Çocuklar 4 duvar arasından çıkarılmalı

Velilere çocuklarını teknoloji bağımlılığından uzak tutabilmeleri için açık havada bol zaman geçirmeleri tavsiyesinde bulunan Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu Müdürü Gönül Özden, “Dört duvar arasında verilen eğitimden vazgeçilmelidir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.02.2017 08:26
  • Güncelleme Tarihi : 27.02.2017 08:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocuklar 4 duvar arasından çıkarılmalı haberinin görseli

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER

Bol bol doğal ortamlarda çocukların doğayı keşfetmeleri için yürüyüşler düzenleyen Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu, çocukları  onlar için en uygun spor dallarına yönlendirerek kaliteli vakit geçirebilmelerini sağlıyor.

Gezi–gözlem ve deneysel öğretilerle yaparak ve yaşayarak öğrenmeye fırsat veren programlar oluşturan okul, aynı zamanda her geçen gün okullarının fiziksel koşullarını da iyileştiriyor.

Okul bahçelerinde mutlaka yeşil alanların bulunması gerektiğini söyleyen Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu Müdürü Gönül Özden, “Var olan yeşil alanlarda daha da genişletilmesi ve çocukların açık havada bol zaman geçirmelerinin faydaları ile ilgili velilere sıkça eğitim verilmesi gerektiğine inanıyorum. Okul-aile-öğretmen üçlüsünün ise birlikte hareket etmesi son derece önemli. Ben velilerimize çocukları ile kaliteli zaman geçirebilecekleri etkinlikleri araştırıp bu etkinlikleri yaşam biçimleri haline getirmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Eğitimin çoğunlukla  dört duvar arasında gerçekleştirilmesinden vazgeçilmesinin sağlıklı bir seçim olduğunu açıklayan Özden, “Çocuklar her yıl sınav kaygısı yaşamamalıdırlar. Fiziksel gelişimin hızlı olduğu yaşlarda olduklarından sıkça spor etkinlikleri yapılmalıdır.  Okul bahçelerinin mutlaka yeşil alanları olmalı  ya da var olanlar daha da genişletilmeli.  Veli eğitiminin ve okul -aile -öğretmen işbirliğinin de çok önemli olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

KENDİ İŞİNİ KENDİN YAP

Çocukların ayakkabılarını bağlamak gibi kendi yapabilecekleri işleri anne babalarının yerine kendilerinin yapmasını sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Özden şu ifadeleri kullandı: “Anne babalarımızın birçoğu çocuklarına karşı aşırı korumacı davranıyor. Çocuklarının kendi yapabilecekleri işleri bir başkasının yapması her şeyden önce çocuğun kendi ayakları üzerinde kalmasını engelleyerek çocukta özgüven eksikliği yaratır. Biz bu konuda velilerimize bu güne kadar çok dil döktük. Ben velilerimizin bizi dinlediklerine inanıyorum. Çocuk yetiştirmede doğru bilinen çok yanlışın kültürel bir öğreti olarak uygulanıldığını ve bunların doğrular ile değiştirilmesi gerektiğinin artık farkındayız.”

GELECEK BİZİM

Gelecek Bizim, Biz Geleceğiz isimli çevre ve geri dönüşüm projesini hayata geçirdiklerini açıklayan Özden bu projenin çok kapsamlı bir proje olduğunu söyleyerek, Eko Okul projesinde yeşil bayrak alırken her yılda beyaz bayrak projesinde beyaz bayrağı alabildiklerini söyledi. Erasmus projesine başvurmalarına rağmen bugüne kadar kabul edilmediklerini açıklayan Özden, “Okul bahçemiz geniş olduğu için bahçemizi eğitim merkezlerine dönüştürdük.  Ekim dikim işlerini devam ettirerek mevsimine göre meyve sebzeler yetiştirerek ürettiklerimizi yemeklerimizde kullanıyoruz. Çocuklarımız için çamurla oynayabilecekleri çamur alanı ve ritim duvarı oluşturduk. Ritim duvarında velilerimizden istediğimiz eski tencere ve tavaları boyayarak çocuklarımızın çatal ve kaşıklarla onlara vurarak ritim yeteneklerini geliştirmeye çalıştık. Kum havuzumuz yoktu onu yaptık ve kendimize bir tiyatro sahnesi oluşturarak bir velimizin yazdığı oyunu yine velilerimizin oynamasını sağladık” dedi.

