- Eğitim
- 17.04.2025 16:48
Çocuğu merkeze koymanın çocuğa olumsuz tavırlar kazandıracağını belirten Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Ali Bilgiç ancak dengede yürütülen bir eğitim ile benmerkezciliğin önüne geçilebileceğini söyledi
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
1932 yılında Bostanlıda kiralanan bir binada eğitim-öğretime başlayan Karşıyaka Ortaokulu 1938 tarihinde Germen ailesinden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından satın alınarak, Kurtuluş sokak 20 numaradaki 7 dershaneli binada normal öğretime başlar.
Karşıyaka nüfusunun yıldan yıla artması üzerine bina ihtiyacı karşılayamaz hale gelir ve 1942 yılında istimlak edilen aynı sokaktaki 53 nolu Fransız Okul Damdession binası da ortaokula dahil edilir.
Velilerin çoğunun çocuklarına karşı ilgili olduklarını veli toplantılarına katılımın yeterli düzeyde olduğu bilgisini veren Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Ali Bilgiç ayrıca öğretmenlerin görüşme gün ve saatlerinde de veli bilgilendirmesi yaptığını söyledi.
Çocuk yetiştirmede dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaşan Bilgiç, Okul içerisinde arkadaşlık ilişkileri ya da davranışları ile yaşanabilecek sorunlarda ailelerin olaylara yaklaşımında objektif olmaları ve okul idaresi ve rehberlik servisi ile işbirliği içinde olmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca sorun yaşanan karşı taraftaki aile ya da öğrenci ile de direkt iletişime geçmemelerinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Velilerimiz çocuklarının hata yapabileceğini kabul etmeli Benim çocuğumuz yapmaz gibi bir inançla aşırı koruyucu ve tavizkar bir tutum sergilememelidirler. Çocuğu fazla önemseyerek merkeze koymak çocukta benmerkezci bir tutum oluşturarak olumsuz tavırlar sergilemesine neden olacaktır dedi.
VELİLERİMİZ İLGİLİ
Okullarında eğitim semineri konularının ihtiyaç ve talepler doğrultusunda belirlendiğini ifade eden Bilgiç, konu başlıklarının her yıl değiştiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: Konu başlıklarımız arasında velilerimize yönelik olarak TEOG tanıtımı ve başarıyı artırma yöntemleri, üst öğrenim kurumlarının tanıtımı, ergenlik dönemi ve 0-18 yaş aile eğitimi verilmektedir. Öğrencilerimize yönelik ise ergenlik dönemi, öfke kontrolü ve çatışma çözme becerileri, akran arabuluculuğu, verimli ders çalışma yöntemleri, üst eğitim kurumlarını tanıma, meslekleri tanıma ve TEOG sunumu yapılmaktadır.
DOĞRU BİREY YETİŞTİRMEK
Okullarında 3 rehber öğretmenin görev yapmakta olduğunu ve okul mevcudiyetinin kalabalık olması nedeni ile 450ye yakın öğrenciyle bir rehber öğretmenin ilgilendiğini ifade eden Bilgiç, Rehberlik odalarımız mevcut ve bu odalarımız amacına uygun bir şekilde dizayn edilmiş durumda. Randevu sistemine bağlı kalınmaksızın ihtiyaç duyulan her an öğrenci, öğretmen ve velilerimiz rehber öğretmenlerle görüşebilmektedir. Ayrıca kaynaştırma öğrencilerimize yönelik gerekli destek eğitim hizmetleri de verilmekte. Sorunlu davranışların sadece boşanmış ya da sorunlu aile çocuklarına has bir özellik olmadığını düşünüyoruz. Aile eğitiminin bu noktada çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Tek ebeveyn yalnızlığına rağmen eğer sürekli olarak birilerini suçlamıyor ya da çocuğu taraf olma konusunda zorlamıyorsa çok güzel bir çocuk yetiştirebilmektedir açıklamasını yaptı.
