Şampiyonlar Bornova Halk Eğitim’den

Bornova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Barış Derse, Bornova’da verdikleri kurslardan Türkiye şampiyonları çıkardıklarını belirterek, “Bornova’da dezavantajlı bireylere yönelik olarak da İZKA destekli kurslar açmak için İZKA’ya başvurduk. Bu noktada ÇÖYDER dahil bütün engelli dernekleri ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.02.2016 09:17
  • Güncelleme Tarihi : 28.02.2016 09:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Şampiyonlar Bornova Halk Eğitim’den

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Bornova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Barış Derse, Bornova’da Halk Eğitim Merkezi’nde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Derse, Bornova sınırları içerisinde yaklaşık 4 bin kayıtlı kursiyerlerini olduğuna dikkat çekerek, Bornova Halk Eğitim Merkezi olarak aktif bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. Derse, vizyon ve misyonlarını Bornova’da 7’den 70’e olarak belirlediklerinin altını çizerek, “Her kesime ihtiyaç ve talepler doğrultusunda kurslar düzenliyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün ana sayfasında 64 adet kurs var. Bornova’da bu kurslardan aktif olarak 105 branşta kurslar veriyoruz” dedi.

GÜZEL GERİ DÖNÜŞLER OLUYOR

Derse, kendilerinden kurs talep edip eğitmen isteyen kişilere bir şekilde yeri ayarlayıp kursları açtıklarını belirterek, “10 bine yakın açık lise ve açık okul öğrencimiz var. Onlara kayıt yenileme, ilk kayıt, öğrenci belgesi yenileme ve o işlerle ilgili ne lazımsa yardımcı oluyoruz. Bu yıl kısa film kursu, cenaze yıkama kursu ve üç boyutlu resim kursu açtık. Yine dezavantajlı bireylere yönelik kurslar düzenliyoruz. Bu kurslarda Bornova’da faaliyet gösteren İzmir Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği (ÇÖYDER) gibi derneklerle işbirliği içinde çalışıyoruz. Ege Üniversitesi içinde 6 dalda kurslar düzenledik.  Ege Üniversitesi’nde Psikiyatri ve Ruh Sağlığı Ana Bilim Dalı’nda yatan hastalara yönelik kurslarımız oldu. Bunlar; halk oyunları, resim, seramik ve el sanatları tarzında kurslarımızdı. Bornova içindeki birçok resmi kurum ve okul ile işbirliği içinde çalışıyoruz. İşitme engellilere futbol kursu açtık. Dezavantajlı bireylere yönelik düzenlediğimiz kurslarda derece getirenler de oldu. Hasan Tahsin İş Okulu’nun futbol takımı oynadığı ligde şampiyonluklar aldı. Halk oyunları ekibi zihinsel engelliler ekibi bir koro çalışması düzenledi. Ortaya çıkan manzarada gözyaşlarını tutamayanlar oldu. Yıllardır bunu yapmak istiyorlarmış. ÇÖYDER’den 4, Hasan Tahsin İş Okulu’ndan 34 tane olmak üzere toplamda 38 kişiye KPSS’ye hazırlık kursu açtık. Ben onlara şunu da söyledim. Kazanın afişinizi Halk Eğitim’in duvarına asayım dedim. Yine spor kurslarını açmaya özen gösteriyoruz. Geçen yıl Muay Thai kursumuzda eğitim alan arkadaşımız Türkiye birincisi oldu. Bir okulla çalıştığımız satranç kursunda okulumuz İzmir ikincisi oldu. Bu tür geri dönüşler yaşadıkça şevkimiz daha da artıyor” şeklinde konuştu.