BEYAZ BAYRAK

Özden, ‘Kelebek, salyangoz, böcek bahçede ne çok şey var öğrenecek’ isimli projede ise bol bol bahçede zaman geçirdiklerini açıklayarak, Milli Eğitim Bakanlığının Beslenme Dostu projesinde Beyaz Bayrak alan Karşıyaka’da tek okul olduklarını söyledi.  Eğlenerek hareket ediyorum ve sağlıklı besleniyorum projelerinin sadece kendi okullarında uygulandığını açıklayan Özden, “Sağlıklı yaşam kulüplerinin projeleri beslenmenin yanı sıra sporsal faaliyetleri de içeriyor. Çok fazla yemek seçtiği için sağlıklı besinleri tüketmeyen çocuklarımıza yemek seçmeden beslenmeyi öğretiyoruz. Doğum günü kutlamalarına artık yaş pasta yerine kuruyemiş veya meyve götürüyoruz çünkü şekerin ne kadar zararlı olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Okulumuzda Değerler Eğitimi ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bizim yaş gurubumuz küçük olduğu için öğrenmeleri çok daha çabuk oluyor. İlk günlerde oldukça hırçın davranan çocuklar değerler eğitimini aldıklarında birbirlerini koruyup kollamaya ve sevgi ruhunu ön plana çıkararak birbirlerine sevgi ile davranmaya başlıyorlar” dedi.

ÇOCUK TAKİP İZNİ

Çalışan velilere çocuklarının okul durumlarını daha sık takip edebilmeleri için kamu ve özel sektörün ayda en az bir ya da iki kez izin vermesi gerektiğini açıklayan Özden, “Veli okula gittiğine dair çalıştığı kuruma rapor getirebilir. Öğretmen gelişimi için ise kaliteli ve sıkça  düzenlenen zorunlu hizmet içi eğitimler ve eğitim sonrası sınav getirilerek başarı değerlendirmesi yapılabilir.  Öğretmenlerin performansının objektif ve nitelikli bir şekilde ölçülebileceğine inanıyorum. Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu ekibi olarak eğitim dönemi sürecinde çocuklarımıza olumlu okul öncesi deneyim ve edinimleri kazandırmayı amaçlıyoruz”  şeklinde konuştu.

ÇİÇEKLENEN ÇOCUKLAR

Okul öncesi eğitimin amacının çocukların eğitimi için temel oluşturarak her çocuğun okulla tanışmasının başarılı ve mutlu bir deneyim olmasını sağlamak olduğunu açıklayan Özden şunları söyledi: “Yeni eğitim döneminde Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu olarak tüm çocuklarımıza büyümeleri ve çiçek açmaları için gerekli atmosferi sağlamaya hazırız. Anaokulu yılları çocukların diğer yaşlara göre en hızlı geliştikleri ve öğrendikleri zamanlardır. Bu nedenle öğrencilerimizin sosyal, duygusal, fiziksel ve zihinsel becerilerini geliştirmeyi ve onların bağımsız bireyler olurken aynı zamanda grup içerisinde de işbirlikçi olmalarını da sağlamayı hedeflemekteyiz. Öğrencilerimiz bu gelişmeleri gerçekleştirirken okulumuzda verilen eğitim sayesinde özgüven, keşfetme ve icat etme fırsatı buluyor.”

BULUTLARI GÖREN SINIFLAR

Özden çocukların kendine ve başkalarına saygılı olmayı öğrenmenin yanı sıra öğrenmenin keyfine vardıklarını açıklayarak, “Çocuklarımız aynı zamanda yaşına uygun sorumluluk almayı da öğreniyorlar. Küçük ve büyük kas gelişimlerini kuvvetlendirmek için ise düzenli olarak spor yapmalarını sağlıyoruz. Okulumuz 2015-2016 Eğitim ve öğretim yılı yazında yenilenen bahçesi ile birçok ödüle aday gösterildi. Bu nedenle çok ayaz ve yazın çok sıcak günleri dışında öğrencilerimizi her gün bahçede oyun oynamak için dışarı çıkarıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının eğitimde iyi örnekler ödülüne aday olan okulumuzun proje adı ‘Bulutları Gören Sınıflar’ oldu.  Adından da anlaşılacağı üzere öğrenme merkezlerine göre düzenlenen bahçe saatleri çocuklarımız için en eğlenceli saatler” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK PAY

