Sayfa Yükleniyor...
Itır çayından, kokusuna, kokusundan yağına kadar birçok kullanım alanına sahip olan ıtır çiçeği, alternatif tıpta büyük ilgi görmektedir. Bu çeşitli ıtır çiçeği bakımı, ıtır çiçeği faydaları ve ıtır yaprağı çayının nasıl hazırlanacağı gibi soruları da gündeme geldi. İşte detaylar…
Bahçeleri güzelleştiren çiçeklerden biri olan ıtır çiçeği, zarif ve dayanıklı bir bitki türüdür. Doğada kendiliğinden yetişen bu çiçeği kırlarda ve bahçelerde sıkça görebilir ve aynı zamanda kendi bahçenizde de yetiştirebilirsiniz. Peki, ıtır çiçeği faydaları nelerdir? Itır çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte her derde deva olan ıtır çiçeği hakkında merak edilenler…
Itır (Pelargonium), Pelargonium cinsine ait olan ve 14–40 cm boyunda olan bir bitki türüdür. Haziran-Temmuz aylarında morumsu-pembe renkli çiçekler açan bu çok yıllık otsu bitki, turnagagasıgiller (Geraniaceae) familyasına aittir.
Toprak altındaki kısmı etlidir ve taban yaprakları kalp şeklinde görünür. Çiçek durumu 5-10 çiçeklidir ve çanak yaprakları beş parçalıdır, kırmızımsı renkte olabilir. Meyveleri 5 mezokarpa ayrılan şizokarp özellik gösterir.
Itır çiçeği, içerisinde uçucu yağ, tanen ve şekerler bulundurur. Çiçekleri veya bitkinin toprak üstü kısımları çay olarak içilerek halk arasında solucan düşürücü olarak kullanılır. Özellikle bağırsak parazitlerine karşı etkili olduğuna inanılır ve doğru bir şekilde kullanıldığında güvenle tercih edilebilir.
Sindirim sistemi sağlığını destekleyen ıtır, basit gaz sorunlarına çözüm sunabilir. Özellikle ıtır çiçeğinden yapılan bitki çayının hazımsızlığa iyi gelmesi, ıtır çiçeği faydaları arasında yer alır. Genel olarak sindirimi düzenleyen ıtır, idrar söktürücü özelliği ile vücudun temizlenmesine katkıda bulunur.
Basit cilt sorunları için iyileştirici olan ıtır, gül damlası otu olarak da bilinir ve cilt sorunlarında losyon ve ıtır yağı gibi ürünlerle kullanılabilir. Aynı zamanda serbest radikallerle savaşarak vücut direncini artırır.
Üst solunum yolu rahatsızlıklarında tüketilen ıtır çayı faydalı olabilir. Ayrıca ıtır yağı kokusu, buhar yöntemiyle buruna çekildiğinde nefesin ferahlamasına destek olabilir.
Halsizliğe iyi gelerek enerji veren ıtır çayı, akşamları içildiğinde günlük yorgunluğu alabilir. Ayrıca ıtır yağı ile yapılan masajın rahatlatıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Itır kokusunun meditatif etkisi vardır ve rahatlamanızı, dinlenmenizi ve dinginliğe odaklanmanızı kolaylaştırabilir. Bu nedenle meditasyon ve yoga gibi rahatlatıcı ritüellerde kullanılan bir bitkidir.
Afrika'nın doğal bir bitkisi olan ıtır, ülkemizde oldukça sevilen bir çiçektir. Evde süs bitkisi olarak kullanılan ıtır, aslında doğada uzun yıllar dayanabilen dayanıklı bir bitki türüdür. Renkleri ve kokuları, özellikle değişen kokulara sahip olması, insanları cezbetmektedir.
Doğada kendiliğinden yetişen bu bitki türü, evde de kolay bakım gerektirir. Özel bir toprak ihtiyacı olmasa da besleyici içerikli bir toprak bitkinin daha sağlıklı ve canlı olmasına katkı sağlar. Kışın yaprak dökmez.
Bakımı için sıcak bir konum, hafif güneş ışığı ve toprağın kurudukça sulama yeterli olacaktır. Ev ortamına uyum sağlayabilen ıtır, görsel ve kokusal çekiciliğiyle dikkat çeker.
Itır yağının birçok faydası arasında öne çıkan, güneş lekeleri, morarmalar, yanık izleri ve egzama gibi cilt sorunlarını hafifletmeye destek olması bulunmaktadır. Düzenli kullanımı, kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatarak taze bir cilde sahip olmanıza yardımcı olabilir. Cilt temizliğinde ölü hücreleri arındırması nedeniyle tercih edilen bir bakım ürünüdür.
Banyo ritüelinize bir dokunuş katmak istiyorsanız, küvetinize birkaç damla ıtır yağı ekleyerek cildinizi yenileme ve aynı zamanda hoş bir kokuyla rahatlama sağlama imkânınız bulunmaktadır. Bu uygulama, cildinizi canlandırmanın yanı sıra zihninizin dinlenmesine de yardımcı olacaktır.
Itır yağını cildinizde kullanmadan önce alerjik etkilerini test etmek için küçük bir bölgede denemeniz önerilir. Ayrıca, uzmana danışarak sizin için uygun olup olmadığını ve doğru miktarı belirleyerek kullanmanız, elde edeceğiniz verimi artırabilir.
Itır yağı aynı zamanda oda parfümü olarak da kullanılabilir. Itır esanslı oda kokuları, mekanlara hoş ve rahatlatıcı bir atmosfer katmak için ideal bir seçenektir.
HABER MERKEZİ