Sayfa Yükleniyor...
Bu yıl Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü başlayacak. Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, et tüketiminde porsiyonlara dikkat edilmesi gerektiğini ve etin, ızgara halinde ya da sebzelerle birlikte pişirilerek tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını belirtti
Muhabir - Merve Ağrıç / Bu yıl Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü itibarıyla başlayacak. Bayram süresince yiyecek seçiminde, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına dikkat etmek büyük önem taşıyor. Aşırı et tüketimi, sindirim sorunları, kolesterol ve tansiyon gibi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar, kontrolsüz et tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uyarıda bulunuyor. Kurban Bayramı’nda et tüketiminde dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Diyetisyen Yasemin Coşkunöz, “Bir anda yoğun et tüketilmemeli. Hayvan kesildikten 24 saat sonra ölüm sertliği, yani rigor mortis meydana geliyor. Bu durum geçtikten sonra et tüketilmeli. Ayrıca, et tüketiminde porsiyonlara çok dikkat edilmeli. Et, ızgara veya sebzelerle beraber türlü halinde tüketilmeli” dedi.
Kurban Bayramı’nda doğru et tüketimi hakkında bilgi veren Coşkunöz, tüketilen et porsiyonunun önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca etin dilendirildikten sonra yenmesi gerektiğini belirten Coşkunöz, “Bir anda yoğun et tüketilmemeli. Özellikle Kurban Bayramı’nın ilk günü et tüketilmesini çok önermiyoruz. Hayvan kesildikten 24 saat sonra hayvanın ölmesiyle Rigor mortis veya ölüm sertliği meydana geliyor. Bu da kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisi. Bu durum geçtikten sonra et tüketilmeli. Normalde et, 24 saat dinlendirilmeli ancak en azından 10 saat de olsa yine de dinlendirilmeli. Hayvan kesildikten bir süre sonra etin bozulmaması adına kontrollü bir şekilde et soğutulmalı. Etin bozulmadığına emin olduktan sonra yenilmeli. Ayrıca et tüketiminde porsiyonlara çok dikkat edilmeli. Porsiyonların üstüne çok çıkılmamalı. Özellikle kızartma şeklinde tüketmeyi çok önermiyoruz. Izgara veya sebzelerle beraber türlü halinde tüketilebilir” diye aktardı.
Etin kesildiği andan sonra hemen tüketilmesinin sindirim sisteminde çeşitli hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Coşkunöz, “Fazla ve yanlış et tüketimi tansiyon problemine direkt etki edebiliyor. Aynı zamanda kolesterole de neden olabiliyor. Bunun haricinde uzun vadede sürekli ve yoğun bir şekilde et tüketmek damar sertliğine yol açabiliyor. Kardiyovasküler problemleri tetikleyebiliyor. Bu doğrultuda da çeşitli hastalıklar meydana gelebiliyor. Ayrıca yaz ayında olduğumuz için hava sıcaklıkları yüksek. Hava sıcaklığının yüksek olması ise mikrobiyolojik aktiviteyi arttırabiliyor. Bu nedenle etin doğru koşullarda kesildikten sonra doğru koşullarda muhafaza edilmesi çok önemli. Özellikle güneşin altında et bekletilmemeli. Genelde açık alanlarda kesiliyor. Eti muhafaza etme koşullarına çok dikkat edilmeli. Aksi takdirde et bozulur ve birçok hastalığa yol açar” ifadelerini kullandı.
Porsiyon ayarlarının kişiden kişiye göre değişebildiğini aktaran Coşkunöz, “Her bireyin günlük veya haftalık et tüketim ihtiyacı değişebiliyor. 1.90 boyunda olan bireyin ihtiyacı diğer bireylerinkiyle aynı olmayabiliyor. Bu nedenle boy ve kilo endeksine uygun bir şekilde vücudun kabul edebileceği, sindirebileceği miktarda et tüketilmeli. Genç yaşta olan bireyler daha kolay sindirebilirken yaşlı olan insanlarda bu durum değişebiliyor. Ayrıca yaşlı bireylerde birçok hastalığı da tetikleyebiliyor. Bu nedenle yaşlı ve hastalığı olan bireyler biraz daha fazla dikkat etmeli” diye belirtti.
Bayramda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Coşkunöz, “Böyle bayramlar sevdiklerimizle birleşmemiz ve görüşebilmemiz için bir fırsat oluyor. Bu fırsatta da misafirliklerde özellikle baklava ve şerbetli tatlılar yoğun olarak ikram ediliyor. Şekerli, baklava türevi tatlıları tüketirken özellikle şeker hastalarının çok dikkatli olması gerekiyor. Yoğun et tüketmek kan şekeri dengesini bozabiliyor. Fazla et tüketmek de tansiyon problemlerine yol açabiliyor. Bir de bu ikisinin bir arada olacağı bir bayram. Bu nedenle aşırıya kaçmamaya dikkat etmekte fayda var” sözlerine yer verdi.
MERVE AĞRIÇ