Sayfa Yükleniyor...
Çocukluğundan beri gönül verdiği tenis sporunda profesyonellik seviyesine kadar çıkan Benan Beyazok, profesyonel olmak isteyenlerin küçük yaşlarda başlayarak ciddi antrenmanlar yapması gerektiğini söylüyor
E. ÇAĞLA GENİŞ - ÖZEL HABER
6 yaşından beri sporun içinde olan tenis eğitmeni Benan Beyazok, aynı zamanda fitness, pilates, grup egzersizleri ve özel ders antrenörlüğü yapıyor. Tenise hobi olarak başlayan Beyazok, tenis hakkında hiçbir bilgileri yokken ailesiyle birlikte raketleri alıp korta giderek oynamaya çalıştı. Topa doğru düzgün vuramazken dahi aldığı zevk o kadar çok hoşuna gitmiş ki o günden sonra profesyonellik seviyesine kadar oynamaya devam etti. Daha sonra antrenörlük belgesini alarak eğitmenlik yapmaya başladı.
CİDDİ ANTRENMAN YAPILMASI GEREKİYOR
Beyazok, Tenis, hobi olarak oynamak isteyenlerin her yaşta öğrenip zevk alabileceği bir spor dalı. Fakat Beyazok, teniste profesyonel olmak isteyenlerin küçük yaşlarda (6-8) başlayarak ciddi antrenmanlar yapması gerektiğini belirterek şöyle söylüyor: İyi dereceler almış sporcularım var. Fakat iş dünya boyutuna geldiğinde tenise küçük yaşta başlayıp senelerce aralıksız antrenman yapmak gerekmekte. Bizde genelde her sınavdan önce öğrenciler tenis oynamayı bırakıyorlar, bir süre ara veriyorlar ve geri geldiklerinde 3 ay öncesine ulaşmak için aylarca antrenman yapmaları gerekiyor. Bu durum yerlerinde saymalarına neden oluyor.Diğer sporlara göre profesyonellik seviyesi çok yüksek ve verdiği haz da daha fazla. Tenis çok pahalı bir spor olarak görülüyor olabilir. Fakat tenisi hobi olarak oynamak için ciddi paralar harcamanıza gerek yok. Tek eksiğiniz başlangıç için kullanabileceğiniz bir raket. Belediyelerin açtığı çok makul fiyatlara kurslar var. Bunun dışında faydalanabilecek birçok ücretsiz kort var. Ancak iş yine profesyonelliğe geldiğinde maalesef ki ciddi masrafları olan ve üst kurumların hiçbir spora olmadığı gibi bu sporada destek olmadığı bir branş.
SPOR TESİSLERİ YERİNE HASTANELER AÇILIYOR
Ülkemizde spora yönelik teşvik ve bilinçlendirmenin yetersiz olduğunu söyleyen Beyazok, sporun zihinsel ve fiziksel faydalarından pek çok kişinin habersiz olduğuna dikkat çekiyor:Belli branş olarak değilde genel spor olarak bakarsak, maalesef ülkemizde spor bilinçlendirmesi çok yetersiz. Nüfusun çok ciddi bir çoğunluğunu sporun zihinsel ve fiziksel faydalarından bir haber. Spora teşvik neredeyse yok. Bunun sonucu spor, insanlara uğraştırıcı, zor geliyor ve üşeniyorlar. Üst kurumlarında bu konuda bilgisi yetersiz olmalı ki işletme mezunları spor bakanlığında çalışıyor, spor tesisleri yerine sürekli hastane açılıyor. Hastalanmadan öncesini değil hastalıktan sonrasını düşünmeye devam ediyoruz. Batıdan almamız gereken şeylerden birisi de bence bu. Eklem kas sakatlıklarının dışında, kalp ve tansiyon hastası olmayan her birey tenis oynayabilir.
TEK YÖNLÜ BESLENMEK KİLO ALDIRIYOR
Sağlıklı beslenmek için çok işlem görmüş yiyecekler ve doymuş yağlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini vurgulayan Beyazok, yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besinlerden de yeterli seviyede almak gerektiğini ekliyor: Tek yönlü beslenmek her koşulda sağlıksız ve kilo aldırıcıdır. Branşa yönelik bakarsak aldığımız besinler ağırlık içeren antrenmanlarda proteini ön plana çıkarırken dayanıklılık antrenmanları karbonhidratı ön plana çıkartır. Tenisde dayanıklılık sporu olduğundan karbonhidrat alımı biraz daha fazla olmalıdır.
