Sayfa Yükleniyor...
Yeşilin huzur veren dünyası bazıları için kâbusa dönüşebiliyor. Peki, bitkilere karşı bu derin korkunun sebebi ne olabilir ve belirtileri neler?
Psikoloji alanında nadir rastlanan bir durum olan botanofobi, yani bitki korkusu, bazı insanların yeşil yapraklardan çiçeklere kadar her türlü bitkiyle karşılaşmaktan kaçınmasına neden oluyor. Genellikle çevrelerinde sakinlik ve huzur unsuru olarak görülen bitkilerin, bir kesim için nasıl kaygı ve korku kaynağına dönüştüğü bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Bitkilere karşı duyulan bu sıra dışı korkunun ardında yatan gerçekler oldukça şaşırtıcı. Peki, botanofobi nedir, belirtileri neler?
Botanofobi, bitkilere karşı yoğun bir korku hissi olarak tanımlanan özgül bir fobidir ve kaygı bozuklukları arasında yer alır. Bu fobiye sahip kişiler, bitkilerin insanlara zarar verebileceğine dair çeşitli inançlar geliştirebilir. Bazıları bitkilerin zehirli olduğuna ya da zararlı mikroorganizmalar taşıdığına inanırken, bazıları ise bitkilerin evrimleşerek insanları tehdit edebileceğinden endişe duyabilir. Hatta, bitkilerin tüm oksijeni tüketerek çevreye zarar vereceği gibi bilimsel temele dayanmayan düşüncelere kapılabilirler.
Belirli bir fobiye sahip olan kişilerin tam sayısını belirlemek oldukça zordur, özellikle bitki korkusu gibi daha az bilinen fobilerde. Pek çok insan bu tür korkularını paylaşmaktan çekinebilir ya da yaşadığı durumu fark etmeyebilir. Ancak araştırmalar, her 10 Amerikalı yetişkinden birinin ve her 5 gençten birinin yaşamlarının bir döneminde belirli bir fobi bozukluğu ile mücadele ettiğini ortaya koyuyor.
Sağlık uzmanları, botanofobi gibi spesifik fobilerin kesin nedenleri konusunda tam bir fikir birliğine sahip değiller. Ancak birçok ruh sağlığı uzmanı, bu tür korkuların aşağıdaki etkenlerin birleşiminden kaynaklandığını düşünüyor:
Botanofobisi olan bir kişi, bitkilerle karşılaştığında veya onları hayal ettiğinde yoğun bir panik hissi yaşayabilir ve şu belirtilerle karşılaşabilir:
HABER MERKEZİ