Sayfa Yükleniyor...
Mardin'de Bayramların değişmez tatlısı Zerdenin yanında mutlaka çörek de yapılırdı. Ama kasmus şeklinde değil büklümlü halka şeklinde yapılırdı.
Kutlu günlerde yaşadığım yerde bedenim otomatikleşir, ruhum Mardin'e ışınlanır. Şerefet ve Arafat yaklaşırken, Bayram hazırlıkları da zihnimi işgal eder. Çörek hazırlıkları geçit resmi yaparken, kuzen Beşer Ailesinin yaptığı çöreğin resmini görünce kolları sıvayarak, üç çeşit halinde yaptım. Çocukluğumuzun damakta kalan tadı için, üşenmeyip yapmanızı öneririm. Afiyet olsun...
I.SADE ÇÖREK
*2 tepsilik malzeme. (Tek tepsi yapılacaksa malzemenin yarısı kullanılır.)
-2 ekmek hamuru,
(Fırından pide ekmeği hamuru alın, mayalı olduğundan tadı nefis olur.)
-2 su bardağı şeker,
-1 çay bardağı pekmez
-1 su bardağı süt,
-1 kabartma tozu,
-1 paket margarin veya tereyağı
-1 çay bardağı zeytinyağı
-4 tatlı kaşığı tarçın
-1 tatlı kaşığı yeni bahar
-2 tatlı kaşığı öğütülmüş anason(ibzor )
-Alabildiği kadar un
-Bir avuç kocakarı saçı (şehfetil acuz-1 çay bardağı suda ıslatılır. Suyu kullanılır. Olmasa da olur.)
--2 yumurta sarısı üzeri için, akları içine katılır.
*Bütün malzeme iyice yoğrulur. Üç parçaya bölünür.
Sade çörek için kalın şerit halinde yuvarlanıp, büklüm halka yapılır.
Çocuklara sevdirmek için istedikleri şekillerde yapilabilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir ve 180 dereceli fırına konur. İyice kabarıp, kızarmaya başlayınca ısı 150 dereceye düşürülür. Kıtır olması istenirse 100 derecede uzun süre pişmesi beklenir.
II.SÜRYANİ ÇÖREĞİ
-Hamur ince uzun şerit halinde açılır. Içine hurma ezmesi sürülür . Üzerine ceviz serpilip, yuvarlayarak kapatılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir. Üzerine badem yapıştırılabilir. O zaman içine ceviz konmaz.
III.TAHİNLİ ÇÖREK
Hurma ezmesi yerine pekmezle karıştırılmış tahin ve ceviz konup, üzerine yumurta sarısı sürülerek, susam serpilir.
Bunun hamuruna öğütülmüş 4 karanfil koydum. Tadı nefis oldu.
Mutlu Bayramlar...