20 SAATLİK DERS SONUNDA ZEVK ALARAK OYNAMAYA BAŞLARSINIZ
Beyazok, seviye ne olursa olsun tenis raketinin avuç içi ölçüsüne göre alınması ve raketin tek parça olması gerektiğini söylüyor: Raketin kafa kısmıyla alt kısmının yapıştırma olmaması gerekmektedir. Başlangıç seviyesinde vuruş şiddeti ayarlamak zor olduğundan teller biraz daha yumuşaktır. Seviye ilerledikçe raketin teknolojik yapısı değiştiği gibi telleride gerginleşir ve sertleşir. Tellerin dışında sporcu profesyonelleştikçe raketini kendi oyun tarzına göre seçmelidir. Tenisi hobi olarak oynuyorsanız yaklaşık 20 saatlik bir ders sonunda karşılıklı zevk alarak oynamaya başlarsınız. Tabi bu saat kişinin sportif becerisine göre değişkenlik gösterebilir.
AVRUPA ÜLKELERİNE NAZARAN ÇOK GERİDEYİZ
Ülkemizde tenise gönül vermiş birçok sporcu olduğunu fakat yeterince yaygın olmayan bir spor dalı olduğu için özellikle Avrupa ülkelerinin çok gerisinde yer aldığımızı belirten Beyazok, Profesyonellik yaptığın sporu meslek olarak görmektir. Nasıl çalışırken 8 saat mesai yapıyorsanız tenistede günlük en az 2-4 saatlik antrenmanlar yapmalısınız. Teknikleri öğrendikten ve hataları düzelttikten sonra ders almaya gerek kalmaz, ağırlıklı olarak tek başınıza (duvar-servis vs.) antrenmanları yapmanız gerekmekte. Tabi haftanın belli günleri vücudu dinlendirmeyi kendinize tatil vermeyi unutmayın diyor.
ÇOCUĞUN SPOR YAPMASI DERSLERİNİ DE OLUMLU ETKİLER
Ailelerin, spor sevgisini çocuklara iyi aşılamaları için kendilerinin de sporu yeterince sevmeleri gerektiğini söyleyen Beyazok, çocuğun spor ile ilgilenmesinin okul derslerine de olumlu yansıyacağını savunuyor: Öncelikle bu işi severek ve işini bilerek yapan, amaçları sadece para kazanmak olmayan kişi ve kurumlara göndermeleri gerek. Özellikle ailelerin bilmesi gereken, çocuğun spor yapması derslerini de olumlu etkileyecektir. Antrenmanlarda önem verdiğim iki şey var. Birincisi çocuklara tenisi sevdirmek için onu bir oyun gibi oynatmak, hatta yaşı çok küçük olan sporcularda tenis raketiyle, topuyla ebeleme, kendi aralarında yarış gibi çocuk oyunları zaman zaman oynatıp tenisten yeterli eğlenceyi almalarını sağlamaya çalışıyorum. İkincisi ise tenis genelde bireysel olarak yapılmasına rağmen, öğrencilerin yeterince sosyalleşmesi ve takım, yardımlaşma ruhlarının gelişmesi için onları takım olarak oynatmak yarışmalar yapmak birbirleriyle sürekli olarak iletişim halinde kalmalarını sağlamak.
SPOR YAPIN, SAĞLIKLI YAŞAYIN
Profesyonel sporcu olmak için çok çalışmak gerektiğini söyleyen Beyazok, bunun yanında en önemli etkenin ailelerin desteği olduğunu vurguluyor: Çocuk spor için ailesinden yeterli desteği alırsa profesyonel olma yolunda hep daha avantajlı olacaktır. Sporu eğlenmek için yapın, eğlenerek yaparsanız hep daha çok yapmak isteyeceksiniz. Türkiye'de ilkokuldan itibaren ders olarak okutulması gereken sporun sağladığı hem fiziksel faydaları hem kişisel gelişime, sosyalleşmeye olan faydalarını açıp okuyun ve çocuklarınıza aktarın. Unutmayın çocuğunuz sizden ne görürse onu uygulayacaktır. İnsanın dürüst olması, ikili ilişkilerinin iyi olması sadece düşünce gelişimine bağlı değildir. Bunun yanında bedensel ve ruhsal olarak da gelişmesi gerekmektedir. Sporun insanı bedensel ve ruhsal olarak geliştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunun yanında yüzlerce faydasını her tür kaynaktan bulmanız mümkün. Araştırın, spor yapın, örnek olun ve bu işin eğitimini alan insanlardan ders alın. Sağlıklı yaşayın.
Haber Merkezi