Değişmeyen tek şey değişimdir

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TEOG başarılarıyla gurur duyduklarını söyleyen Nevvar Salih İşgören Ortaokulu Müdürü Özgür Kaplan, çocukların ruhsal, sosyal ve bedensel gelişimini olumlu yönde etkileyecek çalışmalar yaptıklarını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 17.06.2016 07:17
  • Güncelleme Tarihi : 17.06.2016 07:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Değişmeyen tek şey değişimdir haberinin görseli

NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER

2009 yılında Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan ortaokul 2009-2010 yılında tekli ilköğretim olarak açılarak, açıldığı günden bu yana her geçen gün daha çok ilgi ve talep görüyor. 2012-2013 eğitim öğretim yılında 4+4+4 kademeli eğitim sistemine geçilmesiyle ortaokul olarak eğitim öğretime devam etmekte olan ortaokul, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında 43 şubede bin 29 öğrenci, 4 idareci 79 öğretmenle eğitime devam etmekte.

Günümüz dünyasında her şeyin baş döndüren bir hızla değiştiğini ve eğitim anlayışında da büyük değişiklikler yaşandığını belirten Nevvar Salih İşgören Ortaokulu Müdürü Özgür Kaplan, yarınları aydınlatmanın yolunun eğitimden geçtiğini belirtti. Kaplan, “Büyük Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkmak ve yine O’nun Cumhuriyeti emanet ettiği gençleri, teknolojinin bütün nimetlerinden yararlandırarak, kendilerini en iyi hissettikleri alanda gelişmelerine olanak sağlayarak gerçekleştiriliyor. ‘Bilgi Çağı’, ‘Bilgi Devrimi’, ‘Bilgi Toplumu’ dünyasında yaşanan akıl almaz hızdaki bu değişimler artık önceden tahmin edilemez ve öngörülemez olmuşlardır. Yapılacak şey bu değişime ayak uydurmak yerine, değişime neden olmak olarak açıklanabilir. Geleceğin, değişim rüzgârları karşısında direnenlerin değil, ona yelken açanların olacağı unutulmamalıdır. Yaygın bir deyim ile değişmeyen tek şey değişimdir” dedi.

YENİ TOPLUM ÜRETMEK

Bilgi toplumlarında eğitimin görevinin toplumu yeniden üretmek değil “yeni toplum” üretmek olduğunu açıklayan Kaplan, “İnsanı yönetmek değil, insanlarla yönetmektir. Eğitim paydaşlarımıza kendi güçlerini fark ettirmek amacımızdır. Başka bir deyişle ‘birimiz olmasaydı şu anda çok farklı bir gün yaşanacaktı’ anlayışı ile çocuklarımıza değerli olduklarını hissettirerek ‘önce insan’ anlayışını kazandırmaktır. İçinde yaşadığımız çağ artık üretim çağı değil, bilgi çağıdır. Bilgi en önemli sermayedir. Evet, yola buradan çıkmıştık. Değişim ve bilgi yanımızda ve yeni bir süreç başlattık. Karıncalar gibi çalıştık. Öğrencilerimizin koşarak geldiği, zor ayrıldığı ikinci evleriyiz şimdi. Atatürk’ün, ‘Türk milletinin istidadı ve kesin kararı, medeniyet yolunda durmadan, yılmadan ilerlemektir. Medeniyet yolunda başarı, yenileşmeye bağlıdır’ sözünü rehber edindik. Tabii ki durmadan, yılmadan ilerlemeye devam edeceğiz. Bu yolda yanımda olan, yardımcı olan tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.