EĞİTİMDE YOL VE YÖNTEMLER
Boşanmış ya da birlikte olsun çocuk yetiştirmede aşırı ilgi ve tamamen ilgisiz tutumların olumsuz etkiler yarattığını açıklayan Bilgiç, Çocuğu dünyanın merkezi haline getirmek başta olmak üzere saldırganlık, genetik faktörler ve çevre gibi etkiler aile tutumunun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Velilerimize öncelikle bebekliğinden başlayarak çocuklarının ellerine telefonu verip onu oyun aracı olarak kullandırmamaları ve de ilerleyen yaşlarda çocuğa internet ve telefon kullanımı konularında örnek model olmaları tavsiyesinde bulunuyoruz ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI SINIRLAR ÇİZMEK
Bilgiç, her ailenin kendi yol ve yöntemlerini geliştirerek kurallarını koymalarını ve çocuklarını lüks tüketime özendirmemeleri gerektiğini belirterek şu açıklamaları yaptı: Teknolojik aletlerin hepsini sadece eğlence aracı olarak değil araştırma, ödev konuları olarak kullandırsınlar. Telefonu ise sadece iletişim aracı olarak kullanmak en sağlıklı olan tavır. Çocukların teknolojiyi sınırsız olarak kullanmaları sakıncalı bir durum oluşturuyor. Bu tür bir alışkanlığa izin veren ailelerin daha sonra çocuklarına bu alışkanlığı bıraktırmaları oldukça zor olmakta. Okulumuz Halk Eğitim aracılığı ile resim, tiyatro ve masa tenisi kursları açmıştır. ERASMUS projesi ile halen devam etmekte olan iki proje ortaklığımız var ve ortak ülkelerle işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
ATLETİZM BAŞARISI
Okullarının ilçe ve ulusal düzeyde yapılan spor müsabakalarına katıldığını söyleyen Bilgiç, Kız Atletizm Takımımız 2015-2016 öğretim yılında Türkiye 2incisi, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Türkiye şampiyonu olmuştur. Yapılan 1. dönem TEOG sınavında ile ilçe 4üncüsü olduk. Okulumuzda 1400 öğrenci eğitim görmekte olup 79 öğretmenimizde eğitim vermektedir. Okul binamız yetersiz olduğu içinde okulumuzda ikili öğretim devam ediyor şeklinde konuştu.
GEÇMİŞTEN GELECEĞE
1942li yıllarda iki bina da 17 dershane ile öğretime devam edildiğini söyleyen Bilgiç, 1945 yılında ortaokulun liseye çevrildiğini belirterek, Kurtuluş sokaktaki 20 nolu birinci bina lise olarak kullanılmış. 1949 yılında ise bina bakanlıkça liseye tahsis edilmiş. Bunun üzerine Kurtuluş sokaktaki 7 dershaneli, 20 nolu ilk ortaokul binası, sabahçı ve öğleci olarak 1960 yılına kadar öğretime devam etmiştir. 1960-1961 öğretim yılından itibaren ise okulumuz bağımsız Karşıyaka Ortaokulu haline gelerek bugünkü 16 dershanelik, kaloriferli yeni bina bakanlıkça 1968 yılında yaptırılmıştır dedi.
OKUL YENİLİKLERİ
1975 yılında okulun bahçesine 4 sınıflık temel eğitim tipi, projeli işlik bölümü yapıldığı ve aynı yıldan itibaren kullanılmaya başlandığı bilgisini veren Bilgiç, 198788 eğitim ve öğretim yılında 54 öğrencilik lisans laboratuarı yapılmış, kütüphane genişletilerek yeni şekle sokulmuş, müzik salonu düzenlenmiştir. 1991-1992 eğitim öğretim yılında ise Korum Derneği tarafından bilgisayar laboratuarı açılmış olup asıl binaya 10 derslikli bir ek kat ilave edilmiştir. Böylece okulumuz bir toplantı odasına, bir arşive, araçgereç odasına ve zümre odasına sahip olunmuştur. 1994 1995 eğitim ve öğretim yılında Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği (EARGED) başkanlığınca müfredat laboratuar okulu (MLO) olarak seçilmiştir. Bu şekilde okulumuz ülke genelinde 208 okulda uygulanması düşünülen projenin içinde yer almıştır açıklamasını yaptı.
TEKNOLOJİK EĞİTİM
Sınıf mevcutlarının 30a düşürülerek öğrencilere tek kişilik masa, sandalye ve dolap sağlandığını söyleyen Bilgiç şunları söyledi: Dersliklerimizde teknolojik eğitim kullanılarak ve laboratuarda uygulamalı dersler yapılarak, öğrencilerimiz ezbercilikten kurtarılmıştır. 19951996 eğitim ve öğretim yılında ekipman odası, müzik işliği, iş teknik atölyesi, resim işliği bünyemize kazandırılarak, 1997-1998 öğretim yılında 20+1 bilgisayar odasına sahip olunmuştur. 1997 1998 eğitim ve öğretim yılında sekiz yıllık kesintisiz temel eğitime geçerek Karşıyaka İlköğretim Okulu olmuştur. 19981999 eğitim ve öğretim yılında ise ana sınıfımız tüm hazırlıklarını tamamlayarak faaliyete geçmiş olup kütüphanemiz, internet kütüphaneye dönüştürülmüştür.
FİZİKİ YETERLİLİK
21 derslik ve 42 şubesi bulunan okulda 2 fen bilgisi laboratuarı, kütüphane, 4 iş eğitimi atölyesi, 2 bilgisayar laboratuarı, müzik odası, 1 depo, 1 arşivi bulunduğunu açıklayan Bilgiç, öğrencilerin spor yapabilecekleri bir spor salonuna sahip olmadıklarını söyledi. Bilgiç, Bir toplantı salonumuz var ve bahçemizde 2 bin 421 m2 oyun alanı mevcut. Çevremiz ihata duvarları ve ağaçlandırma ile çevrilmiştir. Cengiz Kaya, Ebru Gençdoğmuş, Özgür Deli müdür yardımcılarımız olup benimle birlikte okulumuzda 4 idareci bulunuyor. Okulumuzda 75 öğretmen çocuklarımıza eğitim vermekte olup, okul kurum binası ile ilgili sorunların başında okul binamızın tekli öğretime geçmek için yeterli olmaması gelmektedir. Öğrenci sayımız fazla ve ikili öğretimde sabah girişleri ve akşam çıkışları karanlıkta olmakta. Sabah girişlerin çok erken, akşam çıkışların ise çok geç olması ise öğrencilerde olumsuz etki yaratmaktadır ifadelerini kullandı.
STRATEJİ BELİRLEME
Amaç ve hedefleri önceden belli olan, anlık kararlarla değil de belli bir strateji dâhilinde yürütülen bir eğitimden yana olduklarını ifade eden Bilgiç şu açıklamaları yaptı: Mustafa Kemal Atatürkün vurguladığı gibi eğitim ancak planlı bir şekilde yürütüldüğünde hedefine ulaşabilir. Bu nedenle Karşıyaka Ortaokulu olarak 2015 2019 yılları arasında hedeflerimizi belirleyerek bu alanda çalışmalarımıza hız veriyoruz. Bizler bilgi toplumunun gün geçtikçe artan bilgi arayışını karşılayabilmek için eğitim, öğretim, topluma hizmet görevlerimizi arttırmak istemekteyiz. Var olan değerlerimiz doğrultusunda dürüst, tarafsız, adil, sevgi dolu, iletişime açık, çözüm üreten, yenilikçi ve önce insan anlayışına sahip bireyler yetiştirmek bizim temel hedefimizdir. Okulun stratejik planlama çalışmasına önce durum tespiti, yani okulun SWOT analizi yapılarak başlanmıştır.
SWOT ANALİZİ
Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler (SWOT) analizinin tüm idari personelin ve öğretmenlerin katılımıyla uzun süren bir çalışma sonucu ilk şeklini aldığını bilgisini veren Bilgiç, Varılan genel sonuçların sadeleştirilmesi ile okul yönetimi ve öğretmenlerden oluşan bir kurul tarafından stratejik planımız hazırlandı. Daha sonra SWOT sonuçlarına göre stratejik planlama aşamaları genelgede belirtilen takvime göre yapılacaktır. Karşıyaka Ortaokulu Stratejik Planı 2015- 2019da belirlenecek amaç ve hedeflere ulaşmamızın okulumuzun gelişme ve kurumsallaşma süreçlerine önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayız. Planın hazırlanmasında emeği geçen Okul Gelişim Yönetim Ekibine ve uygulanmasında yardımcı olacak tüm kurum ve kuruluşlara, öğretmen, öğrenci ve velilerimize teşekkür ederim dedi.