Yeme bozukluklarının sebepleri göz ardı edilmemeli

Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysu Yakın Olgun, yeme bozuklukları hakkında bilgi vererek, bu bozuklukların genellikle tek başlarına ortaya çıkabileceğini, ancak anksiyete bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve dürtü kontrol bozuklukları gibi durumlarla da ilişkilendirilebileceğini söyledi. Dr. Olgun, ayrıca bazı tedaviler ve tıbbi durumların da uzun süreli iştah değişikliklerine neden olabileceğini belirtti.


  • Oluşturulma Tarihi : 24.01.2024 05:00
  • Güncelleme Tarihi : 24.01.2024 02:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Yeme bozukluklarının sebepleri göz ardı edilmemeli

Yeme bozukluklarının kilo kontrolüyle ilişkisine de değinen Dr. Olgun, tıkınırcasına yeme, duygusal yeme, gece yeme, bulimiya ve anoreksiya nervoza gibi çeşitli yeme bozukluklarının belirginleşebileceğini ifade etti. Ayrıca, yapılan çalışmalarda başarılı kilo kayıpları sonrasında kilo almanın yeme bozukluklarıyla bağlantılı olduğunun ortaya çıktığını vurguladı.

DUYGUSAL YEME ALIŞKANLIĞINA DİKKAT

Duygusal yeme alışkanlığına da dikkat çeken Dr. Olgun, duygu düzenleme güçlüğü yaşayan bireylerin olumsuz duygularla başa çıkabilmek için duygusal yeme eğiliminde olabileceğini belirtti. Bu noktada, fiziksel açlık ve tokluk sinyallerini doğru bir şekilde tanıyamamanın ve duygusal uyarılarla aşırı yeme eğiliminin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Yeme bozukluklarıyla mücadelede kilo kontrolünün önemine vurgu yapan Dr. Olgun, bu konuda psikoterapi ve ilaç tedavisinin önemine değindi. Psikoterapötik görüşmelerde yeme davranışlarının psikolojik açıdan ele alındığını, bilişsel davranışçı terapi esaslarından, farkındalık egzersizlerinden ve sezgisel yeme tekniklerinden faydalanıldığını söyledi. Bu şekilde bireyin yemekle ilişkisinin olumlu yönde düzenlenerek, var olan psikolojik belirtilerin iyileşmesinin sağlandığını belirtti.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal