- Eğitim
- 17.04.2025 16:48
9 farklı alanda eğitim verdiklerini belirten Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Önder Kekil, 12 down sendromlu öğrenciye servis hizmetleri kursu vererek çalışma hayatına kazandırdıklarını söyledi
NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER
12 down sendromlu öğrenciye288 saat süren servis hizmetleri eğitimi veren Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu öğrencilerin sertifika almasını sağlayarak kafeteryalarda iş bulmalarına olanak sağlıyor. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, beslenme ve obezite, ergenlik dönemi özellikleri, madde bağımlılığı, kaynaştırma eğitimi, alan tanıtımları, kayıt dışı istihdam gibi konularda seminerler düzenleyen okul, öğretmen gelişimi için hazırlanan seminerlere de katılım sağlıyor.
Okul kurucusu ve yöneticisi Hasip Akıncının kimsesiz, engelli çocuklara el sanatları mektebini açmak için Milli Emlak Müdürlüğüne başvurduğunu belirtenCumhuriyet Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Önder Kekil, Önceleri yetkililer bu binada mektep açılmaz diye karşı çıkmışlar ancak İzmir Valisi Kazım Dirik ve Hasip Akıncının ısrar ve açıklamalarıyla okulumuzun açılışı gerçekleşmiştir. 1923 yılında kilise binası ve üç katlı iki binada kurs biçiminde Sepet Çiçek adı altında özel muhtelif mektep açılmıştır. Kadınların sistemli bir eğitime tabi tutulmaları gerektiğine inanan Hasip Akıncı Bey Maarif vekaletine bu konuda tekliflerde bulunarak Atatürkün direktifleri üzerine bakanlık Kız Enstitüsünü açma kararı alır dedi.
SEPET-ÇİÇEK-ŞAPKA OKULU
Kültür Bakanlığının 1932 yılında okulun bütün mevcudiyetini üzerine alarak burada bir Kız Enstitüsü açtığını söyleyen Kekil, Bu karar üzerine Sepet-Çiçek-Şapka Orta Sanat Okulu olan okulun adı Cumhuriyet Kız Sanat Enstitüsü olarak değiştirilir. Öğrenim süresi beş yıla çıkarılan okulda yönetim yine Hasip Akıncı Beye verilerek Göztepe semtinde Cumhuriyet Kız Sanat Enstitüsü öğretime devam ederken yoğun talepler sonunda 1934 yılında Bit Pazarı Peştemalcılar başında bir banka binasında akşam okulu açılır. 1935 yılında Gazi Bulvarında Silahçızade Salim Bey Hanında büyük hanımlar için ikinci akşam okulu açılarak yine aynı yıl Saman iskelesinde açılan sipariş atölyesi İzmir kadınlarının moda ihtiyaçlarını temin eden yegane yer haline gelir açıklamasını yaptı.
DR. BEHÇET UZUN KATKILARI
1935 yılına kadar İzmirin iyi giyinen şık bayanlarından pek çoklarının kendi zevklerine uygun elbise ve şapkaları ancak İstanbuldan büyük fedakarlıklarla getirebildiği bilgisini veren Kekil, Hasip Akıncı Bey 71 bin metrekarelik alanı hazine namına temcil ettirerek tapusunu aldırır. Bir sene zarfında inşaata başlanamadığından belediye mevzuatına göre arsa geri alınarak Atatürkün emir ve müsaadeleriyle Kız Enstitüsüne ayrılan alanda yapılacak binanın bahçe ve ağaçlandırma çalışmaları sürdürülür. 1939dan 1942ye kadar yardım çalışmalarında o devrin belediye reisi Dr. Behçet Uzun katkıları büyük olur ifadelerini kullandı.
AKŞAM OKULLARI
Enstitü, akşam okulu ve sipariş atölyelerine rağbetin arttığını akşam öğrencilerinin sayısının 860a kadar yükseldiğini söyleyen Kekil şunları söyledi: Birbirinden uzak yerlerde çalışmak zor olduğundan yeni binalara gereksinim duyuldu ve bu durum maarif vekaletliğine yansıtıldı. Okul ilgililerine yer ve bina araştırması yapılması önerildi. Yönetici Hasip Akıncı Bey Alsancakta yangın yerlerini dolaşarak en uygun yerin bugünkü binamızın yeri olduğunu saptadı. Namık Kemal Lisesi, Atatürk Lisesi ve yeni açılacak Kız Enstitüsü için belediyeden söz konusu yerlerin verilmesi için istekte bulunuldu. O zamanki belediye başkanı Dr. Behçet Uz özellikle Kız Enstitüsü konusuna ilgi duymaktaydı. Belediye meclisi arsanın metrekaresinin 25 kuruşa verilmesi önerisine karşı Dr. Behçet Uz bu alanların tamamının adı geçen okullara verilmesini sağladı.
9 ALANDA EĞİTİM
Bu yıllarda Türkiyenin mimari yapılanmasında çalışmak üzere Atatürkün özel olarak getirdiği beş mimardan biri olan Alman Bruno Tautun okulun projesini çizmekle görevlendirildiğini ve binanın yapım çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Kekil, Günümüz okulunda ise 2016-2017 eğitim öğretim yılında bilişim teknolojileri, el sanatları teknolojileri, çocuk gelişimi ve eğitimi, gıda teknolojileri, giyim üretim teknolojileri, grafik- fotoğraf, sanat-tasarım ve yiyecek-içecek hizmetleri olarak 9 alanda eğitim öğretime devam etmekteyiz. Okulumuzun fiziki özellikleri bakımından derslik ve atölye olarak yeterli olmakla birlikte kapalı spor salonumuzun olmaması bir eksiklik şeklinde konuştu.
