Mahallenin zehir savaşçısı: 8 yaşında bağımlılar var

O, uyuşturucu merkezi haline gelmiş Tenekeli Mahalle’de bundan uzak durmayı başarmış gençlerden biri. Birlikte büyüdüğü fakat şimdilerde uyuşturucu batağına saplanan gençlere yardım ele uzatmak için dernek kurdu. Bazı gençlere uyuşturucuyu bıraktırdı, tedaviye ikna etti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okula devam edemeyenlere ise burs buldu


  • Oluşturulma Tarihi : 19.07.2019 05:24
  • Güncelleme Tarihi : 19.07.2019 05:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mahallenin zehir savaşçısı: 8 yaşında bağımlılar var haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Tenekeli Mahalle, İzmir’in en eski semtlerinden biri. Yıllardır uyuşturucu ve diğer suçlar ile kentin tehlikeli bölgelerinden biri olarak anılıyor. Uyuşturucu kullanma yaşı 8-9’lara düşmüş durumda. Sokakta sigaraya sarılı esrarla dolaşıp top oynayan çocuklar var. Ortaokul yıllarında satıcıya dönüşen çocuklara sürekli yenileri katılıyor. Onlar uyuşturucu batağında çırpınıp giderken yakınları ise onları kurtarmak için bir çıkış yolu arıyor. Tıpkı, 25 yaşındaki Yunus Emre Hiçyorulmazlar gibi. Uyuşturucu merkezi haline gelmiş bu mahallede uyuşturucudan uzak durmayı başardı. Birlikte büyüdüğü fakat şimdilerde uyuşturucu batağına saplanan gençlere yardım ele uzatmak için ‘Okuyan Roman Gençlik Hareketi ve Tepecik Yardımlaşma Dayanışma Derneği’ kurdu. Kendi gibi üniversite öğrencisi 7 genç ile madde bağımlılığına karşı çalışmalar yürütüyor. Beş aylık bir zaman içinde mahallede bazı gençlere uyuşturucuyu bıraktırdı, tedaviye ikna etti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okula devam edemeyenlere ise burs imkanı buldu.



GENÇLER ÖLMESİN DİYE DERNEK KURDU
Tenekeli Mahalle’de beş aydan beri faaliyet gösteriyor derneğin başkanlığını yürüten Yunus Emre Hiçyorulmazlar, nasıl çalıştıklarını şöyle anlatıyor: “Ben bu mahallede dünyaya geldim. İlk ve orta öğretimimi Şehit Fazıl Bey İlkokulu’nda birincilikle bitirdim. İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Şu an Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde İlahiyat okuyorum. Sosyoloji de okumak istiyorum. Roman kardeşlerimizin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir şeyler yapmak istedim. Şubat ayında, Okuyan Roman Gençlik Hareketi ve Tepecik Yardımlaşma Dayanışma Derneği’ni kurdum. Mahallede yaşayan 7 üniversiteli arkadaşım da bana destek oldu. Şu an derneği birlikte yönetiyoruz.  Amacımız; Roman kökenli vatandaşlarımızın yaşam kalitesini, ekonomik durumlarını, eğitim ve kültür seviyelerini arttırmak, kentsel yaşama entegrasyonlarını geliştirmek ve önyargıları yıkmak. Ve hepsinden önemlisi çocukları eğitime yönlendirmek.”



ROMAN ÇOCUKLARIN KADERİ BU OLMASIN
Çocukları, gençleri ve anne babaları bilinçlendirmek için kapı kapı dolaşarak uyuşturucuyla mücadele eğitimleri verdiklerini belirten Hiçyorulmazlar, “Zehir satmak ve torbacılık yapmak Roman çocuklarının kaderi olmasın. Biz bununla gücümüz yettiği kadar sonuna kadar savaşacağız. Gençlerimizi uyuşturucunun esiri olmaktan kurtarmak istiyoruz. Bunun için uyuşturucuyla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Asla yılmayacağız. Herkes sorumluluk duyarsa bu sorun ortadan kalkar. Gençlerimiz bizim göz bebeğimiz. Onların en güzel şekilde yetişmesi gerekiyor” diyor.

AYNI ZAMANDA İŞ ÖĞRENİYORLAR
Dernekte Roman vatandaşların kültür sanat çalışmalarının yanı sıra halk eğitim merkezi desteğiyle açılan kurslar sayesinde iş öğrendiklerini de anlatan Hiçyorulmazlar, şunları söylüyor: “5 aylık süreçte ortaokul ve liselere gidip okuyan Roman gençlerimizi tespit ettik. Ortaokul ve liselerde hatta üniversitelerde örgütlenmemizi kolaylaştırıcı başkanları seçerek temsilcilerimizi atadık. Kızılay ile birlikte bir proje hayata geçirdik. Yardıma muhtaç insanlar için çorba dağıtımı faaliyeti gerçekleştirdik. İş arayan gençlerimize iş bulmalarında yardımcı olduk. Kadınlarımız için halk eğitim merkezimizden de destek alarak cilt bakımı ve dikiş nakış kursu açtık. Engelli vatandaşlarımız için akülü araç ve tekerlekli araç ve benzeri materyaller temin ettik. Diyanet ve derneğimizle ortaklaşa madde bağımlı ile alakalı çalışmalar yaptık. İyi ki bu derneği kurmuşuz dediğim çok anlar oldu. Bu bizim için çok önemliydi. Maddi bağımlısı beş gencimizin hayatı kurtuldu. Şu anda tedavi oluyorlar. Özellikle gençlerimizi kurtarıp uyuşturucuya hayır yaşama evet demeleri sevindirici olumlu yönde faaliyetimizdi. Bu konuda herkese görev düşüyor.”



BURS ALMALARINI SAĞLIYORLAR
Özellikle yeni neslin eğitimlerini kontrol altına alıp sağlıklı ve ülkeye faydalı bir birey olarak geri dönüşümlerini sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Hiçyorulmazlar, “Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan nasıl kurtarırız düşüncesiyle bu şekilde başladık. Çocuklarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara ile buluşturmamak için yoğun çaba veriyoruz. Çocuklarımızın yüzde 70’inde okula gitme hevesi başladı. Gençlerin hepsinin iş, gelecek kaygısı var. Eğitim, istihdam gibi sorunlarımız var. Biz de eğitimli olduğumuz için ilk önceliğimiz eğitim oldu. Roman camiasının maddi gücü pek fazla değil. Birçok ailede bu çocuklarımızın babalarının işleri bile yok. Aile bireyleri iyi bir istihdam sağlayamadıkları için çocuklarına pek bir şeyler veremiyorlar. Bizde dernek olarak pek fazla maddi imkanımız olmamasına rağmen çocuklarımız için bunları gerçekleştirebiliyoruz. Çocuklarımız toplantılarda bana okumak istediklerini ama maddi durumları olmadığını söylüyor. 5 Roman çocuğumuza eğitimlerine devam edebilmeleri için burs bulmalarını sağladık. Derneğimizde çeşiti eğitimler vermek istiyoruz ama bazı materyallerimiz eksik. İnsanlar bu ihtiyaçlarımızı gidermek için bize destek olursa çok seviniriz” diyor.