Çocuklara yetişkin bir birey gibi davranılmalı

Çocuklara yetişkin bir birey gibi davranılmasının onların özgüvenlerini artıracağını belirten Başöğretmen İlkokulu Müdürü Oğuz Keskinkılıç, veli ve çocuklara okuma sevgisi kazandırabilmek için okuma saatleri düzenlediklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 08.05.2017 07:40
  • Güncelleme Tarihi : 08.05.2017 07:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocuklara yetişkin bir birey gibi davranılmalı haberinin görseli

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

Bilinçli velilerin öğretmenlerin yanında yer alarak çocuklarına doğru yolu gösterme çabası içinde olurken, bilinçsiz velilerin çocukların ellerine tablet ve telefon verdiklerini açıklayan Başöğretmen İlkokulu Müdürü Oğuz Keskinkılıç, çocuklara okuma sevgisi kazandırmak için velilerle birlikte okuma saatleri düzenliyor. Öğretmenlerin mesleki gelişimleri için hizmet içi seminerlere katıldığı okulda rehberlik servisi ise çocukların problemleri ile baş edebilmesi için yardımcı oluyor.

Okullarının değişik zamanlarda yapılan 4 bloktan oluştuğunu söyleyen Başöğretmen İlkokulu Müdürü Oğuz Keskinkılıç, “Okulumuzun kontrolü ve temizliğinde hizmetliği eksikliğinden dolayı zorlanmaktayız. Sınıf eksiğimiz yok ancak oklumuzda laboratuar eksikliği bulunuyor. Hizmetli, güvenlik görevlisi eksiğimiz var. 26 öğretmen ve idareci, 1 tane TYP kapsamında çalışan ve 1 tanede hizmet alımından çalışan temizlik elemanımız mevcut. 395 ilkokul öğrencisi ve 39 tane anasınıfı öğrencisi ve 5 tanede özel eğitim sınıfı öğrencisinin olduğu okulumuzda öğretmen eksiği bulunmuyor” dedi.

ÖFKE YÖNETİMİ

Velilere yönelik olarak bağımlılıkla mücadele ve aile eğitimi seminerlerinin düzenlendiği bilgisini veren Keskinkılıç, “Öğrencilere yönelik olarak ise bağımlılıkla mücadele, öfke yönetimi, iletişim becerileri, meslek tanıtımı, verimli ders çalışma teknikleri gibi seminerler verildi. Velilerimizin birçoğu görsel olarak çocukları ile ilgili. Çocuklarının bir dediğini iki etmeyerek, arkadaşıyla kavga ettiklerinde onları koruyarak ebeveynlik yaptıklarını zannediyorlar. Eve internet bağlatıp ellerine tablet vermek ve sınırsız oynamalarına izin vermek anne babalık yapmak değildir” ifadelerini kullandı. 

DOĞRU EBEVEYNLİK

Bilinçli velilerin ise gerçekten öğretmen yanında yer alarak çocuklarına doğru yolu gösterme çabası içinde olduklarını açıklayan Keskinkılıç, “Aslında çocuklarla yetişkin bir birey gibi konuşulması, yerine göre ödevlerini yapıp yapmadığının kontrol edilmesi, temiz ve ütülü kıyafetler giydirilmesinin doğru ebeveynlik olduğunu her zaman dile getirmekteyiz. Okuma sevgisi kazandırmak için velilerle birlikte okuma saatleri düzenliyoruz ancak velilerimizin çok azı bu konuda bize yardımcı oluyor. Her sene 1-2 tane de olsa velilerimizden okumaya başlayanların olduğunu görmekte bizim için küçükte olsa bir kazanım. İnşallah günün birinde bu projemize tüm veliler katılacak” açıklamasını yaptı.

