Yaz aylarında beslenme uyarısı  

Diyetisyen Havva Eda Bilen “Terlemeyle birlikte atılan vitamin ve mineraller için günde 5 porsiyon meyve-sebze ve bol salata tüketin” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.08.2019 11:49
  • Güncelleme Tarihi : 16.08.2019 11:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yaz aylarında beslenme uyarısı  

Diyetisyen Havva Eda Bilen, yaz aylarında öğünlerin hafif olmasını önerdiklerini belirterek, “Özellikle yaz günleri sıvı alımını kış günlerine göre arttırılmalı” dedi. Diyetisyen Bilen, sıcaklıkların artmasıyla birlikte özellikle kronik rahatsızlıkları olan ve yaşlı bireylerde sağlık sorunlarının baş gösterdiğine dikkat çekerek, “Doktorlar tarafından sıvı alımı kısıtlanmamış her bireyde terleme daha çok olduğu için özellikle yaz günleri sıvı alımını kış günlerine göre arttırması gerekmektedir. Bu sıvılar kafeinli veya basit şeker içerikli hazır veya taze sıkılmış meyve suları, kahve, siyah çay olmamalıdır. Yarım yağlı süt, ayran, ıhlamur, kuşburnu gibi sıvılar tercih edilmelidir. Yaz aylarında öğünlerin hafif olması önerilmektedir. Yemeklerde kızartma kavurma gibi çok yağlı işlemler yerine fırınlama, buğulama, tencerede pişirme, ızgara, haşlama gibi daha sağlıklı daha az yağlı/yağsız pişirme teknikleri uygulanmalıdır” diye konuştu.
YEMEKLERDEN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN
Tatilde formda kalma ve beslenme ipuçları da veren Dyt. Bilen, “Çeşit çok olunca mide açlığıyla beraber göz açlığı da devreye girmektedir. Açık büfelerde ilk salata çeşitlerini alıp onu bitirip öyle ana yemeğe geçmekte fayda vardır. Çünkü tokluk merkezinin uyarılması için ya ilk lokmadan sonra süre geçmeli ya da mide duvarının gerilmesi gerekmektedir. Salata bittikten sonra açık büfeye ana yemekleri almak için uğramakta fayda vardır. Yağlı, kremalı, kızartılmış besinler yerine ızgara et çeşitleri zeytinyağlı sebze çeşitleri tercih edilmelidir. Bitirilebilecek miktarları almak faydalı olacaktır, doyacağınızdan fazlasını almayınız. Tatmak istediğiniz çeşit fazla ise yanınızdakilerle bölüşebilirsiniz böylelikle tatilde kilo almanın da biraz önüne geçmiş olursunuz. Tatlı ve meyve bölümü için yemekle arada süre bırakınız. Tatlı olarak sütlü tatlı tercih ediniz. Yemeklerden sonra yürüyüş yapınız. Kalorili meşrubatlardan uzak durunuz. Bu otellerde çay saati, dondurma saati gibi yemek arası büfelerden uzak durmakta fayda vardır” dedi. İHA
 

Haber Merkezi