Kurban Resmi

Dinç kalmak için ne yapalım?


  • Oluşturulma Tarihi : 06.10.2018 09:23
  • Güncelleme Tarihi :
Dinç kalmak için ne yapalım? yazının resmi

Kışın hissedilmesiyle birlikte, vücudumuza daha büyük dikkat göstermemizin de zamanı geldi. Özellikle bağışıklık sistemimizi korumak için dikkatli beslenmemiz gerektiğini ifade eden uzmanlar, birçok öneride bulunuyor. Vücudumuzu zinde tutmak için nasıl beslenmemiz gerekmektedir? Bugün sizlerle bu önerileri paylaşacağım.
Vücudumuzu zinde tutmanın en temel önerilerinden birisi, uyku düzenidir. Rahat ve derin bir uyku, vücudumuzu yenileyerek, tüm gün boyunca zinde kalmamızı sağlar. Fakat yetersiz uyku, bizi huzursuzluğa ve strese sürükleyerek; vücudumuzun olası tehlikelere karşı olan direncini düşürür. Stresten ötürü uyku uyuyamayanlara ise ılık bir banyo önerilmektedir. Bunun yanı sıra nasıl bir ortamda uyuyacağınız da oldukça önemlidir. Vücudu dinlendirmek için mutlaka konforlu bir yatakta uyumak gerekmektedir. Vücut direncini sağlamanın bir diğer önemli yolu ise düzenli beslenmektir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde vücudumuza eğer düzgün bakmazsak; nezle, grip, üst solunum yolları enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara kolay yakalanabiliyoruz. Bu durumu engellemek için mutlaka düzenli beslenmemiz gerekiyor. Protein, C vitamini, A vitamini, demir ve çinko direncimizi arttırmak için önemli olan etmenler. İçeriğinde bu mineral ve vitaminleri bulunduran besinleri tüketmemiz oldukça önemli.
DENGELİ BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ
Peki dengeli beslenmek için nelere dikkat etmemiz gerekmektedir?
Grip gibi rahatsızlıklara karşı koymanın en önemli diğer yolu ise sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek bu yolda en önemli araçlardan birisidir. Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için her vitaminden mutlaka almamız gerekmektedir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için C vitamini ve özellikle çinko yönünden zengin gıdalar ile beslenmek gerekir. Limonlu ve zeytinyağlı salatalar ve özellikle taze portakal, mandalina ve greyfurt bir C vitamini kaynağıdır. Çinko için ise ıspanak, badem, mantar, kabak çekirdeği, susam, fasulye, kuru fasulye, bezelye, kabak gibi besin kaynaklarını tüketebiliriz. Tükettiğimiz besinlerin çeşitliliğine dikkat etmeliyiz. Mümkünse her şeyden azar azar yemeyi kendimize görev edinmeliyiz. Vücudumuzun protein ihtiyacını mutlaka karşılamamız gerekmektedir. Proteinin yanında mutlaka birçok vitamin barındıran meyve ve sebzeleri de tüketmeliyiz. Özellikle kış aylarında C vitamini içerek besinler kullanarak, grip ve nezle gibi rahatsızlıklardan vücudumuzu uzak tutabiliriz. Sebze ve meyve tüketirken yanına ek olarak ceviz, badem, fındık, chia tohumu da koyabilir böylece daha çok vitamin alabiliriz.
SU TÜKETMEK OLDUKÇA ÖNEMLİ
Havaların soğuması ile birlikte, vücutta terleme ile dışarı atılan su miktarında azalma olması, kişilerde daha az suya ihtiyaç olduğu düşüncesini doğurabiliyor. Oysa tam aksine, vücudumuzun soğuk havalarda, gribal enfeksiyonlar ve zararlı virüslerden korunabilmesi için en temel ihtiyaçlarından biri de sudur. Vücudumuzun direncini arttırmak için su tüketmemiz de oldukça önemli bir eylemdir. Vücudumuz susuz kaldığı zaman direnci kırılarak, birçok rahatsızlığa yakalanma riskine karşı korumasız kalır. Her gün en az 2-2,5 litre su içilmesi gerekmektedir.

Bu gibi önlemler alarak, kış boyunca vücudumuzu dinç tutarak, rahatsızlıkların da önüne geçebiliriz.
Günün Vegan Tarifi
Pepeçura
Malzemeler
1 kilogram kokulu üzüm
3 bardak su
Yarım çay bardağı mısır unu
1 su bardağı kadar şeker
4 yemek kaşığı nişasta
Kokulu üzümleri yıkadıktan sonra saplarını ayırıp bir tencereye alın. Daha sonra üzerine şekeri ve suyu ilave ederek eriyene kadar pişirmeye başlayın. Üzümleri ateşten aldıktan sonra süzgeçten geçirin ve ezilmemişleri de ezin. Daha sonra elde edilen karışımından 2 bardak kadarını tencereye geri alın, altını yakın. İçerisine nişasta ve mısır unu ekleyerek iyice birbirine geçirin. Süzdükten sonra kalan suyu azar azar bu karışma ilave edin. Karıştırmaya devam edin. Kıvam alınca servis kaselerine alıp soğumasını bekleyin. Afiyet olsun. (www.vegantarifler.com)

Dinç kalmak için ne yapalım?
Halisa Toprak
Yazarımız Kim ?

Halisa Toprak