- Eğitim
- 17.04.2025 16:48
Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu Müdürü Murat Çırakoğlu velilerin çocukları ile kaliteli vakit geçirmeleri gerektiğini belirterek, Eko-Okul Bayrağına sahip olan nadir okullardan biri olduklarını söyledi
NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER
TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarına yeni projelerle katılım sağlayan Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu bugüne kadar film, halk oyunları, zeka oyunları, başka zamanlar festivallerini gerçekleştirerek bu yılda İyi Şeyler Festivalinin hazırlıklarını yapıyor. Eko-Okul Bayrağına sahip olan ender okullar arasında yer alan okul aynı zamanda çocukların sosyal ve kültürel gelişimlerine yönelik çalışmalarını eş zamanlı olarak yürütüyor.
Okullarında toplam 74 öğretmenin bin 67 öğrenciye eğitim verdiğini açıklayan Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu Müdürü Murat Çırakoğlu, 25 toplam dersliğimiz olmak üzere, 1 anasınıfı, 1 bilgi-teknoloji sınıfı, 1 fen-teknolojisi laboratuvarı, 1 kütüphane, 2 teknoloji tasarım, 1 görsel sanatlar atölyesi, 1 beden eğitimi odası, 4 idari bürosu ve birçok amaçlı salonu bulunmaktadır. Okul bahçemizin yüzölçümü 8 bin 58 metrekare olup 5. sınıflarımızda ağırlaştırılmış İngilizce sınıfları bulunmaktadır.
Okulumuz, bir model okulda olması gereken tüm özellikleri sağlamak ve devam ettirmek için tüm personeli ile iş birliği içinde çaba sarf ediyor. Okul gelişim yenileme çalışmalarımız ise sürdürülmektedir dedi.
FİZİKİ ÖZELLİKLER
Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu olarak, okul paydaşlarının güç birliği ile Çiğlinin ve İzmirin tercih edilen okulları arasında olmayı hedeflediklerini belirten Çırakoğlu, Öncelikle tercih edilen, ülkemizin en iyi Anadolu, Fen, Askeri liselerine her yıl artan sayıda öğrenci yerleştiren, sportif, sosyal ve kültürel etkinliklerle adından söz ettiren, Avrupa Birliği normlarına eşdeğer eğitim veren, güçlü bir eğitim kurumu olmak öncelikli amacımız arasında. Okulumuzun fiziki özellikleri kısmen yeterli olup spor salonumuz maalesef yok. Konferans salonumuz ve sahnesi ise yeterli değil açıklamasını yaptı.
KALİTELİ ZAMAN
Okullarında 72 kadrolu öğretmenin ve 1 kadrolu yardımcı personelin bulunduğu söyleyen Çırakoğlu, Yardımcı personel yetersiz olduğu için toplum yararına programından 1 personel, okul aile birliğinden 1 personel, görevlendirmede 1 personel, hizmet alımından 1 personel hizmet vermekte. Velilere yönelik Baba Eğitim Programları, öğrencilere yönelik ergenlik özellikleri, güvenli internet kullanımı, verimli ders çalışma yöntemleri konularında eğitimler veriyoruz. Genel olarak velilerimiz çocuklarına karşı ilgili olmakla birlikte, anne babanın her ikisinin de çalıştığı durumlarda çocuklara yeteri kadar zaman ayıramama sıkıntıları ortaya çıkmakta, bununla ilgili olarak da çocukla geçirilen vaktin kaliteli olmasına özen göstermek gerektiği velilere anlatılmaktadır ifadelerini kullandı.
EKO-OKUL
Proje olarak öğrencilerin çevreye olan duyarlılıklarını artırmak için kağıt, metal, kapak, pil toplama kampanyalarında il düzeyinde dereceler elde ettiklerini açıklayan Çırakoğlu, Ayrıca Eko-Okul Bayrağı olan sayılı okullardan biriyiz. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarına 2016da katılmış olup bu yıl da yeni projelerimizle katılım sağladık. Çocukların kendilerine ve topluma yararlı olacak temel değerleri psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimlerine uygun olarak kazanmalarını sağlamak için eğitimlerimiz devam ediyor. Çocukların kazandıkları değerleri davranışla ifade etmeleri yönünde fırsat tanımaktayız şeklinde konuştu.
İYİ ŞEYLER FESTİVALİ
Yılsonu festivalleri kapsamında bugüne kadar, film festivali, halk oyunları festivali, zeka oyunları festivali ve başka zamanlar festivali adında çeşitli organizasyonlar düzenlediklerini açıklayan Çırakoğlu şunları söyledi: Ayrıca bu yıl için gerçekleştirmeyi planladığımız İyi Şeyler Festivalinin hazırlıkları devam ediyor. Akademik olarak 1. dönem TEOG başarısı alarak ilçede birinci olduk. Baba Eğitimi (BADEP), gitar kursu ve satranç kursları düzenlenmiştir. Okulumuz öğretmenleri hizmet içi eğitim faaliyetlerine sürekli katılmakta olup, kendilerini geliştirmek için çalışmalarına devam ediyorlar. Okulumuzda açık öğretimden ikinci üniversitesini okuyan öğretmenler bulunmakta.