OKUL İÇİ AKTİVİTE

Değerler eğitimi konusunda her ay farklı bir değer konusu ele alınarak çalışmalar yapıldığını belirten Keskinkılıç, şunları söyledi: “Verdiğimiz değerlerle ilgili olarak ilgili velilerden olumlu dönüşler almaktayız ancak parçalanmış aile çocuklarından aldığımız dönüşler oldukça düşük. Okulumuz maddi durumu düşük velilerin yaşadığı bir semtte bulunuyor. Biz de bunun bilincinde olduğumuzdan sinema, tiyatro ve yakın çevreye düzenlediğimiz etkinlikleri okul içinde organize etmeye çalışıyoruz.”

REHBERLİK SERVİSİ

Halk Eğitim ve Konak Belediyesi aracılığıyla okullarında futbol, basketbol, atletizm ve satranç kursları düzenlenmekte oldukları bilgisini veren Keskinkılıç, “Öğretmenlerimizi mesleki gelişimleri için hizmet içi eğitim seminer ve kurslarına katılmaya teşvik ediyoruz. Rehberlik servisi okulumuzdaki özel eğitim sınıfı öğrencileri ve kaynaştırma öğrencileri başta olmak üzere bunların gelişimini takip etmekte ve gerekli çalışmaların yapılmasında yardımcı olmaktadır. Rehber öğretmenlerimiz problemli öğrencilerin ailelerine ve öğrencilerine bu problemlerin ortan kaldırılması için gerekli seminerleri düzenleyerek gerekirse birebir konuşma yöntemiyle problemi çözmeye çalışıyor” dedi.

SEVGİNİN GÜCÜ

Keskinkılıç, sorunlu ya da boşanmış aile çocuklarının çoğunun genelde sevgi yoksunu olan çocuklar olduğunu söyleyerek, “Bu tür çocuklarımıza ilgi gösterip sevdiğinizi belli ederseniz onu kazanmamak için önünüzde hiçbir engel kalmaz. Eğitimin temeli de sevgidir. Öğretmen, öğrencisine sevgisini gösterebilirse öğrenci o sevgiyi kaybetmemek için elinden gelen her şeyi yapar. Ama herkesin yapabileceği de sınırlıdır. Sınırları da fazla zorlamamak gerekiyor. Herkesi olduğu gibi kabullenerek öğrenmeye açık olan öğrencileri kazanıyor, henüz kendini hazır hissetmeyenleri de zorlamanın yanlış olduğu için kendi hallerine bırakmak zorunda kalıyoruz. Hayat doğru ya da yanlış seçimlerden ibaret. Biz eğitimciler olarak doğru ve güzeli kabul etmeye açık olan her bireye sevgi ve ilgimizi vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

DENGELİ YAŞAM

Hayatta her şeyin sınırlı ve yeteri kadar yaşanması gerektiğini söyleyen Keskinkılıç, şu ifadeleri kullandı: “Yemek yerken insan doyduğunu hisseder ve doydum der. Seviyorum diye yemeğe devam ederseniz rahatsız olur ve zamanla da obez olursunuz. Teknolojik bağımlılıkta aynıdır. Okul zamanında haftada bir gün 30 dakika, yaz tatillerinde ise bir saat bilgisayar oyunu oynamak yeterlidir. Yaş ne olursa olsun teknoloji kullanımda fazla mesai harcarsanız asosyal bir insana dönüşmeniz kaçınılmazdır. Oturma bozuklulukları ve görme kayıplarının başlaması da edineceğiniz diğer zararların arasında yer alıyor.”

AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR

Velilerin çocuklarının oynadığı oyunları ve girdiği siteleri kontrol etmesi gerektiğini açıklayan Keskinkılıç, yanlış sitelere girişlerinde engellenmesi gerektiğini hatırlatarak, “Ağaç yaşken eğilir sözü asla unutulmamalı. Eğitim sadece ders işlenen, öğrenciye eğitim verilen bir yer olmaktan çıkartılarak, öğrencinin ilgi ve kabiliyetlerine yönelik spor, drama ve kültürel etkinlikler yapabilecekleri kurumlar haline getirilmelidir. Bu sadece kağıt üzerinde kalmayarak kurumların içinde bu aktiviteleri gerçekleştirebilecekleri alanlar inşaa edilmelidir. O zaman çocuk okulu sever ve okul dışında farklı bir arayış içine girmez. Toplu veya ferdi olarak bir şeyler yapabilmenin zevkine varır” şeklinde konuştu.

