Çocukların birey olduğu unutulmamalı

Hasan Sağlam İlkokulu Müdürü Doğan Öztürk ile öğrencilere yönelik yapılan çalışmaları ve eğitimin bireyin hayatındaki yerini konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 04.12.2015 08:28
  • Güncelleme Tarihi : 18.08.2023 11:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Çocukların birey olduğu unutulmamalı haberinin görseli

EMİNE YALÇIN

Çiğli’nin Yakakent Mahallesi’nde bulunan Hasan Sağlam İlkokulu’nun Müdürü Doğan Öztürk, 2015 yılının eylül ayında Hasan Sağlam İlkokulu’nda müdür olarak göreve başladığını aynı zamanda okulu tanıyarak var olan eksiklikleri gidermeye çaba gösterdiklerini söyledi.

ÖĞRETMENLERİMİZİN VELİLER İLE GÜÇLÜ BİR İLETİŞİMİ VAR

Öztürk, görevinde çok yeni olmasından dolayı okulun öğrencilerini ve öğrencilerin velilerini de yeni yeni tanımaya başladığını belirterek, “Velilerimizin eğitim seviyesi orta düzeyde. Ekonomik gelirleri ise biraz düşük diyebilirim. Ancak bu zamana kadar yapmak istediğimiz her projede velilerimiz desteklerini bizden esirgemedi. Yaptığımız işlerle velilerimizin takdirini topladık diyebilirim. Velilerimizden çocuklarına yönelik bir talebimiz olduğunda velilerimiz ellerinden geleni yapmaya çaba gösteriyor. Manevi yönden çocuklarına destek olan velilerimiz ekonomik gelirlerinin düşük olmasına rağmen çocuklarına o eksikliği fark ettirmemeye özen gösteriyorlar. Ayrıca öğretmen kadromuzun veliler ile güçlü bir iletişimi olduğu için okul olarak velilerimizden ve öğrencilerimizden yana bir sorunumuz yok. Bundan sonrada olmaması için uğraşacağız” dedi.

ÇOCUK KAYBETMEYİ ÖĞRENİYOR

Okulun ‘Okullar Hayat Olsun’ projesine geçen hafta kabul edildiğini açıklayan Öztürk, proje kapsamında öğrencilere yönelik farklı çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

Öztürk, “Öğrencilerimize yönelik halk oyunları ve satranç gibi kurslar açmayı planlıyoruz. Velilerimize yönelikte anne baba eğitimlerinin yanı sıra yine velilerin istekleri doğrultusunda nakış kursları açacağız. Önce velilerimiz ile bir toplantı düzenleyeceğiz. Velilerden gelen talep en çok hangi alan olursa önce o alanı açmaya başlayacağız. Projeye katılmamıza ayrıca öğretmen arkadaşlarımızda mutlu oldu. Çünkü artık öğrencilerimizi kolay bir şekilde sosyal aktivitelere yönlendirebileceğiz. Sosyal aktiviteler ya da sportif faaliyetler çocukların olumsuz olan davranışlarını düzeltmesi için yardımcı oluyor. Kendi ilgi alanına göre kendini geliştiren bir çocuk sınıf içinde daha başarılı oluyor. Çocuk kazanıp ya da kaybetmeyi öğreniyor. Sosyal aktivite ile uğraşan çocuklar hem eğitim hayatında hem de sosyal hayatında daha başarılı oluyor” diye konuştu.

BAHÇEDE BİR AĞAÇ BİLE YOK

Öztürk, veliler ile iletişimi önemsediklerine dikkat çekerek, çevrede ya da okul içinde meydana gelebilecek herhangi bir olayı önceden tahmin edip gereken önlemleri veli ile birlikte aldıklarını belirtti.