E-TWİNNİNG
Okullarının iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek amacıyla Avrupadaki okullar ile birlikte oluşturulmuş bir topluluk olan eTwinninge iki projeyle katılmakta olduğunu açıklayan Çırakoğlu, Bu program kapsamında kalite etiket sürecini devam ettirmekteyiz. Okulumuzda alanında deneyimli 3 rehber öğretmen görev yapmakta olup, hazırladıkları broşür, kitapçık ve seminerlerle veli ve öğrencilere rehberlik yapıyorlar. Sorunlu ve boşanmış aile çocuklarına yönelik olarak rehber öğretmenlerimiz ve sınıf rehber öğretmenlerimiz ev ziyaretleri yaparak ve velilerle daha sık görüşerek, bu çocukların güçlü yanlarını keşfederek ön plana çıkartacakları etkinliklere katılımlarını sağlayarak çalışmalarına devam etmektedirler dedi.
EĞİTİMDE KALİTE
Teknoloji bağımlılığı ile ilgili olarak öğrencilere eğitimler verilmekle birlikte, öğrencilerin sosyal ve sportif faaliyetlere yönlendirildiğini açıklayan Çırakoğlu, Çocuklarımızın teknolojiye ihtiyaçları kadar kullanmalarını öneriyoruz. Ayrıca düzenlenen festivallerde grup oyunlarını çocuklara tanıtarak açık alan oyunlarının özendirilmesini sağlıyoruz. Eğitimde, öğrencinin ilgi ve beceri alanına yönlendirilmesi küçük yaşlarda yapılmalı. Nota dayalı olarak başarının ölçülmesi sisteminin değiştirilmesinin eğitimdeki kaliteyi köklü olarak değiştireceğini düşünüyorum açıklamasını yaptı.
BİLGİ ÜRETİMİ
Çırakoğlu, eğitim sürecinde okulun tüm imkanlarını etkin ve verimli uygulamanın önemine dikkat çekerek, Planlama, örgütleme, emir-komuta, kontrol öğelerinden oluşan idari evre ile tedarik, işgücü verimliliğini artırma, eğitim ve geliştirme, planlama ve uygulama süreçlerini sağlıklı yürütme iyi bir stratejik planlamayla mümkün olabilmektedir. Bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde var olabilmeyi aşıp güçlü bir şekilde kalabilmek, geleceğin inşasında söz sahibi olmak için bilgiyi takip eden değil, bilgiyi üreten olmak gerekmektedir. Bilgiyi üretmek ise hedefleri belirleyerek uzun süreli stratejik planlamayla mümkündür ifadelerini kullandı.
ÖFKE YÖNETİMİ
Çocukluktan gençliğe geçiş dönemi olan ergenlik döneminde sıkça hissedilen duyguların endişe olduğunu açıklayan Çırakoğlu, Gerçek nedenden çok, hayali nedenlerden oluşan bir korku tipidir endişe. Korkulan durumun zihinsel düzeyde prova edilerek yinelenmesi, endişenin en büyük karakteristiğidir. Dış görünüş ve arkadaşları arasında popüler olmama, endişe yaratan diğer konulardır. Korku ise kendini ergenler için bilinmeyen şeyler olarak gösteriyor. Öfkeye neden olan uyarımlar ise genellikle sosyal kaynaklı oluyor. Öfkesini uygun yöntemler kullanarak ifade etmesini öğrenen gençler çevresindekilerle daha sağlıklı ilişkiler kurabiliyorlar. Bu dönemde duygular ergenin tüm yaşamında etkili olur. Küçük bir hayal kırıklığı ergenin yakın çevresindeki ilişkilerini doğrudan etkiler. Bu nedenle gencin empati kurabilmesi, karşısındakinin düşüncelerine saygı göstermesi ve sorumluluklarını yerine getirmesi yaşayacağı olası sorunları azaltacaktır şeklinde konuştu.
MURAT ÇIRAKOĞLU KİMDİR?
1974 yılında İzmirde doğan Murat Çırakoğlu, 1997 yılında Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Türk Eğitim Derneği (TED) Özel Aliağa Kolejinde öğretmenliğe başlayan Öztürk, 2003 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim Dalında Tezli Yüksek Lisans Programını bitirdi. 1997-2003 yılları arasında TED Özel Aliağa İlköğretim Okulunda görev yaptıktan sonra 2003-2008 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli okullarda kadrolu öğretmen olarak görev yapan Öztürk, 2008 yılından itibaren MEB bağlı okullarda müdür yardımcısı ve müdür olarak çalıştı. 2014 yılı itibariyle Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalında başladığı doktora programına devam eden Öztürk, 2017 yılı başlangıcından bu yana Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulunda görev yapmakta.
OKUL TARİHÇESİ
17 Eylül 1990da açılmış olan okulumuz binayı yaptıran hayırseverlerler Cahide ve Ahmet Dalyanoğlu çiftinin isimlerini alarak, bağımsız bir ilkokul olarak eğitim öğretim hayatına başladı. 1993 yılında MEB katkılarıyla ek bina yapılan ancak 2006 depreminde B Blok çatısı çökme yaptığından çatıda güçlendirme yapıldı. Cahide ve Ahmet çiftinin kızları olan, Badegül Dalyanoğlu, İzmir Çeşmede ikamet etmektedir. Cahide Dalyanoğlu 2007 yılında, Ahmet Dalyanoğlu ise 2003 tarihinde vefat etti. Açıldığından bu yana birçok okul müdürünün, müdür yardımcısının, öğretmenin ve diğer yardımcı personelin görev yaptığı okulumuz, bulunduğu çevresinde güçlü ve etkili bir okul olmayı başararak kurumsal gelişimini en iyi şekilde sürdürmektedir. Okulumuzun ısınma sistemi doğalgazdır. Su ihtiyacı için şehir suyu kullanılmaktadır.