Durmak bilmiyor

Çalıştığı birçok 5 yıldızlı otelde baş aşçılık yapan Nejdet Polat, başarının sırrının azim, hırs ve hevesten geçtiğini açıklayarak, “Çalışmaktan kariyer, tembellikten zaruret gelir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.07.2018 08:18
  • Güncelleme Tarihi : 17.07.2018 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Durmak bilmiyor

NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
Aşçılık hayatına 1979 yılında başlayan Nejdet Polat mesleğindeki başarısıyla olduğu kadar yetiştirdiği aşçılarla da aşçılık mesleğine katkı sağlamaya devam ediyor. Turizm ve Otelcilik Lisesi’nde eğitim gördüğü dönemde staj tecrübesi de dahil olmak üzere Ankara’nın seçkin mekanlarının lezzetlerini oluşturan Polat, profesyonellik basamaklarını Ankara Dedeman, Hilton, Sheraton, Mersin ve İzmir Hilton otellerinde tamamlamasının ardından şuan İzmir Kaya Termal Otel’de yine baş aşçı olarak sürdürüyor. Baş aşçılık yapan Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve İzmir Aşçılar Derneği Onursal Başkanı Nejdet Polat, dünya mutfaklarının değişik lezzetlerini Ege mutfağı ile sentezleyerek yeni lezzetler üretiyor. 2010 Eylül ayında açılan Kaya İzmir Thermal & Convention Otelde lezzet düşkünlerine birbirinden farklı lezzetler sunmaya devam eden Polat, “4 sene boyunca tüm bu yoğun koşuşturmacanın içinde İzmir Aşçılar Derneği Başkanlığı görevini de aynı anda sürdürdüm. Uluslararası bir otelin baş aşçısı olmamın yanı sıra Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı olmam nedeniyle de en çok Türk mutfağının dünyada ne kadar tanınıyor olduğuyla ilgili sorularla karşılaştım” dedi.
ÖZEL LEZZETLER
Türk mutfağının dünya mutfakları sıralamasında ilk üçe yerleşmiş ve çok seçenekli alternatifleri olan bir mutfak olduğunu söyleyen Polat mesleki deneyimlerini şu şekilde açıkladı: “Osmanlı mutfağı genelde margarin ve salça sos ağırlıklı olduğundan yabancılar tarafından besin değerleri yüksek ancak sağlıksız bir mutfak olarak tanınırdı. Yabancıların gözünde şimdiki Türk mutfağında yer alan ege mutfağının zeytinyağlı sebze ve otları dünyanın hiçbir yanında bulunmayan lezzetlere sahip. Bu özel yemekler Türk mutfağının aynı zamanda hem lezzetli hem de çok sağlıklı olduğunu kanıtladı. Mutfağımız Avrupa mutfaklarının arasında ilk sıraya yerleşerek, benim gibi araştırmacı meslektaşlarımızın yöresel tatları sunması ile bu lezzetleri tanıtılmış oldu.”
YEMEK BİZİM SANATIMIZ
Dünya mutfaklarının Türk damak zevkine uzak dahi olsa hızlı ateşte pişirildiği için sebzelerin vitamini kaybolmadan sunan Çin mutfağını tercih ettiğini açıklayan Polat, “Çin’den sonra Akdeniz mutfağını da çok sağlıklı ve lezzetli buluyorum. Mutfağın olmazsa olmazlarından olan malzemeler vardır. Kullandığınız zeytinyağının kalitesi ve özellikleri yemek için çok önemlidir. Mutfağımda olmazsa olmazım ise zeytinyağı, domates, soğan, tuz ve tatlıdır. Biz Akdeniz mutfağını farklı bir tarz ile sunuyoruz. Lezzetleri farklı lezzetlerle harmanlayıp tadına ilk kez restoranımızda bakabileceğiniz yemekleri servis yapıyoruz. İstanbul, Ankara hatta İngiltere’den müdavimlerimiz var. Yemek bizim sanatımız. Bir sanatçının en büyük mutluluğu da eserlerinin kusursuz bulunması ve lezzet ustalarından tam not almasıdır” açıklamasını yaptı.
AZİM, HIRS VE HEVES
Polat, son yıllarda beş yıldızlı otellerin mutfağında Türk şeflerinin görev yapmaya başladığını ve bunun nedeninin azim, hırs ve heves olduğunu açıklayarak, “Bu üç unsur bizleri kamçılarken bizlerin dünya arenasında bir farkımız olmadığını gösterdi. Yatırımcılar ve genel müdürler için vazgeçilmez olduk. Mutfağımızı en yüksek yere çıkartmak ise bizim misyonumuz. Aşçılık tavsiye ile yapılan bir meslek değildir, sadece azim ve çok çalışmanın sonucu olarak kendiliğinden sizi geleceğiniz yere getirir. Çalışmaktan kariyer gelir, tembellikten ise zaruret gelir. İzmir’de en çok organizasyona ev sahibi yapan otelimizde birbirinden profesyonel mutfak ekibimizle hizmet veriyoruz. Aynı anda 5 bin kişi için yemek çıkarabilecek sisteme ve ekibe sahibiz” ifadelerini kullandı.
NEJDET POLAT KİMDİR?
1966 Göle Ardahan doğumlu olan Nejdet Polat, 1979 yılında bu yana Turizm- Otelcilik sektöründe çalışıyor. Ankara Turizm Otelcilik Lisesine giderken staj dönemlerini dahi Ankara’nın seçkin mekanlarında çalışarak geçiren Polat, sırası ile 1986 - 1988 Ankara Dedeman, 1988 -1990 Ankara Hilton, 1990-1991 Mersin Hilton, 1991 -1992 Ankara Sheraton,1992-2001 İzmir Hilton otellerinde çalışır. Hilton ve Sheraton Otellerinde çalışırken çeşitli eğitimler için yurt dışındaki şubelerinde eğitimler alan Polat, Viyana Hilton-Londra Hilton otellerinde Yöneticilik Eğitimleri alarak diğer kalan zaman diliminde şahsına ait restoran işletmeciliği yapar.

Haber Merkezi