Atık maddeler çocukların ellerinde hayat buluyor

Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlkokulu Müdürü Ahad Ferit, çocukların atık maddelerden birçok süs eşyası üretebildiklerini söyleyerek sergilenen bu eşyaların yetişkinler tarafından büyük beğeni kazandığını söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.05.2017 07:44
  • Güncelleme Tarihi : 05.05.2017 07:44
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Atık maddeler çocukların ellerinde hayat buluyor haberinin görseli

NİLGÜN TAZE

Atık maddeleri değerlendirerek birbirinden güzel canlı ve renkli eserler oluşturan Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlkokulu, düzenli aralıklarla yapılan ürünlerin tanıtıldığı sergiler düzenleyerek çocukların yaratıcılıklarını açığa çıkarıyor. Konak Belediyesinin düzenlediği turnuvada 1’incilik kazanan kız futbol takımının yanı sıra okulda çeşitli sporsal aktiveler düzenlenerek okuma günleri yapılıyor.

 

Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlkokulu Müdürü Ahad Ferit, eğitim ve öğretim hizmetlerini çağdaş ölçütler doğrultusunda yürüttüklerini belirterek sürekli gelişen, nitelikli ve yenilikçi bir kurum haline gelmeye çalıştıklarını söyledi. Misyonlarının mutlu, özgüvenli, başarılı, araştırmacı, sorgulayan ve iletişim becerileri gelişmiş bir insanlar yetiştirmek olduğunu söyleyen Ferit, “Öğrencilerimizi ekip çalışmasına yatkın, eleştirel ve yaratıcı düşünen, kendi öğrenmesinin sorumluluğunu üstlenen, öğrenmenin ve gelişmenin keyfine varan ve öz disiplin sahibi bireyler haline getiriyoruz. Bizce güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olan, yeniliğe ve gelişime açık, başkalarının gereksinimlerine duyarlı, hak, adalet, sorumluluk, dürüstlük ve doğruluk kavramlarını ilke edinmiş ve farklı kültürlerin görüş ve değerlerine saygı duyan dünya insanları ülkelerine ve ailelerine tam anlamıyla faydalı olabileceklerdir” dedi.

FİZİKİ ÖZELLİKLER

Okullarının tek binadan oluştuğunu ve acil bir durum olduğunda kullanabilecekleri bir yangın merdiveni bulunmadığını açıklayan Ferit, “Okulumuzun fiziki olarak en büyük ihtiyacı yangın merdiveninin bulunmaması. 18 öğretmen, 2 idareci, 356 öğrenci ve 1 yardımcı personel okulumuzda eğitim öğretime devam etmekteyiz. Velilere ve çocuklara yönelik olarak sağlık, internet kullanımı, ana çocuk sağlığı, öğrencilerin yaş guruplarına göre ergenlik, çevre bilinci ve sigara bağımlılığı konularında seminerler verildi ve verilmeye de devam ediliyor” açıklamasını yaptı.

“ÇOCUKLARA SAYGI GÖSTERİN”

Bazı velilerin çocuklarına karşı yeteri kadar ilgisi bulunmadığını açıklayan Ferit, şunları söyledi: “Bize göre yeterli ilgi yok. Velilere en önemli tavsiyem çocuklarına evlerinde saygı ve görgü kurallarını vermeleridir. Onları düzenli bir hayata ve istikrara alıştırmaları ve iyi bir insan olmaları için teşvik etsinler. Evrensel temel kurallar, onların insan ilişkilerinde daha iyi hale gelmelerini sağlayarak hayatlarındaki başarıları da arttıracaktır. Okul olarak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz ve bu yıl hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeler arasında her hafta 1 meyve 1 kuruyemiş dağıtımı projesi yapıldı. Amacımız ise çocuklarımızın sağlıklı besinlere yönelmelerini sağlamaktı. Hızlı okuma yarışması düzenleyerek, afişler astık ve madalyalar vererek çocuklarımızı okumaya teşvik ettik.”

FUTBOLDA BİRİNCİLİK

Milli Eğitim Bakanlığının projeleri arasında yer alan ‘Değerler Eğitimi’nin okullarında verilmeye devam ettiğini belirten Ferit, “Değerler eğitimi sınıf ve koridor panolarındaki etkinliklerle sürdürülüyor. Verilen bu eğitimlerin pozitif etkileri görülmekle beraber bu proje geliştirilerek daha canlı ve öğrenciyi işin içine katan etkinliklerle süslenebilir. Yaşayarak öğrenmenin eğitimi daha hızlı ve kalıcı hale getirdiğine inanıyorum. Sosyal etkinliklerimiz kapsamında Halk Eğitim Müdürlüğü destekli spor kursları açtık. Belediyenin düzenlediği turnuvada kız futbol takımımız 1’inci oldu. Atletizm takımı oluşturarak bu kulvarda düzenlenen tüm yarışmalara katılmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

 

 

DEĞERLENDİRİLEN ATIKLAR

Ferit, atık maddelerden yapılan eserler ürettiklerini ve bu ürünlerin tanıtıldığı sergiler açıldığını belirterek, “Okulumuzda aynı zamanda hızlı okuma yarışması gerçekleştirilerek düzenli olarak tiyatro gösterileri yapılıyor. Halk eğitimin çocuklara yönelik hazırladığı kurslar arasında futbol ve basketbol yer alıyor. Velilere yönelik gerçekleştirilen henüz bir sosyal gelişim kursumuz yok. Öğretmenlerimizin gelişimleri ile ilgili seminerler, rehberlik ve hizmet içi eğitim çalışmalarını düzenli olarak gerçekleştirmekteyiz” şeklinde konuştu.

REHBERLİK SERVİSİ

Erasmus Plus Projesi ile ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamış olduğu bilgisini veren Ferit, şu açıklamaları yaptı: “Rehber öğretmenlerimiz çocuklarımızın ve velilerin gelişimlerini daha sağlıklı bir hale getirebilmek için çalışmalarını yürütmekte. Rehberlik Araştırma Merkezi ile koordinasyonlu seminerler verilebilmesi için gayret gösteren servisimiz, yaşanan problemlerin en uygun bir biçimde çözülebilmesi için öğrenci ve velilerle bire bir görüşmeler yapıyorlar.”

HAYAT DENEYİMİ

Sorunlu ve boşanmış aile çocuklarının genellikle ya içlerine kapandıklarını ya da saldırgan davranışlar sergilediğini açıklayan Ferit, bugüne kadar bu tür çocukları nasıl kazandıkları ile ilgili hayat deneyimlerini paylaşarak, “Öğretmenlik yaptığım yıllarda okuma yazma bilmeyen 4’üncü sınıf öğrencimiz Murat ile ilginç bir anı yaşamıştım. Murat’ın birinci sınıfta okuma yazmayı öğrenmiş olması gerekiyorken yaşı baya ilerlemiş olmasına rağmen hala okuma yazma öğrenememiş olması beni düşündürmüş ve oldukça da üzmüştü. Onunla her gün 2 teneffüs çalıştık. Öğrencimizde eksik olan şeyin sevgi olduğunu fark ettim. Murat’a karşı uzun bir süre istikrarlı davranarak, yılmadan sevgi ve güven vermeye devam ettim. Öğrencimiz bir süre sonra ödevlerini yapar hale geldi. Ona yılbaşında bir de hediye almıştım. Sanırım hayatında kimse ona hediye almadığı için çok duygulandığını ve mutlu olduğunu hatırlıyorum” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİ

Velilere yönelik olarak çocuklarını teknoloji bağımlılığından uzak tutabilmek için düzenli olarak seminerler düzenlediklerini ifade eden Ferit, “Velilerimize tavsiyem çocuklarına belli zaman aralıklarında ve kontrollü internet kullandırmalarıdır. Eğitim sistemimiz bilindiği üzere klasik ezbere dayalı. Bence en iyi öğrenme şekli hayatta bir insana lazım olabilecek her şeyi yaparak ve yaşayarak öğrenmek. Eğitim sistemimizin uygulanabilecek yenilikçi bir anlayışla değiştirilmesi gerekiyor. Her öğretmen yaratıcı drama başta olmak üzere çeşitli alanlarda deneyimli olmalı ve bunu okuldaki sürece yansıtmalıdır. Okul idaresinin yaptığı işlerde engellenmemesi, her konuda sorumlu tutulmaması ve her durumda velilerin yerli yersiz şikayetleri ile karşı karşıya bırakılmaması da eğitim- öğretimi daha hızlı işler ve daha faydalı bir noktaya taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

AHAD FERİT KİMDİR?

9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO) bölümünden mezun olan Ahad Ferit, 1996 yılında öğretmenliğe başlamasının ardından Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde öğretmenlik yapar. 17 yıldır idarecilik yapmakta olan Ferit, şu an Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlkokulunda müdür olarak görev yapıyor.

OKUL TARİHÇESİ

Eşrefpaşa Caddesi üzerinde bulunan Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlkokulu, Tınaztepe İlkokulunda 1936 yılında eğitim hayatına başlar. 1932 yılında Tınaztepe İlkokulunun öğrenci sayısının artması nedeniyle, Çukurçeşme Karakolu’nun yanındaki Giritli Mugın oğlu Mustafa Kerim’in evi kiralanarak Tınaztepe İlkokulunun bir şubesi olarak Eşrefpaşa Caddesi üzerinde hizmet verir. 1936 tarihinde Tınaztepe’den ayrılarak, Kocatepe İlkokulu adını alan okul, 1936-1937 ders yılında 2 birinci sınıf, 2 ikinci sınıf, 2 de üçüncü olmak üzere çift öğretim yaparak, 1937-1938 ders yılında 1 dördüncü sınıf açılarak üçüncü sınıf sayısı bire indirilmiştir. 1982-1983 öğretim yılına kadar 4 dershane ile eğitim ve öğretime devam etmiş olan okul 1983 yılında mutfağı kilerle birleştirilerek 5 dershaneli hale getirilir. Her sınıftan karşılıklı ikişer sınıf olarak 1993-1994 öğretim yılı sonuna kadar eğitime devam edilen okulun ihtiyaca cevap vermemesi nedeni ile yakınında bulunan kulüp sineması kamulaştırılarak şimdiki yeni binamız yapılır. Yapımı sırasında Mehmet Dönmez ve eşi Lütfiye Dönmez’in yardım ve katkıları nedeni ile okulun adı Konak Kocatepe Mehmet-Lütfiye Dönmez İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. Okul kurucu müdürlüğüne Nazım Kocatürk atanmış, 1994-1995 eğitim-öğretim yılından itibaren yeni binasında ilköğretim okulu olarak hizmete girmiştir. Okulumuz yapılan güçlendirme çalışmaları ve tadilat nedeniyle, 2005-2006 eğitim yılına Tınaztepe İlköğretim Okulunda devam etmiştir. 2006- 2007 eğitim- öğretim yılından itibaren okulumuz mevcut binasında eğitim ve öğretime ilkokul olarak devam etmektedir.