Sayfa Yükleniyor...
Konya’da İnnopark’ta çalışmalarını sürdüren 2 ziraat mühendisi, diğer tohumlara göre dekarda iki kat fazla verim sağlayan, protein, vitamin ve mineral bakımından daha zengin bir yapıda olan yerli yem tohumu geliştirdi
Ziraat mühendisi Yılmaz Ayaslı, yerli yem tohumu için yaklaşık 6 yıl önce çalışma başlattıklarını söyledi. Türkiye’de hayvanların meralarda otlama sürelerinin az olduğunu dile getiren Ayaslı, “Kaba yem son derece önemlidir. Çünkü bunu tüketmeyen hayvan hastalanır, ömrü az olur. Hasta olduğunda antibiyotik ve veterinerlik masrafları derken maliyet artar. Bizim geliştirdiğimiz yem tohumu tamamen yerli ve dört karışımdan oluşuyor. Dünyada örneği yok. Çünkü diğer tohumlara göre bin metrekarede iki kat daha fazla verim sağlıyor. Maliyeti de çok düşük. Ayrıca diğer tohumlara göre protein, vitamin ve mineral bakımından çok daha zengin” diye konuştu. Ayaslı, bu tohumların, hem maliyetleri düşüreceğini hem de hayvancılıkta adeta bir çığır açacağını vurgulayarak, “Çünkü elde edilen yemleri tüketen hayvanların daha çok et ve süt verdiğini tespit ettik. Böylece daha ucuza et ve süt tüketeceğiz” ifadelerini kullandı. AA
Haber Merkezi