Sayfa Yükleniyor...
Çin ipeğine yenilen Türk ipeğinin yıllara direnen öyküsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyelerince Hindistanda anlatılacak.
İEÜ Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, öğretim görevlileri Seda Kuleli ve Özge Dikkaya Göknur, Tayland, İtalya ve Alanyada yaptıkları sunumun ardından Hindistanda Türkiyedeki ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumaların üretimini anlatacak. Türkiyenin çeşitli kentlerinde ipek üzerine araştırmalar yaptıklarını ve özellikle Ödemiş ipeği üzerine bölgede çalışmalara yoğunlaştıklarını aktaran Prof. Dr. Adanır, Türkiyede ipek böceği yetiştiriciliğinin 1990larda neredeyse durma noktasına geldiğini gördük. Ancak son yıllarda hem teşvik hem de Çin ipeğinde yaşanan kalite düşüşü ile birlikte Türk ipeği üretiminin yeniden canlandığını tespit ettik. Çin uzun yıllar dünya piyasasına çok ucuza mal sürdü. Şimdi ürün kalitesinde yaşanan sorun yeniden ülkemizde ipek böcekçiliğinin canlanmasını sağlıyor dedi.
2011 yılından bu yana Ödemişte araştırmalarını sürdürdüklerini ifade eden Prof. Dr. Adanır, 90'ların başında ham ipeğin kilosu 55-60 dolardan 15-20 dolara kadar düşmüştü. Türkiyede ipek böcekçiliği genellikle aile gelirinin tamamını oluşturan bir iş kolu değildir. Toplam gelire katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir tarım kolu oldu. Böylece yaş koza üretiminin kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve kısa zamanda gelir sağlayarak tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında etkin bir rol oynadığı söylenebilir. Ancak zaman içinde Türk ipek böcekçiliği Çine yenilmiştir diye konuştu.
İPEK DOKUMACILIĞI TAM GAZ
İpek böceği yetiştiriciliğinde azalmaya karşın Çinden sağlanan ham ipek ile dokumacılığın etkilenmediğini aktaran Prof. Dr. Adanır, şunları söyledi: Ödemişte 1980lerde 120 ton civarında yaş koza üretilirken, 1990larda ipek böceği yetiştiriciliği son buldu. Bu durum 2009 yılında kent konseylerinin kurulmasıyla olumlu bir ivmeye dönüştü. Kent Konseyi Kadın Meclisi, Ödemişte ipek böcekçiliğinin canlandırılması amacıyla bir proje önermiş, proje kapsamında Bursa Koza Birlik ile işbirliğine gidildi. Ödemişte Geleneksel İpek böcekçiliğini Yeniden Canlandırma Projesi başlatılmasıyla yörede ailelere verilen ipek böcekleriyle üretimde yeniden bir canlanma yaşandı. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi ipek böceğinin tek gıdası olan dut yaprağının ilaçsız olmasının sağlanmasıdır. Bu kapsamda bugüne dek yaptığımız çalışmaları Tayland, İtalya ve Alanyada gerçekleştirilen çalıştaylarda aktardık. Şimdi çalışmamızı Hindistanda yapılacak Uluslararası İpekböceği ve İpekçilik Kongresi'nde aktaracağız. (İHA/İZMİR)
Haber Merkezi