Hamilelikte beslenmeye dikkat!

Hamilelik, anne ile bebeğinin aynı tabaktan beslenmeye başladığı 39-40 haftalık mucizevî bir dönemdir


  • Oluşturulma Tarihi : 13.03.2016 08:49
  • Güncelleme Tarihi : 13.03.2016 08:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hamilelikte beslenmeye dikkat!

EMİNE YALÇIN

Dokuz ay on günlük süreçte anne adayı kendi depolarını korumak, ihtiyaçlarını karşılamak, bebeğinin sağlıklı büyüme ve gelişimini sağlamak için sağlıklı beslenmelidir.

Hamilelik dönemindeki anne ve bebeğin kalorisinin, vitamin ve mineral ihtiyacı içerisinde bulunulan aya, annenin yaşına, tahlillerine ve gebe kalma kilosuna göre değiştiğini anlatan Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu nedenle bu süreçte beslenmenin anahtar noktasının, besin çeşitliliğini sağlayarak alınması gereken makro ve mikro besin öğelerini tabakta bulundurmak gerektiğini söyledi. Zünbülcan, hamilelik döneminde yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesinin eksik beslenme olduğuna vurgu yaparak, eksik beslenmenin bebekte bedensel ve zihinsel geriliklere yol açabileceğini ifade etti.

YAPILAN HATALAR BELİRLENMELİ

Zünbülcan, kilosunu korumak isteyen annelerin uygun kiloda hamileliği tamamlamak için gerekirse bir uzmandan yardım almasını ve asla eksik beslenme yoluna gitmemelerini önerdi. Zünbülcan, “Her besin maddesinin içerdiği makro ve mikro besin öğelerinin farklı olabileceği göz önüne alınarak gün içerisinde besin çeşitliliği sağlanmaya özen gösterilmeli. Gün içerisinde farklı renk meyve sebzelerin tüketimine dikkat etme gibi basit bir ipucu bile bu tüyoyu eğlenceli bir şekilde uygulamanıza yardımcı olabilir. Keyifli bir pazar günü kahvaltısında, iş toplantısı için gidilen seyahatlerde, eğlence için düzenlenen aktivitelerde sunulan menüden normal zamanlardaki beslenme tarzına uygun besinler seçilmeli. Farklı ortam büyüsünden kaynaklanan yanlış beslenme alışkanlıklarına eğilime taviz verilmemelidir. Yemek yeme tarzı ve yemek kültürü gözden geçirilerek yapılan hatalar belirlenmeli, sağlıklı beslenme yolculuğunun amacı doğrultusunda kişiye özel çözümler sunulmalıdır” diye konuştu.

FAZLA TUZ TÜKETİMİNİN ZARARINA KULAK VERİN

Beyaz un ve ayıklanmış pirinç gibi rafine gıdalar yerine çavdar unu, kepekli un, kepeği ayrılmamış pirincin tercih edilmesini tavsiye eden Zünbülcan, öğün aralarında yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip atıştırmalıklar yerine kuru kayısı, elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıkların güvenli miktarlarda tüketerek vücuda katkı sağlanması gerektiğini söyledi. Zünbülcan, “Yeşil yapraklı sebzelerin beslenmemizdeki önemini bir kere daha anımsayarak salata tüketme alışkanlığı kazanılmalı. Tükettiğimiz salatanın vitamin ve minerallerinden maksimum faydalanmak için salata malzemelerini mümkün olduğu kadar az bıçak darbesine maruz bırakma ve servise yakın hazırlama gibi ufak fakat önemli beslenme tüyolarından faydalanılmalıdır. Son zamanlarda yapılan çalışmaların odak noktasında bulunan fazla tuz tüketiminin zararına kulak verilmeli. Günlük tuz tüketimi 4-6 gram olarak sınırlandırılmalıdır” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi