Bisiklet verip, Umut alıyorlar

Muğla Köyceğiz’de başlayan sosyal sorumluluk projesi büyüyor. Zehra Erbil öncülüğünde başlatılan ‘Askıda Bisiklet’ projesi ile hayaller gerçeğe dönerken, tamir edilen eski bisikletler yeni sahiplerine doğru yol alıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 06.12.2018 10:40
  • Güncelleme Tarihi : 06.12.2018 10:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bisiklet verip,  Umut alıyorlar haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL RÖPORTAJ
Öncülüğünü yaptığı ‘Askıda Bisiklet’ projesini ve hikayesini bizlerle paylaşan Zehra Erbil, Muğla’nın Köyceğiz bölgesinde başlayan ardından tüm Türkiye’ye yayılan çalışmasını anlattı. ‘Güzel düşler, güzel işler’ peşinde koşmayı hedefleyen Erbil, küçücük köylerde yaşayan ancak büyük hayallere sahip olan insanların umutlarını tazelemek için ‘buradayız’ dedi. “Bunca yıl güzel insanları örnek alarak ilerledik. İş hiç kolay değil. Daim olması için çalışmak da. Sevmezseniz yapamazsınız. Bisikleti ve bu özgürlüğü çok seviyoruz. İnsan yaptığını gönülden yapmalı” ifadelerini kullanan Erbil, övgü almak değil, örnek olmak için yola çıktıklarını vurguladı. İşte Zehra Erbil ile yapmış olduğumuz o keyifli röportaj…



Bizlere ve okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız? Zehra Erbil kimdir, ne iş yapar, amacı nedir?
1971 İstanbul doğumluyum. Annem, babam, dedelerim, atalarım İstanbul'da doğmuş büyümüş. Bir köyüm yok. Memur bir ailenin sekizinci çocuğuyum. Şartlar çok kolay olmasa da teknoloji hayatımızın her alanına girmişti. Sene 1992, ilk işe başladığım yıllarda masamda bilgisayar vardı. Evimizde televizyon vardı. Bisikletle ise 3 yaşındayken tanıştım. Yıl 2008 eşim ve kızım ile Köyceğiz’e taşındık. Köy yaşantısıyla ilk kez tanıştık, çıplak gözle gördük.
KÖYCEĞİZ VE İNSANLARI
Muğla Köyceğiz’de yaşamış bir insansınız. Köyceğiz’de olan yaşamınızı, Köyceğiz yaşantısını ve yaklaşımınızı aktarır mısınız?
Burası doğu değil, batı, güney! Fakat köyler hep aynı, hep uzak, gelişmemiş, maalesef unutulmuş. Çocuklar hala eşit değiller. Köylerde hala hiç bir teknoloji yok. Bunca yılın birikimiyle ne yapabiliriz dedik. Çocuklar için Dünya için. Bulunduğumuz bölge ile başladık. Ve böylece bizim hayatımız da daha renkli daha güzel daha mutlu ilerledi. Çocukların şeytani hırsları ve kinleri yok. Ve büyüdüklerinde de hiç olmayabilir.



Eşiniz Tarkan Erbil’in bu proje de ne denli destekçiniz olduğunu görüyoruz. Peki, Tarkan Bisikletten de bahsedebilir misiniz?
Tarkan Bisiklet olarak, 30 yıldır bisiklet sektörünün içinde olmamızın verdiği tecrübeyle, bisikleti yaygınlaştırmak ve farkındalığı arttırmak amaçlı ilk önceliği çocuklarımıza verdik. İhtiyacı olan öğrencilerimizi ön planda tutarak her daim destekçileri olduk. Okullarda bisikletin yaygınlaşması amaçlı öğretmenlerimize destek verdik. Elimizde bulunan ikinci el bisikletleri ücretsiz vererek, ücretsiz bakımlarını yaparak, ücretsiz kahvaltılı turlar düzenleyerek dikkatlerini bisiklet üzerine çekmeyi başardık. Bisiklet sevgisini çocuklarımıza aşılayarak bisiklete binenler çoğalmalarını sağladık. Bölgemizdeki çocuklarımıza daha fazla destek sağlamak amaçlı Askıda Bisiklet adı altında bir sosyal sorumluluk projesi hazırlayarak hayata geçirdik.



