Sayfa Yükleniyor...
Diyetisyen Derya Zünbülcan, vegan yaşam tarzının hayvansal kökenli besinlerden ve hayvanlar üzerinde denenen ürünlerden uzak kalmayı tercih eden felsefenin adı olduğunu açıkladı
EMİNE YALÇIN
Vegan beslenme stilini seçerek yeterli ve dengeli beslenme için gerekli planı öğrendikten sonra sağlıklı bir hayat sürebilmenin mümkün olduğunu söyleyen Diyetisyen Derya Zünbülcan, vegan beslenmeye uygun olan ürünlerin diğer ürünlere göre biraz daha pahalı olduğuna dikkat çekti.
HAYVANSAL KÖKENLİ BESİNLERDEN UZAK DURULUYOR
Diyetisyen Derya Zünbülcan, vegan yaşam tarzının hayvansal kökenli besinlerden ve hayvanlar üzerinde denenen ürünlerden uzak kalmayı tercih eden felsefenin adı olduğunu açıkladı. Hayvan hakları, hayvansal besinlerin üretim döngüsünde çevrenin kirlendiğine inanılması, yapılan bazı çalışmalarda hayvansal besin tüketimi ile belirli hastalıklar arasında ilişki bulunması kişilerin veganlığı yaşam felsefesi olarak seçmesinde etken olabiliyor dedi.
HAYVANSAL BESİNLERİN TÜKETİLMESİ GEREKLİDİR
Sağlıklı bir beslenme örüntüsünün dört temel besin gurubundan oluştuğuna dikkat çeken Zünbülcan, Bu besin grupları; süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, ekmek ve makarna, pilav gibi ekmek türevleridir. Sağlıklı besleniyorum diyebilmek, vücudun ihtiyacı olan besin ögelerini tam olarak alabilmek için hayvansal besinlerin tüketilmesi gereklidir diye konuştu.
VÜCUDUN İHTİYACI VAR
Zünbülcan, yapılan bazı çalışmalarda hayvansal kaynaklı beslenme planı ile kolon kanseri, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları arasında bir ilişki olduğu gösterildiğini ifade ederek, Bunun yanı sıra bitkisel kaynaklı besinlerin tüketimi ile sağlığın geri kazanılması arasındaki ilişkiyi gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Ancak bu çalışmalardan yola çıkarak tek yönlü bitkisel beslenme her zaman daha doğrudur demek doğru değildir. Vücudumuzun hayvansal kaynaklı besinlere de ihtiyacı vardır. Doğru olan hayvansal kaynaklı besinlerin ihtiyaç kadar tüketildiği, mevsim sebze ve meyvelerinden bolca faydalanılan Akdeniz tarzı bir beslenme modelinin benimsenmesidir şeklinde konuştu.
KİŞİ SÜT TÜKETMİYORSA YERİNE SOYA SÜTÜ TERCİH ETMELİ
Vegan beslenmesinde ana kuralın sağlıklı alternatifler bulunması olduğuna da vurgu yapan Zünbülcan, Örneğin kişi süt tüketmiyorsa yerine soya sütü tercih edilmelidir. Et tüketmediği için kuruyemişe tüketmeye özen gösterilmelidir. Kuruyemiş grubu protein açısından zengin bir kaynaktır. Kişinin tahlilleri bunun için uygunsa günde bir küçük avuç kuruyemiş tüketimi alışkanlık haline getirilmelidir ifadelerini kullandı.
VEGANLARDA B12 YETERSİZLİĞİ DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Zünbülcan, vegan beslenme stilini seçerek yeterli ve dengeli beslenme için gerekli planı öğrendikten sonra sağlıklı bir hayat sürebilmenin mümkün olduğunu da söyleyerek, Ancak yapılan çalışmalarda vegan beslenmenin başta protein ve B12 vitamini olmak üzere bazı makro ve mikro öge yetersizliklerine yol açabildiği gösterilmektedir. Kalsiyum ve demir gibi önemli minerallerin yetersizliğinin vegan beslenme ile artabildiği de gösterilmiştir. Bundan korunmak için ihtiyaçların tamamen karşılanabildiği kişiye özel bir beslenme planı içerisinde her öğünde yeşil yapraklı sebze tüketilmeli, soya ve kuruyemiş beslenme planının daimi üyesi kabul edilmelidir. B12 bedenimizde protein ve yağ metabolizmasında önemli görevleri olan kompleks bir vitamindir. Eksikliğinde el ve ayaklarda karıncalanma, unutkanlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunlar ile karşılaşılır. Temel kaynağı hayvansal besinler olduğu için vegan olan bireylerde yetersizliğinin görülme ihtimali yüksektir. B12 vitamini takviyeli kahvaltılık tahıl ürünleri, soya ürünlerini tüketen veganlarda B12 yetersizliğinin daha az görüldüğü bilinmektedir. En doğru değerlendirme için bir uzmana başvurulması gerekmektedir dedi.
BAZILARI ÇİĞ BAZILARI PİŞTİĞİ TAKDİRDE FAYDALI
Sebzelerin insanın sağlıklı yaşayabilmesi için DNAyı ve hücre yapısını dış etmenlere karşı koruyabilmek için önemli ögeler içerdiğini de belirten Zünbülcan, Biz bu ögelere antioksidanlar diyoruz. Antioksidan kayıplarını en aza indirmek, sebzelerden maksimum fayda elde edebilmek için çiğ beslenme son dönemde sıkça sorulan, konuşulan konulardan biri haline geldi. Yapılan bazı çalışmalar çiğ tüketmenin daha iyi olduğunu savunurken bazı çalışmalar piştiği takdirde daha yararlı olacağına dikkat çekiyor. Burada önemli olan hangi sebzeyi çiğ hangi sebzeyi pişmiş tüketmeniz gerektiğini bilmektir. Örneğin domates, mantar, brokoli pişirilerek tüketilmesi gereken sebzeler arasındadır. Sarımsak ise çiğ tüketilirse daha çok faydalanılabilecek bir sebzedir diye konuştu.
BİRAZ DAHA PAHALI
Son olarak vegan beslenmeye uygun olan ürünlerin diğer ürünlere göre biraz daha pahalı olduğunu söyleyen Zünbülcan, sözlerini şu şekilde bitirdi: Ancak vegan bireyler beslenme stilinin pahalı olmasının yanı sıra besinlere erişim ve çeşitlilik açısından da sıkıntı çekiyor. Gerek erişim gerek fiyat pahalılığı nedeniyle soya sütü, tofu, yoğurt gibi besinleri kişiler evde kendi de yapabiliyor.
Haber Merkezi