İZMİR’İ AŞTIK

Yaptıkları bir kursun neticesinde Muş’un Varto İlçesi’nde Karaköy İlköğretim Okulu’nda 57 tane öğrencinin tamamını o kermesten elde edilen gelirle yılbaşından önce ayakkabı mont ve berelerini aldıklarını belirten Derse, “Muş Varto Karaköy’de görev yapan Din Kültürü Öğretmeni Havva Gündoğar, daha önce bizden eğitim almış. Onun çabaları ve girişimi ile böyle bir girişim yaptık. Sağ olsunlar o okulun müdürü de bize bu teşekkür plaketini göndermiş. Böyle geri dönüşler almak bizi sevindiriyor. Yapmış olduğumuz bu yardım ile İzmir sınırlarını aşmış olduk” dedi. 

 KOOPERATİF AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Derse, ev mefruşatı kursunda kursiyerlerin mutlaka çevrelerinden sipariş aldıklarını belirterek, “Ben bu kurslardaki kursiyerlerimize kurs boyunca ürettiklerini ne yaptıklarını soruyorum. Bizim döner sermayemiz olmadığı için satış yapamıyoruz. Bu sebepten kayıt dışı ekonomiden bu üretilenler gidiyor. Bornova Kaymakamlığı ile birlikte Kaymakamlık bünyesinde bir kooperatif açmayı düşünüyoruz. Kooperatif üzerinden kurslarda üretilenlerin satılmasını sağlamaya çalışacağız. Yine internet üzerinden Bornova Halk Eğitim adına bir link alabilirsek internet üzerinden satışta gerçekleştirebiliriz. Üretilen ürünlerin satışı konusunda bir şeyler yapabilir miyiz diye düşünüyorum. Kursiyerlerin burada öğrendiklerinin sadece bir belge ile mi sınırlı kalmalı diye düşünüyorum. Yoksa bunu ev ekonomisine katkı sağlayabilir miyiz diye düşünüyorum. Vitrinde 3-4 bin TL’ye satılan ürünleri bu arkadaşlarımızdan 500-800 TL’ye alabilirler. Bunun da ayaklarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu kendi başına ticarete dökenler de var. Daha yolun başında olanlar da var. Özellikle üretime ve satışa yönelik kursların çok değişik başlıkları var. Gönül istiyor ki biz bir yıl boyunca 15-16 bin sertifika veriyoruz. Bunların yüzde 60 ve 70’inin kendi ekonomilerine katkı sağlayacak faaliyetler yürütebilsinler istiyoruz. Bizden talepler var ama resmi boyutta bu talepleri nasıl faturalandırırız belgelendiririz onun yollarını arıyoruz. Bana en mantıklısı Kaymakamlık bünyesinde bir kooperatifin oluşturulması olarak geliyor. Kaymakam Bey projeleri destekler yeter ki yasal bir dayanağı olsun” ifadelerini kullandı.

MESLEK EDİNDİRMEYE YÖNELİK PROJELERİMİZ VAR

Bornova’da faaliyet gösteren engelliler için çalışan ÇÖYDER ile ilgili İZKA bünyesinde bir ortak projeleri olduğundan bahseden Derse, “Engelli ve dezavantajlı gruplara meslek edindirmeye yönelik bir projemiz var. Bu proje kapsamında engelli vatandaşlarımıza ve şiddet mağduru kadınlarımıza hem toplumsal hayata hem de istihdama katılması yönünde Bilgisayarlı Muhasebe eğitimi verip iş hayatına atılmaları sağlanacak. Bu eğitimin sonunda CV hazırlama ve mülakat teknikleri eğitimi de verilecek” diye konuştu.

