Sayfa Yükleniyor...
Çocukların eğitimine katkıda bulunmayı amaçlayan Zik Zak Eğitim kurumu kurucularından Yusuf Çağlayan ile çocukların gelişimine yönelik izledikleri yolları konuştuk
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL RÖPORTAJ
Modern çağın öğrenci ve eğitim kurumlarına destekte bulunmak amacıyla farklı tarzda zeka ve mantık oyunlarıyla çocukların gelişimine katkıda bulunmayı amaç edinmiş Zik Zak eğitim, danışmanlık, organizasyon kurumu gerçekleştirdiği faaliyetler ile çocuklara eğitimde destek sağlıyor. Zik Zak kurumu kurucularından Yusuf Çağlayan çocukların gelişimine yönelik izledikleri yolları anlattı.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Sınıf öğretmeni kökenliyim. Yaklaşık 12 yıllık bir deneyimim var. İzmir'de lisans eğitimimi tamamladım. Aynı zamanda uzaktan öğretim ile kamu yönetimini bitirdim. Özel okullarda belli bir süre ile sınıf öğretmenliğinde bulundum. Nurdan Hanımla beraber piyasada edindiğimiz deneyimler ile de yaklaşık 2 yıl önce Zik Zak'ı kurduk. Sloganımız; 'Herkes için eğitim, eğitim için her şey'. Bu bağlamda yol alıyoruz. Eğitim dinamiklerinde yer alan veli, okul, öğrenciye yönelik programlar geliştiriyoruz. Böylelikle sistem içerisindeki herkese ulaşmış oluyoruz.
TEMEL NOKTA ÖĞRENCİ
Zik Zak'ın çıkış noktası nedir?
Bu sene ikinci yılımızın içerisindeyiz. Bizler hali hazırda eğitim sektöründe çalışan kişilerdik. Birçok deneyime sahiptik. Maalesef ki eğitim sistemi içerisinde kalırsanız kolay kolay değişiklik yapamıyorsunuz. Ya da hayal ettiğiniz şeyleri gerçekleştiremiyorsunuz. Üzerinizde belli baskılar var. Bir eğitim programı var. Ulusal çapta bağlı olduğunuz Milli Eğitim Bakanlığı var. Sistem içerisinde belli başlı muhteşem kaygılar mevcut. Biz tüm bunlardan bunalmıştık. Sistemin beklentilerinden dolayı, yapmanız gerekeni uygulayamıyorsunuz. Bir zaman sonra baktık ki bu baskılardan hareket edemez haldeyiz. Bir parça olsun sistemin dışına çıkarak, bütünü görmek istedik. Hal böyle olunca, tüm dinamikler ortaya çıkmış oldu. Öğrenci de bir davranışı değiştirmek için, tüm dinamikler ile çalışmanız lazım. Bu sürecin sonrasında Zik Zak ortaya çıkmış oldu. Tüm dinamikler ile çalışıyoruz ki öğrencideki öğrenim kalıcı olsun. Temel çıkış noktamız öğrenci.
Eğitim anlamında ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?
Belli temel başlıklarımız var. Dört on iki yaş arası öğrencilere yönelik çalışıyoruz. Küçük yaş gurubundaki çocuklar ile erken yaşta çalıştığınız sistemin kurbanı olmuyorlar. Kendi ayakları üzerinde durabilir hale geliyorlar. Çalışmalarımızın ana noktasını Hayal Bilgisi atölyesi oluşturuyor. Oradan akademik olmayan fakat dolayısıyla akademik süreci kapsayan bir dolu atölyemiz var. Atölyelerimizin, kimisini burada kimisini dışarıda gerçekleştiriyoruz. Örneğin; Efes Antik Kenti bizler için öğrenme ortamı. Orada bir dolu atölye yapabiliyoruz. Öğrenci temelli olunca birçok yere yayılabiliyoruz. Öğretmenler işin en önemli noktası. Öğretmen ile öğrencideki pek çok davranışı değiştirebiliyorsunuz.
EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR
Öğrencilerinize, farklı atölyeler sunarak eğlenerek öğretiyorsunuz. Bizlere birazda bu yönünüzden bahseder misiniz?
