Tezhip karma sergisi İTO'da sanatseverleri bekliyor

Turgutlu Halk Eğitim Merkezi sanatçıları tarafından gerçekleştirilen tezhip karma sergisi Yunusemre Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Çerçi tarafından açıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 02.03.2016 08:11
  • Güncelleme Tarihi : 02.03.2016 08:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tezhip karma sergisi İTO'da sanatseverleri bekliyor haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT

Turgutlu Halk Eğitim Merkezi öğrencileri ve tezhip hocası Zuhal Dindar öncülüğü ile Manisa Yunusemre Belediyesi'nin katkıları ile gerçekleştirilen tezhip karma sergisi İzmir Ticaret Odası (İTO) açıldı. Serginin açılışını Yunusemre Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Çerçi yaptı. Açılış öncesi katılımcılara ney resitali gerçekleştirildi. Kursiyerlerin 65 eserinden oluşan tezhip karma sergisi 4 Mart tarihine kadar İTO sergi salonunda ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Tezhip hakkında genel bilgi

Eski bir süsleme sanatıdır. Sözcük Arapça'da 'altınlama (zehep), yaldızlama' anlamına gelmektedir. Ama tezhip yalnız altınla değil boya ile de yapılabilir. Daha çok  yazma kitaplarını ve sayfalarını, hat levhalarını kenar süslemede kullanılmıştır. Tezhipte temel malzeme altın ve boyadır. Altın, dövülerek ince bir tabaka haline getirilir ve varak olarak kullanılır. Altın varak su içinde ezilip jelatinle karıştırılarak belli bir kıvama getirilir. Boya ise genellikle toprak boyalardan seçilirdi. Sonraları sentetik boyalarda kullanılmıştır. Tezhip sanatçısı bir kağıdın üstüne çizdiği motifi önce sert bir şimşir ya da çinko altlığın üstüne koyarak çizgileri noktalar halinde iğneyle deler. Sonra bu delikli kağıdı uygulanacağı zeminin üstüne koyarak delikleri yapışkan bir siyah tozla doldurulur. Delikli kağıt kaldırıldığında motifin uygulanacak zemine çıktığı görülür. Bu motif iyice belirginleşip altınla ve boyayla doldurularak tezhip meydana getirilir. Tezhip ile bezenmiş eserlere 'Müzehhep' denmektedir. Tezhip renkli, altın işli görkemli bir sanat dalıdır.