- Yaşam
- 18.05.2025 11:51
Doğu'nun Sabancısı, GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Karaboğa, İKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü
ADNAN AVUKA MARDİN
Doğunun Sabancısı iş insani hayırsever kişiliğiyle bilinen Karaboğa Şirketler Gurubu ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa, IKBY başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmelerde bulundu.
Irak'ta ticari yaşamını sürdüren, Mardinli tanınmış iş insanı GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa, IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından başbakanlık ofisinde kabul edildi.
İş insanı Karaboğa, iki ülke arasında yapılan ticaret ve ihracat rakamlarının daha iyi noktalara gelebileceğinin altını çizerken, ticari hayatta yaşanan sıkıntılar ve bankalar arasındaki para transferinde iş insanlarının yaşadığı sorunların giderilmesini talep etti.
Türkiye'nin, Kürd Fedaral Hükümeti Bölgesi'ne yıllık 13 ile 18 Milyar Dolar arası değişkenlik gösteren çok ciddi bir ticari ve ihracat pazarının olduğuna işaret eden GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa, "Irak'ta faaliyet gösteren Türk Bankaları, Irak ekonomisine katkı vermek, gelişime destek olmak için yoğun bir destek göstermektedirler, fakat özellikle son dönemlerde yerel bankaları Türk bankalarının kasalarına biriken nakit paraları Türkiye'deki genel müdürlük hesaplarına aktarmakta yardımcı olmuyorlar. Nakit almıyorlar para transferi yapmayı kabul eden bankalar ise % 5 % 6 arası gibi yüksek komisyon talep ediyorlar. Irak yerel bankaları Irak'ta faaliyet gösteren Türk Bankalarının işlemlerini kabul etmez ise veya çok yüksek komisyon talep etmeye devam ederlerse şayet üzülerek ifade etmeliyim ki; bu durum Irak ile Türkiye arasındaki yıllardır devam eden ticari faaliyetleri durdurma noktasına gelmesine vesile olacaktır. Beklentimiz ve talebimiz şudur ki, Irak yerel bankalarının Türk bankalarına daha önce olduğu gibi makul ve düşük düzeydeki bir hizmet komisyonu karşılığında nakil işlemlerini kabul ederek, Türkiye'deki baknaların genel müdürlük hesaplarına aktarmalarının sağlanmasıdır. Bu yapıldığı taktirde her iki ülke arasındaki ticari yaşam daha iyi noktalara gelebileceği gibi, iş insanlarının da ticari yaşamlarında karşılaştıkları sıkıntıların ortadan kaldırılacağı gibi, yeni yatırımlara da destek olunmuş olacaktır" dedi.
Karaboğa, ziyaretinde vize konusunda yaşanan sıkıntılara da dikkat çekerek, Kürd Federal Hükümeti ile Türkiye Hükümeti arasında uygulanan vize sorununun da karşılıklı olarak kaldırması gerektiğine işaret etti.
Vize muafiyeti geldiği taktirde söz konusu sorundan en fazla olumlu etkinin sağlık turizmine yansıyacağını anlatan Karaboğa, "İki ülkenin kapılarının karşılıklı olarak vatandaşlara vizesiz olarak açıldığı taktirde; IKY Bölgesinden Türkiye'ye sağlık turizmin önü açılmış olacak, seyahat turizm esnaflarımızın ticari yaşamına önemli katkıları olacaktır" dedi.