Çağdaş uygarlığın en belirgin özelliğinin bilimselliğin, bilimsel tutum ve davranışların günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Özden, burada en büyük payın kuşkusuz olarak eğitim sistemlerinin olduğunu söyledi. Türkiye’de de bilimin yol göstericiliğine olan susamışlığın, bilinçli bir düzeye çıkarılması ile sözel düzeyden ileri uygulama düzeyine aktarılmasının çağdaşlaşma isteminin vazgeçilmez bir zorunluluğu olduğunu açıklayan Özden, “Eğitim-öğretim süreklidir ve planlama ile stratejilerinin belirlenmesi kaçınılmazdır. Planlamayla strateji hedef ve faaliyetler belirlendikten sonra ise bize düşen görev sadece daha çok çalışmaktır. İnovasyonlarla desteklenen takım çalışması ile hedeflerimize ulaşabileceğimize inancımız sürekli olacaktır. Planlama sürecinde emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

GELİŞİM DESTEKLENİYOR

Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulunun 2015-2019 yıllarını kapsayan ikinci stratejik planının hazırlık çalışmalarının Stratejik Planlama Genelgesi ve Kalkınma Bakanlığının Stratejik Planlama Kılavuzu’na uygun olarak başlatılarak yürütüldüğü bilgisini veren Özden, “Stratejik planlama sürecinin iyi yönetilmesi amacıyla ilk olarak kavramlar ile uygulanabilecek yöntemler ele alındı. Gelişimi destekleyecek, kurum içinde ve planlama ekibi arasında ortak dili sağlayacak çalışma programları düzenlendi.  Bu eğitimler süresince okulumuz yöneticileri İlçemizde bulunan birim yöneticilerine yönelik eğitim çalışmalarına katıldı. Yönetici, öğretmen, okul aile birliği temsilcileri, eğitim sendikaları temsilcileri çalışma yapılarak durum analizi yapılmış, güçlü ve zayıf alanlar ile fırsat ve tehditler belirlenmiştir. Buradan çıkan görüş ve öneriler dikkate alınarak müdürlüğümüz misyon ve vizyon ifadeleri, stratejik amaç, hedef, ilke ve değerleri ile performans göstergeleri elde edilmiştir” açıklamasını yaptı.

STRATEJİK PLANLAMA

Elde edilen sonuçların çalışma grubu tarafından değerlendirilmek üzere Milli Eğitim Birimleri tarafından değerlendirildiğini açıklayan Özden şunları söyledi: “Misyonu, vizyonu, stratejik amaçları, stratejik hedefler ve performans göstergeleri ile ilke ve değerler belirlendi. İlçe Milli eğitim Müdürlüğü, stratejik planlama kültürünün kurumda oluşması, kurum çalışanlarının stratejik planlama sürecine inanmaları ve destek vermeleri için tüm süreç boyunca desteğini esirgememiş ve stratejik planlamanın önemini hem çalışanlarına hem de paydaşlarına her fırsatta anlatarak bizzat sürecin içinde yer almıştır.”

GÖNÜL ÖZDEN KİMDİR?

1986 yılında Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitim Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 1990-1991 eğitim öğretim yılında Tokat Niksar Kız Meslek Lisesinde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi öğretmeni olarak atandı. 2004-2005 eğitim öğretim yılında Niksar Anaokulu Kurucu Müdürlüğü ve 3 yıl müdür vekilliği görevlerini yürüttü. 2006 yılında uzman öğretmenlik unvanını aldı. 2007-2008 eğitim öğretim yılında İzmir Karşıyaka Sezai Gönül Akdağ Anaokulunda müdür yardımcısı vekilliği yaptı. 2008 -2010 tarihinde Nezehat Ertan Anaokulunda müdür YRD. vekilliği görevini yürüttü. 2010-2011 eğitim öğretim yılı başında Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulunda kurucu müdürlükle görevlendirildi. 2011 yılı Temmuz ayında asaleten Okul Müdürlüğü ünvanını aldı. Halen kadrolu olarak Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu Müdürlüğü görevini yürütmektedir.

TARİHÇE

Okul Merhum Salih Baysak’ın eşi Aysel Baysak tarafından yaptırılarak bağışlanmış olup 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında Okul Kurucu Müdürlüğüne görevlendirilen Gönül Özden tarafından donatım işi tamamlanarak 147 öğrenci ile ikili eğitim-öğretim vermeye başlamıştır.Okul 4 derslikle öğretime başlamış olup, yoğun talep görmesi üzerine çok amaçlı salonu dersliğe dönüştürülmüş ve 5 derslik 10 şube ile eğitim-öğretime devam etmiştir. Ortalama 250 öğrenci kapasitesine sahip okulda ikili eğitim uygulanmaktadır.