İZKA’YA BAŞVURDUK

Derse, piyasadaki istihdam açığına bakıldığı zaman biri pazarlama diğerinin de ön muhasebe ve muhasebe elemanı olduğunun altını çizerek, “Şu anda KOBİ’lerin en çok ihtiyaç duyduğu personele yönelik çalışma yürüteceğiz. Devletin çıkarmış olduğu yasalar gereği de her 50 kişide 3 tane engelli personel çalıştırmak zorundalar. Bu durum hem özel sektör hem de devlet için geçerlidir. Bu iki bileşeni bir araya getirdiğimizde projenin kabul edilme ve istihdam sağlaması daha fazla gözüküyor. İZKA tarafından projemiz kabul edilirse 2016’da başlayıp 2017 Temmuz’una kadar bir yıl kapsayan 4 yarı süreçte projemiz tamamlanacak. Projenin maliyetleri İZKA tarafından karşılanacak. Yüzde 90’ı İZKA yüzde 10’unu da Bornova Halk Eğitim Merkezi karşılayacak. Kurslara katılan kişilerden hiçbir şekilde ücret alınmayacak. İstihdam noktasında da avantajları olacak. Bir yıl içinde 100 tane kursiyer alabilirsek bunlardan da 70-80 kişisinin de istihdam edileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

OKULLARI DERS DIŞINDA DA KULLANIYORUZ

Okullarda dersler dışında velilere vatandaşlara ve çocuklara kullandırmaya yönelik de bir projeleri olduğuna değinen Derse, “Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’nin başlatmış olduğu proje ile ilçemizde 37 tane okul bu projeye katılıyor. Okullar bizden öğrencilerine ve velilerine yönelik ders saatleri dışında kurslar talep ediyorlar. Çeşitli kursları buralarda düzenliyoruz. Burada da herhangi, bir ücret alınmıyor. Suriyeli öğrenci ve yetişkinlere yönelik Türkçe öğrenme ve yazma kurslarımız var. Şu an hali hazırda 12 sınıfta kurslarımız var. İZKA projesine bu insanları katabilme noktasında da çalışma yapmak istiyoruz. Yoğun oldukları mahallelerdeki okulların bahçelerine konteyner kurarak eğitim vermeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

4 BİN KURSİYERE KURS VERİYORUZ

Alanlarının geniş ve yapılacak çok proje olduğunu söyleyen Derse, “Birçok projeyi şu anda gerçekleştirme noktasında çalışıyoruz. Yer oldukça eğitmen sıkıntısı da çekmediğimizden dolayı her türlü kurs ihtiyacına ve talebe karşılık verebiliyoruz. Bir yıl bir aydır görevdeyim sadece bir tek kişiden olumsuz bir görüş aldım. Onun haricinde kimseden olumsuz bir geri dönüş almadık. Bunun sonucunda da doğru yerde durup doğru yerde işler yaptığımızı düşünüyorum. Şu anda en az 4 bin kursiyere kurs veriyoruz. 200 tane usta öğretici, 56 tane kadrosu başka okulda olan öğretmen ve 16 tane kendi kadrolu öğretmenimiz ile dev bir kadroyuz. Güler yüzlü ve çözüm odaklı çalışma prensibimizden taviz vermiyoruz. Her an Bornova Halk Eğitim Merkezi’nde gelip çay içebilirler. Sohbet edebilirler. Burasının vatandaşlar için kurulmuş olan bir kurumdur”

Türkiye Şampiyonu Bornova Halk Eğitim’den

Bornova Halk Eğitimi Merkezi Muay Thai Kursuyla Türkiye birinciliğini kaptı. Halk Eğitim kursları başarıdan başarıya koşuyor. Haluk Sayın eğitmenliğinde açılan Muay Thai Kursu öğrencilerinden Oğulcan Dilbat Bornova Halk Eğitim’e Türkiye Birinciliği madalyasını getirdi.

28 Ocak-07 Şubat 2016 tarihleri arasında Aydın Söke ilçesinde gerçekleştirilen Türkiye Muay Thai Minik Yıldız, Genç, Büyük şampiyonasında yıldızlar kategorisinde 71 Kg’da Türkiye Şampiyonu olan Oğulcan Dilbat, önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan Avrupa şampiyonasına gitmeye hak kazandı. Ayrıca Söke’de yapılan şampiyonada Yiğit İlbeği de 3. oldu.

 

Haber Merkezi