Uzmanlardan Kurban Bayramı uyarısı: Etinizi hemen dondurmayın!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, uzmanlar kesilen kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, etin hemen dondurulmaması gerektiğini belirtti. Kesilen etin dinlendirilmesi ve hijyenik koşullarda saklanması önemli.


  • Oluşturulma Tarihi : 11.06.2024 02:00
  • Güncelleme Tarihi : 10.06.2024 23:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Uzmanlardan Kurban Bayramı uyarısı: Etinizi hemen dondurmayın!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kesilen kurban etinin nasıl muhafaza edileceği konusunda uzmanlar kritik uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kesim sonrası etin doğru şekilde saklanması gerektiğine dikkat çekti.

Kurban Bayramı'nda binlerce vatandaş dini görevlerini yerine getirirken, uzmanlar etlerin hijyenik ve sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi konusunda önemli bilgiler paylaşıyor. Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kesilen etin hemen dondurulmaması gerektiğini belirterek, "Kesimden sonra eti birkaç saat dinlendirmek çok önemli. Eğer eti hemen dondurursanız, et ölüm sertliği aşamasında donmuş olur ve çözündüğünde en sert haliyle karşılaşırsınız" dedi.

YENİ KESİLMİŞ ETİ HEMEN BUZDOLABINA KOYMAYIN

Etin kesim sonrası en yumuşak halinde olduğunu belirten Doç. Dr. Ercoşkun, "Yeni kesilmiş kurban eti, buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir. Kesilmiş eti 24 saat içinde dondurursak, ölüm sertliği aşamasında donmuş olur ve çözündüğünde çok sert olur. Et yavaş yavaş sertleşir ve daha sonra yeniden gevşemeye başlar. Bu süreçte damarlardaki kan süzülür ve laktik asit oluşur, böylece et mikrobiyal olarak daha güvenilir hale gelir" ifadelerini kullandı.

KAHVALTIDA ET TÜKETİMİNE DİKKAT

Kurban Bayramı'nda kesilen etlerin tüketimi konusunda da tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Ercoşkun, kahvaltıda et tüketiminin sindirimi zorlaştırabileceğine dikkat çekti. "Kesilen kurban etlerini 15 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak dondurmak istiyorsanız, en az 24 saat bekletmelisiniz. Et sindirimi zor bir besin olduğundan, özellikle kahvaltıda tüketmek yerine sindirimi daha kolay besinleri tercih etmeliyiz" dedi.

ETLERİN HİJYENİK ŞARTLARDA SAKLANMASI ÖNEMLİ

Kurban etinin hijyenik şartlarda saklanmasının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Ercoşkun, bayram süresince etlerin bozulmaması ve sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi için vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Ercoşkun, "Etlerinizi uygun koşullarda dinlendirin ve saklayın. Böylece hem lezzetinden ödün vermemiş olursunuz hem de sağlık açısından riskleri en aza indirirsiniz" diyerek sözlerini tamamladı.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal