- Yaşam
- 15.04.2025 09:03
Doç.Dr. Onur Oral, mevsimsel grip tehdidine karşı dikkat çekerek hastalığa karşı korunmanın yollarını anlattı. Oral, hastalığa karşı korunmada beslenme ve sporun önemini belirtirken, grip aşısının da mutlaka olunması gerektiğinin altını çizdi
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Dünyada ve Türkiye’de koronavirüs pandemisi devam ederken bir başka yaklaşan tehlike ise mevsimsel grip. Her yıl kendini tekrarlayan bu tehlikeli virüs bulaştığı takdirde sağlığı bozmakla beraber vücutta kalıcı hasar bırakabiliyor. Mevsimsel gribe karşı korunmanın yolu sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersizden geçiyor. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Onur Oral, iklim değişikliği ve çeşitli fiziksel koşullar nedeniyle mevsimsel gribe yakalanma riskinin arttığını söyledi.
YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Doç.Dr. Oral, “İklim koşulları, bireyin yaşamsal alışkanlıklarını ve genel metabolik sağlığını düzenler. İklimin değiştiği sonbahar ve ilkbahar aylarında metabolizmada da birçok değişim yaşanır. Bu durum metabolik, psikolojik ve fiziksel olarak bireyi etkiler. Geçiş mevsimleri olan sonbahar ve ilkbahar bu durumun en belirgin dönemleridir. Bu aylarda fiziksel değişim nedeniyle mevsimsel grip hastalığı çok yaygın olarak yaşanır. Çünkü metabolizma değişen hava koşulları paralelinde kendi işleyişini de değiştirir. Birey, virüslere daha açık hale gelir. Mevsimsel grip sorununda bazı faktörler bireyi hastalığa karşı daha dirençli kılar ve gribin etkilerine karşı korur. Bu bağlamda en etkili yöntem sağlıklı beslenmedir. Beslenme ile birlikte fiziksel aktivite vücut direncini artıracaktır” diye konuştu. Oral, “Soğuk havalarda bağışıklık sisteminin düşmesine bağlı olarak mevsimsel grip sık görülen bir rahatsızlıktır. Bir enfeksiyon olarak mevsimsel gribin etkenleri; influenza A, İnfluenza B olarak bilinmektedir. Bu grip genelde sonbahar aylarında yaygınlaşır. Diğer virüs bulaşlarında olduğu gibi hapşırma, öksürme, yoğunluk gibi nedenlerle bulaşırken havasız ortamlar, iyi beslenememe gibi faktörlerde yakalanma riski artar. Virüs kapan kişilerin eğer bağışıklık sistemi zayıf ise öncelik olarak halsizlik, kırgınlık, yüksek ateş, kas ağrıları ile birlikte öksürük, burun akıntısı görülür. Mevsimsel grip hemen hemen herkesi etkilese de yaşlılar için son derece risklidir. Çocukların bağışıklık sistemi de zayıf olduğu için çocukları da tehdit etmektedir. Kronik hastalıklara sahip olan bireyler doğal olarak mevsimsel grip etkeni olan İnfluenza A, İnfluenza B virüslerine karşı çok daha duyarlıdır. Bu kişiler bir virüs atağında çok daha çabuk olarak hastalığa yakalanabilir” uyarısında bulundu. Oral, “Mevsimsel grip, sağlık açısından bir risk olmakla beraber birçok organın sorun yaşamasına neden olan bir hastalıktır. Birçok organ kaynaklı sorunu tetikleyebilir, beraberinde getirebilir veya sorunlara neden olabilir. Bunlar arasında; sinüzit, ortakulak iltihabı, akciğer iltihabı, zatürre gibi hastalıklar sayılar. Bu sebeple Mevsimsel gribi önemsemek ve buna karşı önlem almak gereklidir. Bu açıdan Grip aşısı vurulmak önemlidir. Aşı yüzde yüz korumasa bile aşıyı olanların gribe karşı dirençli olduğu bir gerçektir. Riskli gruplar mutlaka aşı olmalıdır. Çocuklarda aşılanması gereken başka bir önemli gruptur” dedi.
NASIL KORUNABİLİRİM?
Mevsimsel Grip hastalığından korunmanın yollarını sıralayan Uzm.Dr. Onur Oral, “Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için; beslenmenin dengeli ve yeterli olması gerekir. Beslenme dendiğinden aklımıza ilk gelecek olan nokta; karbonhidrat, protein ve yağların yeterli alınması bununla beraber vitamin ve mineral açısından zengin olan sebze ve meyvelerin tüketimi önemlidir. Ne kadar doğal beslenirse vücudun bağışıklık sistemi daha kuvvetlenir. Bu anlamda sonbahar ve kış aylarında C,A,E,B vitamini içeren sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir. Bununla beraber Selenyum, Çinko gibi mineralleri içeren gıdaların tüketilmesi önemlidir. Vücudun temizlenmesin ve toksik maddelerin vücuttan atılması su aktif rol oynar. Su tüketimi günde en az 3 litre olarak yapılmalıdır” diye konuştu.