Sayfa Yükleniyor...
Ramazan ayında en sık rastlanan sorun ve dile getirilen şikayetleri aktaran Korkut, “Ramazan’da beslenme uzmanı olarak aldığımız şikayetlerin başında kabızlık, şişkinlik ve kilo alımı gelir” dedi
Ramazan ayında beslenme düzeni, sağlıklı kalmak ve oruç tutarken enerjik hissetmek için oldukça önemli… Peki, doğru beslenmek için neler yapmalıyız?
Ramazan ayında açlık hissinin önüne geçmek için çokça yenen yiyeceklerin beraberinde getireceği olumsuzluklara değinen Uzman Diyetisyen İrem Tuğçe Korkut, uyarı ve önerilerde bulunarak önemli mesajlar verdi.
Özellikle aktif olarak çalışanlar için sahurun önemli olduğunu söyleyen Korkut, “En çok da çalışanlar uykusuz kalınacağından korkarak sahuru atlıyor. Oysaki sahura kalkma ve sahurda besin değeri yüksek ama kalorisi dengeli bir öğün tüketmek, sizi enerjik ve dinç tutacaktır. Gelelim sahurda ne yenilmesi gerektiğine… Sahurda kesinlikle yumurtanız olsun, 1 ya da 2 adet yumurta öneririm, yanında mutlaka 2-3 adet ceviz, lor peyniri, 1 su bardağı kefir ya da ayran ve tabi ki kompleks karbonhidratlardan tam buğday ya da siyez buğdayından bir ekmek eklemeliyiz. 1 litreye yakın suyumuzu yavaş yavaş içerek sahuru kapatabilirsiniz” yorumunda bulundu.
İftar vakti ise Ramazan ayının en önemli kısmını oluşturuyor… Hangi saat aralığında, nelerin tüketilmesi gerektiğini belirten Korkut, “İftarı 1 bardak su ile açtıktan sonra 1-2 kepçe çorbanızı içmelisiniz. Ardından sofradan kalkıp evde 1-2 tur atabilirsiniz. Kısa bir aradan sonra ana yemeğinizi sulu bir proteinli yemek olarak tercih edip yanında bol yeşillikli bir salata ve yine kompleks karbonhidratlardan basmati pirinç, kepekli pirinç ya da siyez bulguru tüketebilirsiniz. Salata ve kompleks karbonhidratlar sizi Ramazan boyu sindirim problemlerinden korur” dedi.
Ramazan ayında açlık hissinin önüne geçmek için çokça yenen yiyeceklerin beraberinde getireceği olumsuzluklara da değinen Korkut, “Sahur ve iftar vakti çok yemek ya da çok hızlı yemek kan şekerinizi aniden yükseltir ve bu durum kan şekerinizde dengesizlik oluşturur, gün içerisinde açlık insülininizi yükseltir. Bu durum ise sizi gün içerisinde yorgun ve sinir yapar. Bu nedenle çok ya da hızlı yemek yerine, hücreleri besleyecek şekilde öğün yemek daha mantıklıdır. Burada belirttiğimiz gibi kompleks tahıllar, proteini yani kırmızı et, beyaz et ya da baklagilleri, yumurtayı, cevizi, fındığı öğünlere eklemek gerekir” bilgisini paylaştı.
Ramazan ayında en sık rastlanan sorun ve dile getirilen şikayetleri aktaran Korkut, “Ramazan’da beslenme uzmanı olarak aldığımız şikayetlerin başında kabızlık, şişkinlik ve kilo alımı gelir. Eğer yeterince su içmezsek çok fazla beyaz unlu ve rafine şekerli besinlere yönelirsek bu durum kabızlığı, şişkinliği ve kilo alımını getirir” sözlerine dikkat çekti.
Kaçınılması gereken başlıca gıdalara ilişkin ise Korkut, “Ramazan’da kaçılması gereken besin grubu basit karbonhidratlar ve basit şekerdir. Özelikle beyaz un yerine siyez unu, tam buğday unu kullanılabilir ya da glutensiz unlardan sorgum unu, baklagiller unları kullanılabilir. Şeker yerine ise kullanacağımız tatlılara hurma özü ya da ısıl işlem görmeyecek tatlılara bal öneririm. İftardan 1-2 saat sonra 1 porsiyon meyve yemek de tatlı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır” dedi.
UZMAN DİYETİSYENDEN ALTIN DEĞERİNDE TARİF
Ramazan ayı için altın değerinde bir tarif de öneren Korkut, “Ramazan’da sindirimi kolaylaştırmak için bir mide çayı tarifi ekleyebilirim. İftardan 1 saat sonra 1-kupa ekleyebilirsiniz. Sindirim çayı:
1 litre sıcak suya 2 adet karanfil, 1’er çay kaşığı kadar toz zencefil, toz tarçın ve 1-2 top karabiber ekleyelim. 4 dk. demlenince günde 2 kupa içebilirsiniz… Herkesin bedenine iyi baktığı, kilo kontrollü ve sağlıklı hayırlı Ramazanlar dilerim!” mesajını iletti.