Bedene işlenen sanat

Türkiye’nin ilk kadın dövme sanatçılarından Gökçe Korkmaz, dövme konusunda İzmir’de en çok tercih edilen isimlerin başında geliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 15.03.2016 09:14
  • Güncelleme Tarihi : 15.03.2016 09:14
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bedene işlenen sanat haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ

İzmirli dövme sanatçısı Gökçe Korkmaz, 2010 yılından bu yana Alsancak’ta bulunan “Dirty5” adını verdiği stüdyosunda çalışmalarını sürdürüyor. Her zaman sanatın içinde olma isteği ve başarılı çalışmalarıyla, farkındalığını kanıtlayan Korkmaz, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dövmenin gittikçe yaygınlaşmakta olduğunu söyleyerek müşterilerin artık daha bilinçli ve anlamlı dövmeler istediğini belirtiyor. Korkmaz, şimdiye kadar yaptığı en ilginç dövmenin ise kanser yüzünden bir göğsünü kaybetmiş müşterisinin diğer göğsüne bakarak yeni bir tane çizmeye çalışmak olduğunu ekliyor. Aşk ile yaşadığını ve aşkı ifade eden figürler yapmayı sevdiğini belirten Korkmaz, “Ben aşk ile yaşıyorum bu sebeple aşkı ifade eden figürleri yapmayı seviyorum. Yaptığım işleri incelerseniz ne yapmış olursam olayım içinde bir parça aşk görebilirsiniz” diyor.

DÖVME MAKİNASINI ELİME TUTUŞTURDU

Korkmaz,dövme yapmaya nasıl başladığını ve o dönem karşılaştığı bazı zorlukları şöyle anlatıyor: “Ortaokul yıllarında bir delinin ‘Bir dakika bakar mısın bir dövme yapar mısın?’ sorusunu tereddütsüz gidip yaparım deyip elindeki çubuğu çekip kınaya batırdım. Başlangıcı buna dayanıyor. Birkaç yıl geçici dövme ve sonrasında aynı şakayla bu sefer elinde en ilkel dövme makinesi ile çıktı karşıma ve makineyi elime tutuşturup ‘Acele işim çıktı sen devam et’ diyerek gitti. İlk karşılaştığım zorluk buydu. Yanlış hatırlamıyorsam 1999 yılıydı. Makinemiz ve iğnelerimiz el yapımıydı. Profesyonel bir stüdyoda başlamadığım için bu işi yapmaya açıkçası boya, boya kapları, iğneleri bulmak en büyük zorluklardı bizim için. Mesleğe başladığım zamanla bu zamanı kıyasladığımda en büyük değişim bu malzeme sıkıntısı oldu. Bunun dışında hemen hemen her şey değişti; tasarımlar, fikirler, vizyonlar, insanlar…”

SEÇİMİ SANATÇININ TASARIMLARINA BIRAKIN

Günümüzde kullanılan tüm malzemelerin tek kullanımlık ürünler olduğunu, dolayısıyla müşterilerin hijyen korkusunun ortadan kalktığını ifade eden Korkmaz, “Tek dikkat edilmesi gereken dövmeyi yapacak kişi, işleri ve tarzı… Yaptırmak istediğiniz fikri netleştirip onun kimin doğru yapacağını belirlemeniz en dikkat edilmesi gereken unsur.  Dövme modeli seçmek yerine kendinizi ifade edebileceğiniz fikri bulmanız ve bu soyut ya da somut fikirleri dövmeyi yapacak kişinin tasarımına bırakmalısınız” diyor. Dövme bakımının nasıl yapılması gerektiği konusunda da bilgi veren Korkmaz, “İlk 15 günlük bir bakım süreci oluyor. İlk 1 haftası daha önemli olan kısmı biz bu evrede insan tenine en yakın yapay deriyi kullanıyoruz. Dolayısı ile herhangi bir enfeksiyon riskini tamamen ortadan kaldırmış oluyor. Devamındaki 2.haftada krem bakımının devamı ve nemlendirici şeklinde uygulanarak cildimizin canlı ve temiz kalması hedefleniliyor.  Solma durumuna gelirsek ilk yapıldığı süreç içerisinde güneşin ultraviyole ışınlarına fazla maruz kalmak renk açısından tehdit oluşturabilir” diye uyarıyor.

KADIN DÖVMECİYLE KARŞILAŞINCA ŞAŞIRDILAR

Mesleğe başladığında kadın olmanın hiçbir dezavantajını görmediğini fakat insanların kadın dövme sanatçısı görünce oldukça şaşırdığını dile getiren Korkmaz,“Fakat kadın olmam beni haberlere konu yaptı. Bu tamamen azınlığımızdan kaynaklanan bir durumdu. Türkiye'nin ilk kadın dövmecilerinden biri olduğum için bunu anlayabiliyorum. Bahsettiğim yıllarda İzmir'de sadece 2 kadın dövmeciydik. İnsanlar dövme yapan kişilerin yalnızca erkekler olduğunu düşünüyorlardı dolayısıyla ben ve benim gibi insanlar ile karşılaştıklarında oldukça şaşırdılar. Bu durum zamanla kadın dövmecilerin artması ile değişti. Türkiye’de dövme sanatı eskiden olduğu gibi gayrimeşru ve getto bir halden güzel sanatlar mezunlarının uğraştığı bir meslek haline geldiği için gelişim gösteriyor. Artık müşteriler de bu işe daha çok sanatçı ve katalog işletmesi dövmecileri gibi bir ayrım koyduğu için arz talep daha kaliteli bir hal alıyor” dedi.

NE İSTEDİĞİNİ BİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

Regl sancısı, doğum gibi sebeplerden dolayı kadınların ağrı eşiğinin erkeklere nazaran daha yüksek olduğuna vurgu yapan Korkmaz,“Genelde ilk dövmesi olan kişilerin kaygıları daha çok oluyor çünkü devamını getiren müşteriler artık bu konuda bilgi ve tecrübe sahibi olup daha kendilerinden emin davranabiliyorlar. Ama genel soru tabi ki ‘Orası çok mu acır?’ oluyor” diyor. Korkmaz, İlk kez dövme yaptıracak olanlara şu sözlerle tavsiyede bulunuyor:“Yönlendirme çok önemli. Bu iş sadece paraya dayalı yap-bitir gibi başlayıp bir sefer ile biten bir iş olmadığı için biz de uzun vadede müşterinin yanılması-pişmanlık duymasından rahatsızlık duyacağımız için bütün beyin fırtınaları işe başlanmadan yapılmış oluyor. Uzun lafın kısası gözlem-yönlendirme ve ne istediğini bilmek çok önemli.”

İZMİR AŞIĞIYIM

Oldukça genç yaşta hedeflerine ulaşan Korkmaz, “Türkiye'nin en iyi ismi ile çalışmış olmak beni bu konuda uzmanlaştırdı. Birçok dövme sanatçısı Avrupa'ya gidip orada çalışmalarına devam etmek ister. Bende ise durumlar oldukça farklı, bir İzmir aşığıyım bu yüzden 2 haftadan daha uzun süre ayrı kalamıyorum bu aşktan. Belirli aralıklarla farklı dövme stüdyolarında konuk sanatçı olarak katılarak bu etkileşimi pozitif yönde geliştiriyorum” diyor.

GÖKÇE KORKMAZ KİMDİR?

Türkiye’nin cesur kadın dövme sanatçısı, Gökçe Korkmaz, hobi olarak başlayıp profesyonelliğe giden yolda lise eğitimini grafik tasarım alanında tamamlayıp Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Baskı Tasarımı Bölümü’nü “T-shirt baskı tasarımında dövmenin yeri” konulu teziyle bitirdi.

Üniversite döneminde, hayatının en önemli kararını vermiş, bu tüketim çağının içinde birtakım değerlerin baki kalması gerektiğine olan inancını, toplumun alışıla gelmiş yargılarından çekinmeksizin öncelikle kendi bedeninde sergilemiştir. Her zaman sanatın içinde olma isteği ve başarılı çalışmalarıyla, farkındalığını kanıtlayan Gökçe Korkmaz, Dirty5 Tatto Studio’sunda çalışmalarını sürdürmektedir.