- Sağlık
- 19.04.2025 10:16
Varikosel, yaşla birlikte ilerleyici testis hasarı ile seyredebilen, erkek kısırlığının en sık rastlanan nedeni olan bir hastalıktır. Peki varikosel nedir, belirtileri nelerdir? İş detaylar...
Erkek cinsel hastalıklarından biri olan varikosel, testislerde meydana gelir ve ağrılı bir hastalıktır. Kasık bölgesinde ve testislerde hissedilen varikosel ilerleyen durumlarda bacaklara da sıçrayabilir. Bu ağrının belirtileri, neden meydana geldiği ve tedavisi ise erkekler tarafından merak edilir ve araştırılır. Peki varikosel nedir? Varikosel tedavisi nasıl yapılır? Varikosel ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik...
Varikosel, genellikle testisleri koruyan cilt torbasında yer alan toplardamarların genişlemesi ve şişmesiyle karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, genellikle sol testiste görülse de zaman zaman her iki testiste de meydana gelebilir. Varikosel, bu toplardamarlardaki kan akışının düzensizleşmesi sonucu oluşur.
Varikosel, genellikle ağrı, testislerde ağırlık hissi, genişleme hissi ve kısırlık gibi semptomlarla ilişkilidir. Özellikle kısırlık şikayeti olan erkeklerde daha sık görülebilir, çünkü testislerdeki kan dolaşımındaki sorunlar spermatik venlerin genişlemesine ve ısının artmasına neden olabilir, bu da sperm üretimini etkileyebilir.
Varikosel teşhisi, genellikle fiziksel muayene ile konur, ancak daha ayrıntılı değerlendirmeler için ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale (varikosel ameliyatı) veya embolizasyon gibi girişimsel işlemler yer alabilir.
Varikosel, skrotumda (testis torbası) ağrı, şişme, testislerde sıcaklık hissi gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Genellikle uzun süre ayakta kalmak, ağır kaldırmak gibi aktiviteler sırasında belirtiler artabilir. Ayrıca, zamanla varikoselin neden olduğu damar genişlemesi, dışarıdan görülecek kadar belirgin hale gelebilir. Varikosel belirtileri arasında şunlar bulunabilir:
Testislerde rahatsızlık hissi ve keskin ağrı: Varikosel, testislerdeki damarlardaki kan birikmesi nedeniyle testislerde rahatsızlık hissi ve keskin ağrıya yol açabilir.
Uzun süreler ayakta kalmadan kaynaklı damarların genişlemesi: Ayakta uzun süre kalmak, özellikle gün boyunca veya ağır yük kaldırma durumunda, varikosel belirtilerini artırabilir.
Testis derisinde şişlik: Varikosel, skrotumda şişme ve genişlemeye neden olabilir, bu da testislerin normalden daha büyük ve daha ağır hissedilmesine neden olabilir.
Kısırlık (infertilite): Varikoselin sperm kalitesini ve üretimini etkileyebileceği ve bu nedenle kısırlığa neden olabileceği düşünülmektedir. Ancak, her varikosel vakası kısırlığa neden olmaz ve tedavi edilmeden önce bir uzmana danışılmalıdır.
Bacaklarda görülen varis: Varikosel, testislerdeki damarların genişlemesiyle ilişkilendirilse de, aynı zamanda bacaklardaki varislerle de ilişkilendirilebilir. Bu durum, vücutta venöz dolaşımın etkilendiğini gösterebilir.
Varikosel belirtileri olan kişiler, bir sağlık uzmanına başvurmalı ve uygun tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalıdır.
Tıp uzmanları varikoselin neden ortaya çıktığına dair kesin bir sonuca henüz ulaşamamıştır. Bunun içinde testislere kanın gelip gidişinin gerçekleştiği spermatik korddaki kan akışı ile alakalı bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir
Varikoselin testis kanserine yol açtığına dair bir bilgi yoktur; yol açacağı en önemli risk testis fonksiyonlarını bozarak kişinin çocuk sahibi olmasını zorlaştırma olasılığıdır.
Varikosel, kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelme eğilimi göstermez. Tedavi edilmezse ilerleyebilir ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi edilmeyen varikoselin bazı olumsuz sonuçları şunlar olabilir:
*Varikosel, testislere giden kan dolaşımını etkileyebilir ve zamanla testis boyutlarında küçülmeye neden olabilir. Bu durum, testis fonksiyonlarını etkileyebilir ve infertiliteye yol açabilir.
*Tedavi edilmeyen varikosel, zamanla daha da büyüyebilir ve daha belirgin hale gelebilir.
*Varikosel, testislere giden kan dolaşımını etkileyerek sperm üretimini olumsuz etkileyebilir. Tedavi edilmezse sperm parametrelerinde daha fazla azalmaya neden olabilir.
*Varikoselin ilerlemesi hormonal dengesizliklere yol açabilir. Bu da libido (cinsel istek) azalması, enerji eksikliği, kilo değişiklikleri gibi semptomlara neden olabilir.
Bu nedenle, varikosel teşhisi konulduğunda ve semptomlar ortaya çıktığında, uygun tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi önemlidir. Tedavi, varikoselin ilerlemesini durdurabilir ve potansiyel komplikasyonları önleyebilir veya azaltabilir.