İzmir’de kokina zamanı

Yılbaşına günler kala İzmir’de şans ve bereketin simgesi olarak görülen kokina çiçeğine olan ilgi geçen yıla göre iki katına çıktı; çiçekçi tezgâhlarının en çok tercih edilen ürünü kokina oldu.

  • Oluşturulma Tarihi :
  • Güncelleme Tarihi :
  • Kaynak : DHA
İzmir’de kokina zamanı haberinin görseli

Yılbaşına sayılı günler kala, şans ve bereket getirdiğine inanılan kokina çiçeği İzmir’de çiçekçi tezgâhlarının en çok rağbet gören ürünü haline geldi. İzmir Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kazım Kış, kokinaya olan talebin geçen yıla göre yüzde 100 arttığını açıkladı.

Yeni yıl hazırlıklarıyla birlikte tezgâhlardaki yerini alan kokina çiçeği, İzmir’de yoğun ilgi görüyor. Kafe ve sokak süslemelerinde de sıkça kullanılan kokina, neredeyse tüm çiçekçilerde satışa sunuluyor. Şans ve bereket getirdiğine inanılan bu çiçek için hazırlıklarını tamamlayan esnaf, vatandaşların geçen yıla kıyasla kokinaya daha fazla yöneldiğini belirtiyor.

Bir yıl boyunca kurutmadan saklandığında dileklerin kabul olacağına inanılan kokina, iki farklı bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Yeşil kokina yapraklarının arasına, “silcan” adı verilen kızıl renkli meyvenin iple bağlanmasıyla hazırlanan kokina; mutluluk, huzur ve şansla özdeşleşen bir bitki olarak biliniyor.

HAREKETLİLİK BAŞLADI

Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Kazım Kış, sosyal meydanın etkisiyle de geçen yıla oranla taleplerin bu yıl yüzde 100 arttığını dile getirerek, "Kokina, yılbaşının yaklaşması nedeni ile en çok tercih edilen, evlerde bulundurulması gerektiğine inanılan bir çiçek. Kokina zamanın gelmesiyle, dükkanlarda çok güzel hazırlıklar ve beraberinde hareketlilik başladı, çokça satılıyor. Dilek dilenmesi ve evde saklanması gibi ritüelleri de olunca insanlardan çok fazla ilgi ve talep gördü. Ayrıca çok pahalı olmayınca da herkes evlerinde bulundurmaya çalışıyor. Aslında çiçekçi sektörü de bereketinden faydalanmış oluyor" diye konuştu.

DEMETİ 200 TL’DEN BAŞLIYOR

Kış, kokina demetinin 200 TL'den başladığını söyleyerek, şunları söyledi: “Tabii tasarım, süsleme, büyüklüğüne göre de değişkenlik gösteriyor. Vatandaşlar alırken de daha uzun ömürlü olması için yeşillerinin kurumamış olmasına, taze olmasına ve çiçeklerinin kırmızı renginin canlı olmasına dikkat etsinler. Kokinalar aslında hazırda bulunan bitkiler değil, 'silcan' dediğimiz çiçekler toplanarak bu kokina bitkisinin üzerine dikilerek elde ediliyor. Yapımı çok zor. Çünkü dikenli bir bitki. Tabii yılın sonuna kadar devam ediyor satışlar. Daha sonra da bu tamamen ortadan kalkıyor. Sezonluk bir çiçek. Şu an da şehrin her bir yerinde hem dükkanların süslenmesinde hem insanların ellerinde bol bol görüyoruz."

Kaynak : DHA

Okumaya Devam Et

Aşağı kaydırmaya devam edebilir veya ilgi alanınıza göre seçim yapabilirsiniz.