ASKIDA BİSİKLET VE ÖTESİ
Askıda Bisiklet projesinden daha detaylı söz açmanız mümkün mü? Bu projenin amacı ve hedefi nedir?
Öğrencilerimizi bisikletle tanıştırıp onlara bisikletli yaşam kültürünü öğretmek istiyoruz. Böylece hayatları boyunca hem topluma hem de içinde yaşadıkları dünyaya daha faydalı bireyler olabileceklerini düşünmekteyiz. İhtiyacı olan öğrencilerimize bisiklet sağlayarak bisikleti ev ve okul arasında bir araç olarak kullanmalarını sağladık. Çocuklarımızda önlenemeyerek artan obeziteye karşı da bir savaş başlatmış olduk. Her geçen gün sayısı daha da artan araçlarla baş edilemeyeceği de aşikar. Araç kullansanız bir yerde trafikte kalacaksınız. Kalmasanız dahi gittiğiniz yerde muhtemelen park yeri bulamayacaksınız. Bu açıdan aslında öğrencilerimize bisikletle yaşama kültürünü öğretmek, içinde yaşadığımız şehre de bir katkı olacaktır. Projenin hiç bir kar amacı yoktur. Hiç bir sponsoru yoktur. Tüm desteğini Türkiye’nin tüm illerinde bulunan gönüllü bisikletçilerden sağlamaktadır. Destekçilerimizle Askıda Bisiklet adı altında Facebook ve Instagram sosyal medya hesaplarımızdan iletişim kuruyoruz.
Gönüllü bisikletçilerden destek aldığınızı söylediniz. Biraz daha açar mısınız?
Destekçilerimizden dolaplarında küçük bir dönüşüm yapmaları istenmektedir. Kullanım ve ihtiyaç dışı kalan bisiklet ve bisiklet aksesuarlarını yöremizde bulunan bisiklet kullanan çocuklarımıza ve gençlerimize göndermelerini istedik. Gönderdikleri bisiklet ve malzemeleri kendi bünyemizde küçük rötuşlar, tamir ve bakım yaparak kullanılır hale getiriyoruz. Yöremizde birçok bisiklet kullanan çocuk gönderilen bu malzemelerden faydalanmakta. Malzemeler geri alınmamak üzere ihtiyaç sahibi gençlerimize teslim edilmiştir.
“ÇOĞALIYORUZ”
Bisikletleri alıp sahaya indiğiniz vakit neler yapıyorsunuz, insanlara vaadiniz nedir? Çocuklar, öğrenciler daha doğrusu okullarla temasınız nasıl?
Okullarımızda bisiklet kulüpleri kurulması için öğretmenlerimizle iletişime geçerek, kurulan bisiklet kulüplerini destekliyoruz. Okullara destekçilerimizin gönderdiği bisikletleri teslim ederek, ömür boyu ücretsiz bakım ve tamir garantisi veriyoruz. Okul bisiklet kulüplerinden bisikletleri alarak tamir ve bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Okul kulüplerini ayda bir iş yerimize davet ederek kahvaltı sonrası videolu anlatım sürüş eğitim bilgisi veriyor, aynı gün toplu bir sürüş gerçekleştiriyoruz. Bisiklete binmeyi bilmeyen kadınlara ve çocuklara ücretsiz eğitimler veriyoruz. Bir çocuk, iki çocuk, bir bisiklet, iki bisiklet derken çoğalıyoruz.
Bisiklet denilince akla bisiklet turları geliyor. Okul öğrencileriyle düzenlemiş olduğunuz turlar var mı, varsa eğer bu turlar nerede gerçekleşiyor, hazırlıklarınız neler? Projenin devamı niteliğinde…
Gençlerimize örnek olmak amaçlı haftanın dört günü Ortaca ve çevresinde grubumuzun üyeleriyle birlikte bisiklet turu yapmaktayız. Öğrencilerimiz de tatil günlerinde grupla birlikte tura çıkıyorlar. Bisikleti olmayan öğrencilerimize tur boyunca kullanmaları için kendi bünyemizden ücretsiz bisiklet verilmektedir. Kask, forma ve eldiven ücretsiz olarak dağıtılarak güvenli sürüş yapmaları sağlanmaktadır.
