Sayfa Yükleniyor...
Kariyerlerini bir kenara bırakarak mutfağa yönelen Hüseyin Güvenç ve Büke Tosun çifti yemek konusunda uzmanlaşmak için gittikleri Mutfak Sanatları Akademisinde tanışarak ortak bir hayali gerçekleştirdiler
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Büke Tosun daha önce özel bir şirkette iş analisti olarak çalışıyordu. Hüseyin ise peyzaj mimarlığı yapıyordu. Bu şirin çift şimdi İzmir Alsancakta kemik müşterileri oluşmaya başlayan bready adlı konsept bir butik dükkan işletiyor.
Hayallerini gerçeğe dönüştürdükleri için çok mutlular ama bu işe girişeceklere bazı uyarıları var: Dışarıdan herkes bizi eğleniyor, dostlarını ağırlıyor, sürekli yiyor-içiyor zannediyor. Zorluğunu anlamanız için işin içinde olmanız lazım.
YOLLARI MSADA KESİŞTİ
Hüseyin Güvenç, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden mezun oldu. Aynı zamanda Antalyada bir aile restoranları vardı, mutfaktaki şeflerinin yanında aşçılığa dair pek çok şey öğrendi. İlk etapta iş yerlerini ve menülerini geliştirmek için Mutfak Sanatları Akademisine giderek profesyonel mutfak eğitimi almayı düşündü. Restoranları devredildiğinde kendi mesleği olan peyzaj mimarlığına dönerek başarılı projeler çizmeye başladı. Fakat mutfağa olan aşinalığı dolayısıyla bir süre sonra yeniden mutfağa geri dönmek istediğini fark etti. Profesyonel bir eğitimin faydalı olacağını düşünerek Mutfak Sanatları Akademisine gitti.
HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜLER
Büke Tosun ise Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü okuduktan sonra ODTÜde yüksek lisans yaptı. Özel bir şirkette iş analisti olarak çalışıyor; 6 dil bildiği için çeviriler de yapıyordu. Çocukluktan beri hep yemek pişirme ve güzel yemekler yeme konusunda merakı vardı. Yüksek lisans yaparken bir kafeye giderek, Gönüllü olarak çalışmak istiyorum. Sabahtan akşama kadar soğan doğrasam da ben bu işi öğrenmek istiyorum dedi. Ailesine bu işi gerçekten sevdiğini ve devam ettirmek istediğini söyledi: İstiyorsan yap, yanındayız diyerek destek verdiler. Kendini geliştirmek için o da Mutfak Sanatları Akademisine eğitim almaya başladı ve Hüseyin ile tanıştı. Onlar işlerini bırakıp kariyerlerine yemek yaparak devam etmeye karar verdiler. Şimdi İzmirde hayalimizin işi dedikleri kendilerine ait bready adlı bir butik dükkan işletiyorlar.
İSTİFA EDİP MUTFAĞA YÖNELDİLER
Hüseyin, Mutfak Sanatları Akademisinde aşçılık, Büke ise pasta ve ekmek eğitimi aldı. Derslerden sonra beraber çeşitli yerlerin yemeklerini denemeye gidiyorlardı. Dükkanların menülerini ve mekanların tasarımlarını inceliyor; gittikleri yerlerde bir detay gördüklerinde sürekli notlar alarak fotoğraf çekiyorlardı. İkisi de ilerde kendi yerini açmak istiyordu ki geçen yaz bu kararlarını eyleme döküp çalıştıkları yerlerden istifa ederek tamamen mutfağa yöneldiler: Çalışırken çok fazla yoruluyorsunuz ve kendinizi o işe kaptırıyorsunuz. Bir anda kariyer peşinde koşmaya çalışıyorsunuz. Tüm hayallerinizden sapıyorsunuz mutfakta ayrı bir kariyer peşine düşüyorsunuz. Biz hep kendimizi bu yüzden frenlemeye çalışıyorduk. Eğer bir yer açacaksak on sene çalıştıktan sonra bunu yapamayız. Enerjimiz varken ve kariyer peşine düşmeden bu işi yapmak zorundayız dedik.
İÇİNDE BULUNMAYI SEVDİĞİMİZ BİR ORTAM YARATTIK
Büke ve Hüseyin çifti, mekanın her şeyiyle kendileri ilgilendi. Malaları ellerine alarak sıvasını yaptılar, yerdeki döşemeleri cilaladılar: İşletmecilikte çok detay var. Aynı anda düşünmeniz gereken çok fazla şey var. Çok daha basit düşünüyorduk fakat çok fazla detay varmış. Sadece mutfakla bitmiyor. Burası bizim için çok değerli. Sıfırdan, her şeyiyle; duvardaki sıvasına kadar ilgilendik. İçinde bulunmayı sevdiğimiz bir ortam yarattık. Bu zamana kadar gittiğimiz yerlerde beğendiğimiz şeyleri bir araya topladık. Kapıları, mutfağı kendimiz çizdik. Yerdeki tahtaları tek tek biz çaktık ve cilaladık. Arkadaşlarımız, Aşçı olduğunuzu hatırlayın biraz. İnşaatçı değilsiniz siz ustasınız ama inşaat ustası değilsiniz diyorlardı.