Okulun 2007 yılında hizmete girdiğini de sözlerine ekleyen Öztürk, “Şu ana kadar okula herhangi bir çevre düzenlemesi yapılmamış. Okulun bahçesinde 1 tane ağaç yok. Göreve başladıktan sonra gerekli yerlere ilgili kişilere durum ile ilgili bir yazı yazdık. En kısa zaman içerisinde bahçe için gerekli düzenlemelerin yapılacağına inanıyorum. Şu an için okulumuzda kütüphane yok. Ama bulunduğumuz bölge merkeze uzak olmasından dolayı bir kütüphanenin okulumuza kazandırılması gerekiyor. En kısa süre içinde okulumuza öğrencilerimiz faydalanması için bir kütüphane açacağız. Okulumuzda konferans salonumuz var. Sahne yapılmış ama düzenli bir koltuk sistemi yok. Hedeflerimizin arasında sponsor bulduğumuz takdirde salonumuzun yenilenmesi de var. Yeniledikten sonra rehberlik servisimiz ile birlikte okul başarısına katkıda bulunacak eğitimleri öncelikle velilerimize vermeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

VELİLERİMİZ ÇOCUKLARINI BİR YARIŞTA GÖRMESİN

Çocukların temel davranışlarını aileden aldığını anlatan Öztürk, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Çocukların temel davranışlarının tamamlayıcı unsuru okul. Okullarda eğitimden önce öğretime geçilmesi bana göre büyük bir hata. Çocuklar sanki bir at yarışındaymış gibi görülüyor. Oysa bu çocukların bir birey olduğu unutulmamalı. Çocukların oyuna ihtiyaç duyduğu göz ardı edilmemeli. Önce çocuğa eğitim verilmeli. Çocuğa başkalarının haklarına saygı duyması gerektiği anlatılmalı. Bulunduğu ortamı korumayı kendisine görev edinen bireyler yetiştirmeliyiz. Eğer temel bazı konular çocuğa verilirse öğretim kendiliğinden gelecektir. Çağımız zaten teknoloji çağı. Son olarak velilerimiz çocuklarını bir yarışta görmesin. Çocuklarını bir birey olarak görmelerini öneriyorum. Çocuklarını diğer çocuklarla asla kıyaslamasınlar. Öğrencilerimizde zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirerek kendilerini geliştirmelerini ve bol bol kitap okumalarını tavsiye diyorum.”

ÇOCUK HATALARIYLA BÜYÜYECEK

Hasan Sağlam İlkokulu’nun Rehber Öğretmeni Serpil Koç ise bir çocuğun hayatına dokunmanın, hafızasına kazınmanın ve geleceğe rehberlik etmenin büyük bir uğraş olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bu yolda biz öğretmenler ve aileler önce saygı ve koşulsuz sevgiyi hayat felsefesi haline getirmeliyiz. Bize davranılmasını istediğimiz gibi önce biz çocuğumuza ve öğrencimize davranmalıyız. Çocuklar hatalarıyla büyüyecek ve aldığı derslerle hayata hazırlanacaktır. En önemlisi de çocuk; sevilecek, hoş görülecek ve bir birey olduğu için saygı duyulacaktır. Bir rehber öğretmeni olarak tüm çocuklarımızın seviyle, özlemle ve bir minnetle hatırlayacakları insanlarla anılarının olmasını diliyorum.”

HASAN SAĞLAM İLKOKULU MÜDÜRÜ DOĞAN ÖZTÜRK KİMDİR?

1969 Manavgat’ta doğdu. İlkokul-orta ve lise eğitimini Manavgat’ta tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Almanca Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 2015 yılının eylül ayında Hasan Sağlam İlkokulu’nda göreve başladı.

HASAN SAĞLAM İLKOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR?

Hasan Sağlam İlkokulu 1986-1987 eğitim ve öğretim yılında Kemal Hadımlı İlkokulu bünyesinde Güzeltepe Ortaokulu olarak hizmete girdi. Okul 1988-1989 eğitim ve öğretim yılında Güzeltepe İlkokulu bünyesinden ayrılarak Kemal Hadımlı Ortaokulu olarak hizmete devam etti. 1989-1990 eğitim ve öğretim yılında Milli Eğitim Vakfı İzmir Şubesi tarafından 13 derslikli 4 katlı yeni binası yapılarak adı hasan sağlam Ortaokulu olarak il danışma kurulu tarafından verildi. Bu bina Hasan Sağlam Ortaokulu ve Kemal Hadımlı Ortaokulu olarak hizmete devam etti.  14 Mayıs 2007 yılında 18 derslik ve 2 idari odalı ek bina yapıldı. 4 katlı olan eski bina ise valilik makamının onayı ile Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi’ne tahsis edildi. Okul 1 Eylül 2013 tarihinden bu yana eğitim ve öğretim hayatına ilkokul olarak devam ediyor.