- Tarihte Bugün
- 20.04.2025 00:55
Tarihler 20 Nisan’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 20 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
20 Nisan 1792'de Avrupa tarihini kökten değiştirecek bir adım atıldı. Birinci Fransa Cumhuriyeti yönetimi, Avusturya Habsburg Monarşisi'ne resmen savaş ilan etti. Fransız Devrimi’nin ardından kıta genelinde artan gerilimin sonucu Fransız Devrim Savaşları'nın başladı.
20 Nisan 1841 tarihinde edebiyat dünyasında çığır açan bir gelişme yaşandı. Amerikalı yazar Edgar Allan Poe’nun kaleme aldığı Morg Sokağı Cinayeti adlı eser yayımlandı.
20 Nisan 1924 tarihinde Türkiye'de 1924 Anayasası yürürlüğe girdi.
İzmir Ticaret Gazetesi 20 Nisan 1942’de kuruldu.
20 Nisan 1962’de, Türkiye’nin en meşhur dolandırıcılarından Sülün Osman, tutuklu bulunduğu cezaevinde dikkat çeken bir etkinliğe imza attı. Sülün Osman hapisteyken "Alınteri ile Yaşamak" konulu konferans verdi.
20 Nisan 1994’te Türkiye'de Radyo-Televizyon Üst Kurulu kuruldu.
20 Nisan 2020’de küresel ekonomi tarihine geçecek bir gelişme yaşandı. 2020 Rusya-Suudi Arabistan petrol fiyat savaşının etkisiyle, ABD ham petrolünün varil fiyatı tarihte ilk kez eksi seviyelere geriledi.
20 Nisan 1923’te İstanbul’da doğan gazeteci ve yazar Oktay Akbal, özellikle öyküleriyle Türk edebiyatında iz bıraktı. Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde yazdı. Özellikle öykücülüğüyle tanınan Akbal, aynı zamanda uzun yıllar Cumhuriyet gazetesindeki “Evet/Hayır” köşesiyle de hafızalarda yer etti. 2015’te hayatını kaybeden Akbal’ın adı, adına verilen edebiyat ödülüyle yaşatılıyor.
20 Nisan 1936’da doğan, Trabzonspor’a ilk ve birçok şampiyonluğunu kazandıran efsane teknik direktör Ahmet Suat Özyazıcı, 18 Şubat 2023’te yaşamını yitirdi. “Brezilyalı” lakabıyla tanınan Özyazıcı, Türk futboluna taktik zekâsı ve başarılarıyla damga vurdu.
20 Nisan 1943 doğumlu Türk iş insanı ve spor yöneticisi Abdullah Kiğılı, Türkiye’nin en tanınmış giyim markalarından Kiğılı’nın kurucusu ve sahibiydi. Aynı zamanda eski Türkiye Futbol Federasyonu başkanı ve Fenerbahçe Başkan Vekili olarak Türk sporuna önemli katkılarda bulunmuş, iş dünyasında da birçok başarıya imza atmıştır.
20 Nisan 1976 doğumlu Dursun Ali Atay, oyunculuk, yönetmenlik ve müzikle başarılı bir kariyer inşa etmiştir. Leyla ile Mecnun dizisindeki Mecnun Çınar karakteriyle büyük bir çıkış yakalamış, ardından Limonata ve Cinayet Süsü gibi projelerde yönetmenlik yapmıştır. Ayrıca Leyla The Band grubunun vokalistidir. Atay, Haluk Bilginer ile başrol oynadığı Masum dizisiyle de dikkat çekmiştir.
23 Temmuz 1924 doğumlu Türk güreşçi Gazanfer Bilge, serbest güreş tüy sıkletinde Avrupa ve Olimpiyat şampiyonlukları kazanan önemli bir sporcu olarak Türk sporunun tarihine adını yazdırdı. 17 yaşında güreş kariyerine başlayan Bilge, 1948 Londra Olimpiyatları'nda Türkiye’ye ilk altın madalyasını kazandırarak büyük bir başarıya imza attı. 1953 yılında güreşi bırakan Bilge, uzun yıllar Kasımpaşa SK’da görev yapmış ve kulübün en büyük sporcularından biri olarak anılmıştır. 20 Nisan 2008’de İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
1933 doğumlu Süryani asıllı Türk sanayici Yakup Tahincioğlu, 50 yılı aşkın iş hayatı boyunca 60'tan fazla şirketin kuruculuğunu üstlenmiş, 16 fabrika, 3 otel ve 2 alışveriş merkezi gibi birçok önemli tesisi hayata geçirmiştir. Ayrıca, Türk sanayisinin önemli isimlerinden olan Tahincioğlu, Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı ile İstanbul Süryani Ortodoks Vakfı gibi hayır kurumlarında da aktif rol almıştır. 20 Nisan 2013’te İstanbul'da hayatını kaybeden Tahincioğlu, aynı zamanda Tarihleri, Kültürleri ve İnançlarıyla Süryaniler adlı kitabıyla da kültürel mirası yaşatmaya çalışmıştır.
1945 doğumlu Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Rana Cabbar, sahne adıyla tanınan Rana Solakyan, 20 Nisan 2023 tarihinde İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Ankara Sanat Tiyatrosu'nun kuruluşunda yer alan ve sinemada kötü adam rolleriyle tanınan Cabbar, Aşk-ı Memnu dizisindeki Süleyman Efendi rolüyle büyük bir çıkış yapmıştır. 2016'da Vezir Parmağı filmindeki performansıyla Sadri Alışık En İyi Yardımcı Oyuncu Ödülü'ne layık görülen Cabbar, Türk televizyon ve sinemasına önemli katkılarda bulunmuştur.