Derin Yoksulluk Ağı açıkladı: 2 milyondan fazla yaşlı yoksullukla mücadele ediyor

Derin Yoksulluk Ağı, Temmuz 2025’teki emekli aylığı artışlarının ardından yayımladığı bilgi notunda, Türkiye’de 65 yaş üstü 2 milyondan fazla kişinin yoksulluk içinde yaşadığını belirtti

  • Oluşturulma Tarihi : 18.07.2025 13:03
  • Güncelleme Tarihi : 18.07.2025 13:03
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Derin Yoksulluk Ağı açıkladı: 2 milyondan fazla yaşlı yoksullukla mücadele ediyor haberinin görseli

Derin Yoksulluk Ağı, ‘Yaşlı Yoksulluğu 1. Bilgi Notu’ başlıklı yeni raporunu kamuoyuyla paylaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eurostat, OECD ve çeşitli kamu verilerine dayanarak hazırlanan raporda, Türkiye’de hızla artan yaşlı nüfusun yaşam koşullarına dikkat çekildi.

Rapora göre, ülkede 65 yaş üstü en az 2 milyon kişi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak düzeyde yoksulluk içinde yaşıyor. Temmuz 2025’te emekli aylıklarına yapılan artışın bu koşulları iyileştirmekten uzak kaldığını belirten ağ, yaşlı yoksulluğuyla mücadelenin ancak sistematik sosyal politikalarla mümkün olabileceğini ifade etti.

ONURLU YAŞAM KOŞULLARI NASIL OLMALI?

Raporda, ‘Onurlu Yaşam Koşulları’ başlığı ile taleplerini sıralayan Derin Yoksulluk Ağı, şunları ekledi: “Sosyal koruma kapsamında emekli/ yaşlı, dul/yetim ve engelli/malul maaşları iyileştirilmelidir. Sosyal güvencesi olmayan yaşlıların sağlık hizmetleri için hukuki düzenlemeler yapılmalıdır. Tek başına yaşayan yaşlılar için sosyal konut kontenjanı oluşturulmalıdır. Emekli kiracılar için kentsel dönüşüm bölgelerinde kiracı koruma fonu kurulmalıdır. Belediyelerin yaşlılara yönelik kiralık konut desteği (ör. kira desteği + ev sahibiyle arabuluculuk) yaygınlaştırılmalıdır. Tek başına yaşayan yaşlılar için muhtarlıkların, belediyelerin ve merkezi bürokrasinin koordine olduğu düzenli ziyaret programları oluşturulmalıdır. Mobil evde bakım ekipleri evde bakımevde sağlık hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Yeni huzurevleri açılırken bölgesel nüfus yoğunluğuna göre planlama yapılmalıdır. 65+ yaş grubuna özel yoksulluk, barınma ve sağlık hizmetine, sosyal yardımlara erişimde Eurostat ve OECD ile karşılaştırmalı göstergeler kamu kurumları tarafından takip edilmeli ve politika kararlarına entegre edilmelidir.”