MUTLULUĞA ORTAK OLMAK
Böylesine anlamlı bir projeyi temsilen anlamlı birer formanız da vardır. Formalara ulaşmak için kişiler ne yapmalı, forma aracılığıyla bir bağış söz konusu mu?
Farklı kampanyalar düzenleyerek bisiklet alımını ve dağıtımını arttırıyoruz. Logomuz ile satılan forma sadece destekçide oluyor. Yaptırdığımız formaların tüm geliri ile çocuklarımıza bisiklet alarak, daha fazla öğrencinin bisiklet ile buluşmasını sağlıyoruz. Bölgemizdeki dağ köylerine giderek okul idarecileri ile tanışıp öğrenciler hakkında bilgi alıyoruz. Hiç bisiklet bulunmayan köylere bisiklet götürerek, bisikletle buluşan çocukların mutluluklarına bizler de ortak oluyoruz.
Bence yapmış olduğunuz proje muazzam. Belli bir yaşa geldikten sonra bisiklet kullanmayı öğrenen insanlar var. Bunlardan biri de Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu ortaya atan Sema Gür. Ki sizler de bu turun destekçilerindensiniz. Bisiklete dair bir şeyler yapmak nasıl bir hissiyat? Hele ki kullanılmayacak haldeki bisikletleri tamir edip bisikletle hiç tanışmamış insanlara ulaştırmak nasıl bir duygu?
Bazen gelen bisikletler o kadar kötü durumda oluyor ki hurda demek bile zor. Burada eşime çok iş düşüyor. Akşam iş sonrası bir iki saat daha fazla çalışarak bisikletleri kullanılır duruma getiriyor. Parça sıkıntısı çekiyoruz, şimdilik gereken parçaları kendi bünyemizden karşılıyoruz. En büyük emek eşim Tarkan Erbil'in. Güzel kalbi ellerimizde olduğu için oldukça şanslıyız.
DÜNYA İÇİN BİR İYİLİK
Proje ilk olarak Köyceğiz’de başladı. Sadece bu bölgeyle sınırlı değil sanırım. Birçok şehirden kendinizi mahrum etmemişsinizdir?
Başlangıçta öyleydi. Kendi bölgemiz derken işler ilerledi. Birçok mail alıyorum. Gönüllü kişilerden, öğretmenlerden. Türkiye’nin birçok ilinde bulunan ihtiyacı olan çocukları, bisiklet alamayan çocukları bildiriyorlar. Elimizden geldiğince bisiklet toplamaya, göndermeye, çocukları mutlu etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar 50 den fazla bisiklet 100 den fazla kask ve forma eldiven dağıtımı yaptık.
Sosyal medyada ne boyuttasınız, siz ve projeniz biliniyor musunuz?
Sosyal medyayı canlı tutmaya uğraşıyorum. Hem her aldığım bisikletin malzemesini, hem de her verdiğimin fotoğraflarını çekerek yayınlıyorum. Amacımız katılımı arttırmak. Övgü almak değil, örnek olmak. Bunu hiç aklımızdan çıkarmadık. Bunca yıl güzel insanları örnek alarak ilerledik. İş hiç kolay değil. Daim olması için çalışmak da. Sevmezseniz yapamazsınız. Bisikleti ve bu özgürlüğü çok seviyoruz. İnsan yaptığını gönülden yapmalı.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Bisikletim bisikletin olsun’ sloganıyla destekçilerimizden gelen kullanılmayan bisikletleri atıl durumda bekleyen bisikletleri tamir ve bakım yaparak kullanılır duruma getiriyoruz. Bir dönüşüm gerçekleştirerek birçok çocuğun hayalini gerçekleştiriyoruz. Kampanyalarla destekleyerek, yeni ve uygun fiyatlı bisikletlerde alarak çocukları sevindiriyoruz . Bize göre dünyanın en güzel işini ve en iyi bildiğimiz işi yaparak çocuklara destek oluyoruz. Hayatımız bisiklet üzerine kurulu ve böyle devam edecek. Geri dönüşler çok güzel ve sevindirici. Kişiler hem kendi gelecekleri için hem de dünya için bir iyilik yapıyorlar. Çocuklar mutlu, dünya mutlu.