Oğuz Keskinkılıç Kimdir?

1969 Kırşehir doğumlu olan Oğuz Keskinkılıç ilk ve orta öğretimini İzmiri’in Menemen İlçesi’nde tamamlamasının ardından 1990 yılında Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Yüksek Okulu sınıf öğretmenliğini bölümünden mezun olur.  Aynı yıl Van’ın Gürpınar İlçesi Yurtbaşı Köyü’nde öğretmenliğe başlayan Keskinkılıç, 1994-2004 yıllarında Konya’nın Hadim İlçesi’nde Halk Eğitim Merkezinde müdür yardımcısı olarak görev yaparak aynı zamanda da müdür vekilliği görevini yürütür. 2004-2014 yıları arasında Kayseri’nin Saraycık Hacı Mehmet Soyışık İlköğretim Okulunda okul müdürlüğü görevini yürüten Keskinkılıç, 2014 yılında Başöğretmen İlkokuluna öğretmen olarak atanmasının ardından üç ay öğretmenlik yaptıktan sonra sınavla aynı okula müdür olarak atanır. Halen aynı okulda müdürlük yapan Keskinkılıç, Soruşturma Teknikleri, Özel Eğitim, İlkyardım Semineri gibi eğitim seminerlerinde görev alıyor.

OKUL TARİHÇESİ

600 Sokak No 41 Çimentepe Mahallesi adresinde bulunan okulun bulunduğu alan ‘Arabacı Tarlası’ adıyla anılırken 1942 yılında özel idare buraya bir okul yapmak ister. Ancak zamanın koşulları uygun olmadığından 1952 yılında Özel İdare tarafından okul yapılmak üzere satın alınır. 3 bin 600 metre kare olan arsaya 1952 yılında o zamanın valisi General Muzaffer Tuğsavur’un onayı ile 77 bin 600 liraya ihalesi yapılır. 10 Ekim 1953 tarihinde yapımı biten okul aynı gün 4 birinci, 4 ikinci, 1 üçüncü sınıf olmak üzere 510 öğrenci ve 10 öğretmenle eğitim öğretime başlar. 1956 yılında okul bahçe duvarları yaptırılırken 400 metre kare arsa da belediyenin istimlak yoluyla sağlanarak bahçe alanı genişletilmiş, ağaçlandırma ve düzenleme yapılmıştır. Belediye yardımı ile arka bahçe düzeltilerek voleybol sahası yapılmış olup 1963 yılında Özel Sınıf Dersliği, depo ve mutfak yapımı tamamlanmıştır. 1964-1965 öğretim yılında da özel sınıf eğitimi başlatılmış olup 1973-1974 yılında okul bahçesi asfaltlanmıştır. 1981 yılında alt özel sınıf tamir edilmiş, Türk Hava Kurumu yardımı ile de elektrik tesisat ilaveleri yapılmıştır. 1998-1999 eğitim öğretim yılında 6-A sınıfı açılarak 8 yıllık temel eğitim  uygulamasına başlanılmıştır. AKBANK Emeklileri Dayanışma Derneği tarafından öğrenci tuvaletleri onarılmış, iş teknik atölyesi, ana sınıfı düzenlemesi yapılarak 2004-2005 eğitim öğretim yılında faaliyete geçirilmiştir. Aynı yıl binaların elektrik tesisatları gözden geçirilmiş ve yenilenmiştir. Zamanla bozulan bahçe Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla asfaltlanmış, bahçeye 2 basket potası yaptırılmış, bahçe duvarları onarılmış, ön ve arka bahçe kapıları raylı kapı olarak yaptırılmıştır. 2005 tarih ve 315/98880 sayılı Valilik oluru ile okulun adı   Başöğretmen İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.