PERSONEL SAYISI
Kekil, okullarında din kültürü ve ahlak bilgisi ile güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında kadrolu öğretmen ihtiyaçları bulunmakta olduğunu belirterek, Öğretmen ihtiyacımızı ücretli öğretmenlerle çözmekteyiz. Büro ve temizlik hizmetlerinde kadrolu personelimiz olmaması nedeniyle ihtiyacımızı karşılamakta sorun yaşamaktayız. Veli ve öğrencilere yönelik seminerleri rehber öğretmenlerimiz ve gönüllü kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirliği çerçevesinde öğretmen, veli ve öğrenci ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştiriyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği, beslenme ve obezite, ergenlik dönemi özellikleri, madde bağımlılığı, kaynaştırma eğitimi, alan tanıtımları, kayıt dışı istihdam gibi konularda seminerler düzenliyoruz dedi.
PROJELER
Okullarında farklı engel gruplarından kaynaştırma öğrencilerinin bulunduğunu söyleyen Kekil şu ifadeleri kullandı: Down sendromlu öğrencilerimiz kaynaştırma grubunda yer almamaktaydı. 2015-2016 eğitim öğretim yılında Bornova Belediyesi ile bir protokol imzalayarak 12 down sendromlu öğrenciye servis hizmetleri kursu açarak 288 saat eğitim verdik. Bu öğrencilerimiz sertifika alarak kafelerde çalışma imkanı bulabiliyor. Projenin devamı olarak 9. sınıflarımıza down sendromlu öğrencilerimizi kaydederek 10. sınıfta yiyecek-içecek hizmetleri alanına yönlendirdik. Aynı proje kapsamında ulusal down derneği ile işbirliği yaparak anaokulumuza 2016-2017 eğitim-öğretim yılında 3 down sendromlu öğrencimizi kaydederek onların bu eğitimden yararlanmalarını sağladık.
EĞİTİM SEMİNERLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ile işbirliği yaparak toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine okul öğrencileriyle atölye çalışmaları yapıldığı bilgisini veren Kekil, Mesleki ve Teknik Okul Yönetim Kurulu Çalışmaları kapsamında İzmir Terziler ve Konfeksiyonları Odası ile işbirliği protokolü imzalayarak okulumuz Giyim-Üretim Teknolojileri öğrencilerinin oda bünyesinde bulunan atölyelerden ve kurslardan yararlanmalarını sağladık. Kordon Soroptimist Kulübü arasında işbirliği protokolü imzalayarak öğretmen-öğrenci-sektör çalışanı semineri verildi. İlerleyen süreçte ise Zeytincilik Araştırma Enstitüsü tarafından mezunlar ve yetişkinlere yönelik Zeytin ve Zeytinyağında Duyusal Analiz konulu seminer çalışmaları yapılacak ifadelerini kullandı.
İZKA PROJESİ
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından hazırlanan Bizim Mutfakta Herkese Yer Var projesi kapsamında yiyecek-içecek hizmetleri alanında 3 adet mutfak kurulumu yapıldığını açıklayan Kekil şunları söyledi: Konak Belediyesinin belirlediği 65 kursiyere mutfak-pasta ve servis hizmetleri alanında sertifikalı kurslar açılacak. Okulumuzda toplum hizmeti kapsamında öğrencilerimizle çalışmalar yapmaktayız. Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında eğitim gören 11. sınıf öğrencilerimizle İyilik Dükkanı adı altında kurduğumuz projede ihtiyacı olan öğrencilerimize giyecek yardımı yapmaktayız.
ÖĞRETMEN GELİŞİMİ
Tüm öğretmenlerin alanlarına ve kişisel gelişimlerinde katkı sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığının açmış olduğu hizmet içi eğitimlere katılmaları konusunda destek olduklarını söyleyen Kekil, Ayrıca gönüllü kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak mesleki, kişisel gelişim, kurum kültürü oluşturmaya destek olacak eğitimleri öğretmen, öğrenci, veli ve diğer personellerimize sağlamaya çalışıyoruz. Okulumuzda alanlarında deneyimli 4 rehber öğretmen bulunuyor ve her şube düzeyinde bir rehber öğretmen görev yaparak öğrencilerimize rehberlik yapıyor ifadelerini kullandı.
OKULTARİHÇESİ
Okul kurucusu ve yöneticisi Hasip Akıncı 1892 yılında Bulgaristanın Vidin Kasabasında doğdu. Vidinde açılan el sanatları el sanatlarının bir kolu olan sepetçilik kursuna devam ederek bu sanatın temel bilgilerini kavradıktan sonra Balkan Savaşları başladığında Fransaya giderek Pariste AugusteFeron sepetçilik fabrikasında sepetçiliğin tüm inceliklerini öğrendi. İstanbul Müdafaai Milliye Cemiyeti, şehit çocukları, sokak çocukları ve kimsesiz çocukların meslek edinmelerini sağlamak için Hasip Akıncıya kurs açma imkanı tanıdı. İzmire sepetçilik imalat ve eğitimi için çalışmaya geldi. 1923 yılında bir gün atlı tramvayla Göztepeye giderken tepede Rum ahalisi tarafından ilk mektep olarak kullanılan daha sonra da terk edilen çam kuleleri olan bir kilise gördü. Hasip Akıncı kilise müştemilatlarını inceledi ve bu binalarda bir mektep açabileceğine karar verdi. Okulun ilk öğrencileri hanımlarla her yaştaki erkeklerdi. Olgunlaşma Enstitüsü 2009-2010 eğitim öğretim yılında okulumuz bünyesinden ayrılmış, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.