3 yıllık emek ödüle dönüştü

1995 yılından beri Urla Kuşçular’da çiftçilik yapan Esma Bıçak, 3 yıldır dikimini yaptığı kınalı bamya ile 26. Urla Bağbozumu Şenliklerinde bamya kategorisinde en iyi bamya ödülünü kazandı

  • Oluşturulma Tarihi : 03.09.2019 07:26
  • Güncelleme Tarihi : 03.09.2019 07:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
3 yıllık emek ödüle dönüştü haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN/ÖZEL HABER
Urlalı kadın üretici Esma Bıçak 26. Urla Bağbozumu Şenliklerinde yetiştirdiği bamya ile en iyi bamya kategorisinde birincilik ödülünü aldı. Urla Kuşçular’da 1995 yılından bu yana eşi ile birlikte çiftçilik yapan Bıçak, bamyanın tarladan sofraya kadar uzanan serüvenini anlattı.
‘OJELİ BAMYA’
Kınalı bamyayı iki üç seneden beri dikmeye başladığını ifade eden Bıçak, “Normalde yeşil bamya ekiyordum. Bana kimse kınalı bamya dikmemi tavsiye etmedi. Bir gün ziraat odasında kendim gördüm ve ekmeye karar verdim. Veriminden çok memnunum. Pazara gelip bamya alanlardan tohumunu bile isteyenler oluyor. Çünkü tezgahta çok dikkat çekiyor. Halk arasında bu bamya türüne ‘ojeli bamya’ dediklerini duyuyoruz” dedi.
ASLEN KARADENİZLİYİM
Kendi tarlasında 5 dönümlük bir alanda bamya ekimini gerçekleştirdiğini ifade eden Bıçak, “Kuşçular Bölgesinde 1995 yılından beri çiftçilik yapıyorum. Urla’nın yerlisi değilim. Aslen Karadenizliyim. Ege’de Karadeniz ürünleri yetiştiremeyeceğim için Ege’nin mevsimine uygun sebze ve meyveleri dikiyorum. Ege yöresine ait yemeklerin hepsini biliyorum” diye konuştu.
SÜREKLİ İLGİ İSTEYEN SEBZEDİR
Bıçak son olarak bamyanın işçiliğinin çok zor ve zahmetli olduğuna değinerek şunları kaydetti: “Tek başınıza bamya yetiştiriciliği ile uğraşmak zordur. Tek başına ekimini ve dikimini yapmak meşakkatlidir. Çünkü yetiştirme süreci zor oluyor. Cenazen de olsa tarladan gün aşırı bamyayı toplamak zorundasın. Ya çöpe atacaksın ya da toplayacaksın. Tarlada sürekli ilgi isteyen bir sebzedir. Şu anda bamyanın fiyat pazarda güzel gidiyor. Bu yıl kilosunu 15-18 TL’den satıyoruz. Geçen senelerde bamyanın kilosu 10 TL civarındaydı.”