Örgün eğitim sisteminde yaşadığımız temel problem; becerileri parçalara ayırmak. Matematik dersini ayrı olarak anlatmak, Dil bilgisini ayrı olarak anlatmak. Tüm dersleri parçalayarak aktarmak. Bu doğru bir yöntem değil. Öğrenci bunları birleştirmede güçlük çekiyor. Dolayısıyla bizlerde Hayal Bilgisi Atölyesini gerçekleştirerek, bu yaklaşımı ret ediyoruz. Becerilerin, bir arada bulunduğu kişilerin kendisini geliştirebileceği atölyeler kurduk. Örneğin; Problem çözücüler adlı atölyemizde öğrencilerimiz gelecekten gelen bir mektubu inceleyip, buna yönelik çözümler geliştiriyor. 80-90 dakikalık bir sürede öğrenci birçok şeyi öğreniyor. Çözüme giderken tüm dersleri bir arada kullanıyor. Ancak bunun farkında olmuyor. Tamamen doğal olarak öğreniyor. İleride öğrendiğini uyguluyor. Bu ve benzer çok sayıda atölye gerçekleştiriyoruz.
ÖĞRENDİKLERİNİ UYGULUYORLAR
Öğrencilerin, atölyelerde öğrendikleri sosyalleşmede ne gibi katkılar sunuyor?
Çocuklar bizimle iki şekilde tanışabiliyor. Bunlardan birincisi okul sonrası programlar. Çocukların okul dışında kalan zamanlarını Zik Zak olarak organize ediyoruz. Bunun için bir standardımız var. Oscar standardı. Bu bir kısaltma. Yeni Zelanda'dan transfer ettiğimiz bir standart. Türkiye'de sadece biz uyguluyoruz. Programda çocukların tüm bir gününü organize ediyoruz. Zik Zak'ta kaliteli zaman geçirmesini sağıyoruz. Homojen bir grup ile çalışmıyoruz. Farklı yaş grupları ile birlikte çalışıyoruz. Öğrenciler atölyelerimizde çok sayıda deneyime sahip oluyorlar. Diğer bir tanışma yöntemi ise, öğrencilerimiz sınıf öğretmenleri ile birlikte buraya geliyorlar. Onlara yönelik hazırlıklar gerçekleştiriyoruz. İstenen atölyeye göre istasyonlar kuruyoruz. Öğrencilere farklı deneyimler yaşatıyoruz.
Ailelerden ne gibi geri dönüşler alıyorsunuz?
Aile genelde ölçebildiği şeyi değerlendirir. Ölçebildikleri en temel şey ise çocuklarının mutluluğudur. Çocuk eve gittiğinde mutluysa, ailede mutludur. Zik Zak olarak bunu sağlıyoruz. Kurulduğumuz günden bu zamana her fırsatta burada zaman geçirmek isteyen çocuklarımız var. Düzenli geçen zaman olumlu yönde davranışlar gerçekleştiriyorlar. Burada geçirdikleri zaman içerisinde; evlerinde fark ettikleri geri dönüştürülebilir malzemeyi kullanabiliyorlar. Çocuklar algıda seçebilir hale geliyor. Evlerinde kendi kitlerini oluşturuyorlar. İstediklerini üretebiliyorlar. Kaliteli zaman geçiriyorlar. İşte dizayn burada başlıyor.
Çocuk kulübü projenizden bize bahseder misiniz?
Aileler çocukları ile nasıl zaman geçireceklerini bilmiyor. Haftanın 7 günü açık olmasını planladığımız Çocuk kulübü sayesinde, velilerimizin çocukları ile buraya gelip, çocuklarının kendi yaşıtları ile bir araya getirerek zaman geçirebileceği bir ortam hazırlığı içerisindeyiz. Aileler çocukları ile kulübe üye olup, burada zaman geçirebilecekler.
WEB SİTESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ
Size nasıl ulaşabiliriz?
Sosyal medyayı çok aktif bir biçimde kullanıyoruz. Bizlere ulaşmak isteyenler zikzakgrup.com adresini kullanabilir. Yapılan etkinliklerden haberdar olabilir. 'Bizden haberdar olmak ister misiniz' kısmına maillerini bırakırlarsa, bültenler ilk onlara ulaşacaktır. An be an takip edebilirler. Burası devam edilmesi gereken bir yer değil. İstedikleri an istenen zaman da programlara katılabilirler. Facebook, twitter ve instagram üzerinden bizleri takipte bulunabilirler.
Eklemek istedikleriniz?
Yaptığımız işten büyük bir keyif alıyoruz. Herkesi Zik Zak'a bekliyoruz. Yeni fikirlerimiz var. Bunları da yakın zamanda paylaşacağız.
Haber Merkezi