DEĞİŞİKLİK YARATMAK İSTEDİK
bready, birbirinden lezzetli doğal ekşi mayalı ekmeklerin satıldığı ve alışılmışın dışında yemek menüleri bulunan bir yer. Büke ve Hüseyin, En klasik tatlarda bile farklılık yaratarak insanlar yeni şeyler denesin istiyorlar: Menülerimiz her yerde görmeye alışık olduğunuz standart yemeklerden oluşmuyor. Diğer işletmelerden en büyük farkımız bu. Yemek yemeği seven bir çift olduğumuz için her gittiğimiz yerde aynı şeyleri yemekten sıkılmıştık ve değişiklik yaratmak istedik. Mesela kahvaltının da etrafta var olan kahvaltılardan daha farklı olmasını amaçladık çünkü gittiğimiz her yerde serpme kahvaltı denilince önümüze aynı şeyler koyuluyor. Bir kahvaltı vereceksek diğerlerinden bir farklı olması gerekiyordu. Her şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Bizim şu an kahvaltımızda muhammara, avokadolu muzlu bir salata, üzerinde soğan reçeli olan humus, kendi yaptığımız reçel, portakal kabuğu ve kuru domates marineli zeytin, baharatlı tereyağı gibi farklı lezzetler var. Hepsine bir dokunuş kattık. Müşteri potansiyelimiz damak tadı gelişmiş, bu tarz şeyleri ve yeniliği arayanlar insanlardan oluşuyor. Menümüze baktıklarında alışılmışın dışında olduğunu söylüyorlar. Füme kaburgalı tost, avokadolu açık sandviç, etli salata, ekmeğini köftesini ketçabını turşusunu soğan reçelini kendi yaptığımız hamburgerimiz en sevilen lezzetlerden.
KENDİ HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Sıfırdan bir markayı kurup onun işlerinin peşinden koşturmak büyük bir cesaret işi. Büke ve Hüseyin çifti, önceki işlerinden istifa etmeden önce birbirine hep şunu söylüyordu: Çok çalışıyoruz, çok yoruluyoruz ama hep başkasının hayalini gerçekleştirmek için.
Dükkandaki her işle tek tek kendileri ilgilendiği için günleri çok yoğun geçiyor. Hatta bazen yoğunluktan yemek yemeğe fırsat bulamayarak dışarıdan sipariş veriyorlar: Şu an iki üç kat daha fazla çalışıyoruz ama kendimiz için. Sabah 7de kalkıp, gece 1de yatıyoruz. Gün boyunca hiç oturmuyoruz; yeri geliyor bu kadar yemeğin arasında yemek bile yiyecek vakit bulamıyoruz. Bazen günler o kadar yoğun geçiyor ki yemek yapmaya halimiz kalmıyor. Hatta bir gün sabahtan akşama kadar yoğunluktan bir şey yiyemedik. O gün akşam kendimize hamburger söyledik dışarıdan Ama neticede kendi hayalimizi gerçekleştiriyoruz. Şu an yoğunluktan fazla keyfini süremiyoruz çünkü hem servis hem bulaşık hem yemek yapmak çok yoruyor. Burayı büyütmek veya şubeleşmek gibi bir hedefimiz yok. Butik olarak kalsın istiyoruz. Çünkü büyüdükçe samimiyet kayboluyor. Her şubede aynı kaliteyi ve sıcaklığı bulamayabiliyorsunuz. Keyifli ve huzurlu bir yer yaptığımızı düşünüyoruz. Sakin bir sokak olduğu için ana caddelerin kargaşasından kaçıp buraya geliyorlar. Açıldığı andan itibaren koşturmaktan pek keyfini süremedik. Yine de çok mutluyuz.
SANATLA İÇ İÇE BİR KÖŞE
Sanatçı İpek Öztürkün tablolarının asılı olduğu köşe müşteriler tarafından çok seviliyor. Herkes bu köşede oturarak fotoğraf çektirmeye bayılıyor. Büke Tosun, tabloların kafenin konseptiyle çok uyumlu olduğunu söylüyor: Kafenin duvarlarına tablolar koymak istiyorduk ama güzel bir şeyler olsun istedik. Sıradan tablolar asmayalım dedik. İpek Öztürk de çok yetenekli bir sanatçı. İzmire geldiğimizde atölyesine gittik ve tablolarını çok beğendik. İpekten kafemiz için tablolar yapmasını istedik. Samimi bir ortam olduğu için yaptığı tablolar mekana çok uydu. Tabloların asılı olduğu yer şu an en çok sevilen köşemiz. Kafemize gelen herkes orada fotoğraf çektiriyor; bizim de çok hoşumuza gidiyor.
Foto altı: Büke ve Hüseyin, dükkanın neredeyse her şeyiyle kendileri ilgilendi. Malaları ellerine alarak sıvasını yaptılar, yerdeki döşemeleri cilaladılar.
Haber Merkezi