AKADEMİK VE SOSYAL BAŞARI

Okullarında verilen ‘Değerler Eğitimi’ kapsamında yapılan Yetim Kardeş projesine öğrencilerin büyük destek verdiğini ve kermeslerde toplanan parayla 3 yetim kardeşin ihtiyaçlarının karşılandığı bilgisini veren Kaplan, “Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde de birçok gönüllü öğrencimiz görev alarak bu haftanın kutlanılmasına yardımcı oldu. Yapılan etkinlikler çocuklarımızda yardımseverlik, birlik ve beraberlik ruhunu geliştirdi. Okullar Hayat Olsun Projesi kapsamında ise çocuklarımız folklor kursu aldı. Okulumuz hem akademik hem de sosyal etkinlikler alanında başarılı bir okul. Bu yıl öğrencilerin hazırladığı İngilizce ve Türkçe solo ve koro şarkılardan oluşan bir konser ve şiir dinletisi düzenlendi. Geçen yıl ise otizmli öğrencilere eğitim veren Menemen Sabahat Akşıray Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi yararına 'Klasik Türk Müziği Konseri’ ve 'Şiir Dinletisi' yapıldı” dedi.

 AVRUPA BİRLİĞİ PROJESİ

8. sınıf öğrencilerine yönelik Gaziemir AKM’de İzmir’in en başarılı liselerinin tanıtıldığı bir etkinlik düzenlendiğini ifade eden Kaplan şöyle dedi: “Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılay´ının ‘Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi’ kapsamında okulumuzda ‘Kan Bağışçılarının Kazanımı Kampanyası’ düzenlendi. İzmir ve Gaziemir’de resim yarışmalarında birinciliği kimseye kaptırmayan öğrencilerimiz var. Okul gezilerimiz kapsamında Bursa ve Muğla Akyaka gezisi gerçekleştirildi. Okulumuzun ortağı olduğu İngiltere, İsveç, Bulgaristan, İtalya ve Portekiz deki proje ortağı okullar ile yaklaşık 3 yıl sürecek olan Avrupa Birliği projesini yürütmekteyiz. Okulumuzda tüm öğretmenlere Yrd.Doç.Dr. Uğur Altunay tarafından ‘Yansıtıcı Eğitim’ semineri verildi.”

ORTAOKULA UYUM

Velilerin son derece bilinçli, alakalı ve duyarlı veliler olduğunu belirten Kaplan veli portföyleri ile ilgili ise, “Velilerimizin büyük çoğunluğu çocuklarıyla yakından ilgilenmektedir. Hatta bazıları bunu abartıp işi öğretmene müdahale boyutuna getirmeye çalışmakta. Veli seminerleri düzenliyoruz ve veli katılımımız oldukça fazla. Bu yıl 8. sınıf velilerine TEOG hakkında bilinçlendirme, 5. sınıf velilerine ise ortaokula uyum seminerleri verildi. Tabiî ki sorunlu öğrencilerimiz var. Çocuğun bireysel, ruhsal, sosyal ve bedensel gelişimini olumlu yönde motive etmeye yönelik bireysel görüşme ve paylaşımlarla çocuğu kazanmaya yönelik çabamızı okul idaresi ve rehberlik servisi tarafından yürütmekteyiz. Sıkıntılı öğrencilerimizi sportif etkinliklere yönlendirmeye gayret göstermekteyiz” dedi.

REHBERLİK SERVİSİ

Rehberlik servislerinin boşanmış ve huzursuz aile ortamına sahip çocuklara yönelik çalışmalar yapmakta olduğunu söyleyen Kaplan, “Sınıf rehber öğretmenleri tarafından tespit edilen öğrencilerin velileriyle görüşmeler yapılıyor. Okul idaresi ve rehberlik servisi ayrılmış eşlere ‘Siz ayrıldınız ama bu çocuk sizin ortak noktanız ve çocuğunuzla ilgili durumlarda ortak karar almak durumundasınız’ bilincini aşılıyor. Çocuklara da ‘Anne-babanızın ayrı olması seni terk etmeleri anlamına gelmiyor ve seninle ilgili tüm olaylarda ortak karar vermeleri gerekiyor’ düşüncesi aktarılmakta. Bireysel görüşmeler anne-baba ve çocuklarla sürekli olarak gerçekleştirilmektedir” ifadelerini kullandı.

