Sayfa Yükleniyor...
İzmir Ekonomi Üniversitesine (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümünde, geleceğin şeflerini belirlemek üzere iki aşamalı yetenek sınavı yapılacak
Ön kayıt için başvuruların başladığı bölümde, son gün 21 Temmuz olarak belirlendi. İlk sınav yazılı olarak 26 Temmuzda gerçekleştirilecek. Yazılı sınavın ardından öğrenciler 27 Temmuzda mülakata alınacak. 50 öğrencinin kabul edileceği bölümden yetişen gençler, Türkiye ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki mutfaklara dair en ince ayrıntıları öğrenecek. Şef adaylarının 5i tam burslu, 8i ise yüzde 50 burslu öğrenim görme imkanına sahip olacak. İEÜ Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdür Vekili Yrd.Doç.Dr. Betül Öztürk, amaçlarının dünya mutfak kültürüne hakim şef ve şef adayları yetiştirmek olduğunu belirtti. Mezunlarının turizm ve konaklama sektöründe görev alabileceğini kaydeden Öztürk, ayrıca Fransanın Lyon kentinde Michelin yıldızlı restoranlarda her yıl başarılı öğrencilerin staj yapma olanağının olduğunu bildirdi.
UYGULAMALI DERS
Mutfağın günümüzde sanatsal bir mesleğe dönüştüğünü vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: Hedefimiz, mutfak sanatları alanında gerekli teorik ve pratik bilgilerle donanmış şeflerin veya yöneticilerinin yetiştirilmesini sağlamak. Dört yıllık eğitimin ilk iki yılında işletmecilik ve yönetim ağırlıklı dersler veriyoruz. Öğrencilerimiz, konaklama endüstrisine yönelik dersler alarak sektörel bilgi sahibi oluyor. Eğitimin üçüncü ve dördüncü yıllarında öğrencilerimiz tamamen pratiğe yönlendiriliyor. Bu dönemde öğrenciler, mutfak sanatlarının teorik altyapısının yanı sıra, dünyanın ünlü mutfaklarını da uygulamalı olarak öğreniyor.
Öğrencilerin, uluslararası boyuttaki işbirlikleriyle Michelin yıldızlarına sahip restoranlarda staj yaptığını belirten Öztürk, öğrencilerin de Türk mutfağını dünyaya taşıdığını aktardı. Öztürk, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümüne YGSnin herhangi bir puan türünden en az 150 ve daha fazla ham puana sahip olan adayların ön kayıt yaptırabileceğini ifade etti. (İHA/İZMİR)
Haber Merkezi