Sayfa Yükleniyor...
Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında konuşan Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, fazla tuz tüketiminin neden olduğu hastalıklara dikkat çekti. Yapılan bir araştırmaya atıfta bulunan Doç. Dr. Oral, on yıllık bir takip sürecinde sadece sofradaki tuzun azaltılmasıyla 8 buçuk milyon kişinin ölümünün azaldığını belirtti. Bu durumun, tuz tüketiminin azaltılmasıyla inme, kardiyovasküler hastalıklar ve kemik erimesinin önüne geçilebileceğini gösterdiğini vurguladı
Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önerdiğini hatırlatan Doç. Dr. Oral, ülkemizde bu miktarın 9 ile 12 gram arasında olduğunu ifade etti. Özellikle fast food yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Oral, tuz tüketiminin azaltılmasıyla önlenebilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi. Bu noktada, toplumda tuz tüketiminin azaltılmasının öneminin altını çizdi.
“DSÖ, 5 gram olarak önermektedir”
Tuzun yapısı hakkında konuşan Doç. Dr. Alihan Oral, “Tuz dediğimiz şey, sodyum ve klordan oluşan bir mineral. Aslında normal alındığında vücut için gerekli olan bir mineral. Kan basıncımızı düzenler, asit baz dengesini sağlar. Dünya Sağlık Örgütü normal bir insanın tuz alımını günlük 5 gram olarak önermektedir. Yapılan çalışmalarda, ülkemizde 9 ve 12 gram arası tuz alındığı gösterilmiştir. Bunun sebeplerine bakıldığında hem sofra tuzu hem de fast food kullanımının yaygınlaşması olarak görülebilir” diye konuştu.
“İnme ihtimalini artırabilir”
Tuzun fazla kullanılmasının oluşturacağı etkilerden de söz eden Doç. Dr. Oral, “Tuz fazla alındığında kan hacminiz artar. Bu da hipertansiyon dediğimiz tansiyon yüksekliğine sebep olur. Peki, bu hangi hastalıklara yol açar? Başta kardiyovasküler hastalıklar artar. İnme ihtimalini artırabilir ve ödeme sebep olabilir. Yapılan bir çalışmada, dünyada on yıllık takipte, sadece sofradaki tuz azaltılarak 8 buçuk milyon kişinin ölümünün azaldığı gösterilmiş. Sofralarımızda ve fast food tüketiminde tuz miktarını azaltarak hem inmenin, hem kardiyovasküler hastalıkların, hem de kemik erimesinin önüne geçebiliriz” ifadelerini kullandı.
Arun Acumsal