TEOG BAŞARISI

Futbol, basketbol ve masa tenisi branşlarında takımların kurulduğunu ve katıldıkları müsabakalarda memnuniyet verici sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Kaplan, “Okul basketbol büyükler takımımız Gaziemir ilçe birincisi oldu, küçükler takımımız ise ikinci. Ayrıca tekvando müsabakalarında da Türkiye çapında aldığımız ödüller mevcut. Okulumuzda şu an itibari ile 73 öğretmen ve 1009 öğrencimiz bulunuyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir ‘deki TEOG başarılarıyla gurur duyduğumuz okulumuz 8. sınıf öğrencilerine mezuniyet töreni yaptı. ARGE kapsamında okulumuz 6. ve 7.sınıf öğrencilerine TÜBİTAK sınavı yapıldı” şeklinde konuştu.

ÖZGÜR KAPLAN KİMDİR?

1981 Kütahya doğumlu. İlk-orta ve lise öğrenimini Kütahya´da tamamladı. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği’nden mezun oldu. 2002 yılından itibaren Manisa, Ardahan ve İzmir illerindeki okullarda fen bilgisi öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptı. 2014 yılından bu yana da okulumuzda görev yapmaktadır.

SINAV KAYGISIYLA BAŞ ETMENİN YOLLARI

Sınavlara en iyi şekilde, bir plan ve program dahilinde hazırlanmak, çalışmaları ertelememek, beklentiyi gerçekçi tutmak ve sınav sonunda yaşanacağı düşünülen üzüntü ve sevinçleri sınav sonrasında bırakmak sınav kaygısı ile baş etmenin yollarıdır.

Geçmiş ve gelecek arasında savrulmayın, “günü yakalayın.” Eğer geleceği değiştirmek istiyorsanız “bugünü” değerlendirin ve değişimi hayallerinizde değil “bugünde” gerçekleştirin. Çünkü ancak “bugün” kontrolümüz altındadır ve bizler sadece kontrolümüzde olan şeyleri değiştirebiliriz. Sınavı kişiliğinizi değerlendiren bir ölçü olarak görmeyin. Sınav yalnızca bilgilerinizi ölçen bir araçtır. Sizde sınavı bu şekilde değerlendirin. Üniversiteyi bir amaç değil, hayatta başarılı ve mutlu bir birey olmak için bir araç olarak görmelisiniz. Üniversiteyi sizin için tek kurtuluş yolu olarak görmekten vazgeçmelisiniz. Hayatın size neler getireceğini bilemezsiniz. Sınav için olumlu düşünerek onu ölüm – kalım savaşı haline getirmeyin.

KAYGIYI ÖNCE ZİHNİNİZDE YENİN

Kendinizi tanıyarak bilinçaltınızda nelerin olduğunu çözün. Bilinçaltına yerleşen her düşünce başarısızlığa neden olan önemli bir adımdır. Düşünceler istekleri doğurur, istekler eyleme dönüşür. Eylem alışkanlıkları oluşturur. Alışkanlıklarda karakteri tayin ederek kaderimizi oluşturur. (Tyron Edwars) Olumlu düşünün; İnsanların içinde hep 2 ses vardır.

1. Felaket tellallığı yapar ve olumsuzlukların sesi olur.

2. İyi şeyleri söyler ve olumlu düşünür.

Kendinize güvenin;

Kendinizi başkaları ile kıyasladığınız zaman meydana gelen olumsuz düşüncelerden vazgeçin. “Arkadaşlarım benden daha fazla net çıkarıyorlar” gibi. Sınavı kazanan başarılı öğrencileri düşünerek, “benim onlardan bir farkım yok ben de onlar gibi çalıştıktan sonra kazanabilirim” deyin. Böyle düşünün ve kendinize güvenin.