Deprem olmazsa korkalım

Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü Ege Denizi’nde art arda meydana gelen depremler ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Depremler olmazsa korkulacak bir şey vardır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.10.2018 12:27
  • Güncelleme Tarihi : 29.10.2018 12:27
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Deprem olmazsa korkalım haberinin görseli

BURCU YANAR
İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde en büyüğü 3.7 olmak üzere belli aralıklarla 8 deprem meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi’nden alınan bilgiye göre, dün saat 11.15’te meydana gelen 3.7 büyüklüğündeki depremin derinliği ise 4.8 kilometre olarak kaydedildi. Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü, meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun bir süre boyunca deprem olmazsa veya beklenenden daha az sayıda deprem meydana gelirse asıl bunun korkulacak bir sorun olduğunu dile getiren Sütçü, daha uzun süre deprem olmadığında yer altında enerjinin biriktiğini ve bunun da volkanları harekete geçirdiğini söyledi. Ortalamadan daha az sayıda depremlerin olmasının daha büyük depremlerin olacağına işaret ettiğini vurgulayan Sütçü, depremlerle ilgili önemli bir tezi öne sürdü. Sütçü, buna göre, uzun süre depremler olmadığında buzulların eriyerek kara parçalarının sular altında kalacağını ve dünyanın dengesinin değişeceği, plakaların yer değiştirerek volkanları harekete geçiren çok büyük tehlikeli bir olay olduğunu belirtti.  
HAVA SICAKLIKLARINI ETKİLİYOR
Kendi ölçümlerine göre bu depremlerin normal olduğunu söyleyen Sütçü, büyük depremleri meydana getirebilecek olan enerjinin İyon Denizi’nde kendisini boşalttığını söyledi. Bu depremlerin bir deprem basıncı yaratarak bulutların batıdan doğuya doğru olan gidiş yönünü değiştirdiğini ve bunun da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasına neden olduğunu aktardı. Sütçü, “Deprem basınç kuvveti bulutlara yol gösterir. Meteorolojiye göre altı kilometre yukarıda cephe sistemi yoktur. Meteoroloji, ‘cephe sistemi rüzgarları vardır’ diyerek insanları yanıltmaktadır. Bu tamamıyla bir safsata” şeklinde konuştu. Bulutların yön istikametini, koridorunu ve jet akımını ayarlayan faktörün depremlerin basınç kuvveti olduğunun altını çizen Sütçü, bir bilim dalı olarak meteorolojinin deprem basınç kuvvetini hiçe sayarak bulutların hareket sisteminin cephe sistemine bağlamasını ancak bilmeyenlere anlatabileceğini ileri sürdü. Hava sıcaklıklarının deprem basınç kuvvetiyle atmosfere olan etkiden kaynaklandığını belirten Sütçü şunları söyledi: “Yer altından çıkan bu enerjinin bir patlayıcı ile aynı etkiyi sağlar. Bu enerjilerin atmosferde bir etki yaratmamasının mümkün değil. Sokakta atılan bir maytap bile ışık saçar. Bu patlamalar milyonlarca olarak yer altından çıkarak dünyayı ısıtır. İyon Denizi’ndeki depremlerin basınç kuvvetinden dolayı bulutlar Kuzey’den geçerek Türkiye’yi pas geçti. Bu bulutların Kuzey’den geçmesinden dolayı Türkiye yüksek hava basıncında bulunuyor. O depremler olmasaydı atmosfer alçak hava basıncında olacaktı ve Türkiye’de bulutlar gezinecek havalarda mevsim normallerindeki serinlikte olacaktı.”
7 GÜN DEVAM EDECEK
Türkiye genelinde sıcaklık artışlarının yedi gün boyunca devam edeceğini ifade eden Sütçü, Batı’da yani Yunanistan ve Ege Denizi istikametinde depremlerin bu süre boyunca devam edeceğini duyurdu. Sütçü, Kuzeyde ise Romanya, Bulgaristan, Marmara gibi istikametlerde bulutları aşağı bırakmayan küçük depremlerin devam edeceğini ve Türkiye genelinin bu sayede yedi gün boyunca yüksek hava basıncında bulunacağını belirtti.