- Eğitim
- 17.04.2025 16:48
Adnan Mazıcı İlkokulu Müdürü Şeyhmus Şimşek ile birlikte eğitimin birey üzerindeki önemini Rehber Öğretmeni Aydeniz Baran ile de çocuğun hayatına dokunmak için yapılması gerekenler hakkında konuştuk
EMİNE YALÇIN
Adnan Mazıcı İlkokulunun Müdürü Şeyhmus Şimşek, 2014 yılında Adnan Mazıcı İlkokuluna müdür olarak atandığını ve halen görevine devam ettiğini söyledi.
TERCİH EDİLEN BİR OKULUZ
Adnan Mazıcı İlkokulunun Müdürü Şeyhmus Şimşek, okulun Karabağlar İlçesinin Basın Semtinde bulunduğunu belirterek, okul bünyesinde eğitim ve öğretim çerçevesinde eğitim öğretim gören öğrenci velilerinin ekonomik gelirlerinin iyi olduğunu söyledi.
Şimşek, Eğitim ayağımız oturduğu için başka bölgelerden de tercih edilen bir okuluz. Dolayısıyla adres güncellemesi ile birlikte veliler çocuklarının daha iyi bir eğitim alması için bu okulu tercih ediyor. Velilerimizin birçoğu memur olarak görev yapıyor. Çoğu çocuğumuzun anne ve babası da çalışıyor. Anne ve babanın çalışması ister istemez çocuğa yansır. Çocuk anne sevgisinden mahrum kalır. Akşamları her ne kadar beraber vakit geçirseler de gün içerisinde ayrı kaldıkları süre içinde çocuk anne şefkatinden mahrum kalır. Anne çalıştığı saatlerde çocuğunu ya kreşe ya bakıcıya ya da ailesinden bir ferde emanet eder. Ama annenin yerini hiç kimse tutamaz. Bu sebeple çocukta ister istemez bir eksiklik söz konusu olabilir. Biz velilerimize fırsat buldukça anne sevgisinin önemini anlatıyoruz. Fırsat buldukça çocukları ile daha fazla vakit geçirmelerini öneriyoruz diye konuştu.
HEDEFİMİZ TEKLİ EĞİTİME GEÇMEK
Adnan Mazıcı İlkokulunun ikili eğitim yaptığına ancak hedeflerinin tekli eğitime geçmek olduğuna dikkat çeken Şimşek, Tekli eğitime geçmek için mevcut olan bina kadar binanın derslik kadar dersliğin yapılması ya da adres güncellemesi yaparak öğrencilerimizin farklı okullara yönlendirilmesi gerekiyor. Başka bir seçenek ise yeni bir okulun yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şu an için okulumuzda 15+1 derslik 850ye yakında öğrenci var. Milli Eğitimin temel hedefi tekli eğitime geçmek. Çevre okullardan duyduğumuz kadarıyla bu sene birçok okulumuz ikili eğitimden normal eğitme geçmiş durumda. İlerleyen zamanlarda ikili öğretimden tekli öğretime geçen okul sayıları artacak. Bizim okulumuzda gerekli şartlar oluşturulduktan sonra tekli eğitime geçecektir. İkili eğitim çocuklarımız için dezavantaj. Çünkü çocuklar sabah okula gelmek için çok erken saate uyanıyorlar. Kahvaltı yapamadan okula geliyorlar. Çocuk uykusunu alamadan doğru dürüst kahvaltı yapmadan okula geliyor. Kış aylarında akşam hava karardıktan sonra okuldan çıkıyorlar. İkili öğretim olduğu için çocukların ihtiyaçlarını karşılaması gereken teneffüs zamanı az oluyor şeklinde konuştu.
VELİLERLE BİLGİ ALIŞVERİŞİ YAPIYORUZ
Şimşek, okul bünyesinde öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte kütüphanelerinin de olduğunun altını çizerek, ders dışı eğitim adı altında okul bünyesinde görev yapan 3 öğretmenin öğrencilere satranç dersi verdiğini söyledi. Şimşek, Kaynaştırma öğrencilerimize destek eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu sene üstün yetenekli bir öğrencimiz var. Bu öğrencimizde gerekli olan çalışmalarımız devam ediyor. Biz ikili eğitim yaptığımız için öğrencilerimize yönelik çok fazla sosyal aktivite gerçekleştiremiyoruz. Ancak öğrencilerimiz velilerinin desteği ve yönlendirmesi ile birlikte kendilerini geliştirmek adına farklı kurslara gidiyorlar. Velilerimize yönelik ise veli toplantıları düzenliyoruz. Ara ara bazı veliler ile birebir görüşüyoruz. Velilerimizle karşılıklı bir şekilde bilgi alışverişi yapıyoruz ifadelerini kullandı.
BAŞARININ SIRRI ÇALIŞMAKTAN GEÇER
Eğitimin yaşı olmadığını söyleyen Şimşek, sözlerini şu şekilde bitirdi: Eğitim durağan bir şey değildir. Yani kişi ilkokulu, ortaokulu, liseyi ya da üniversiteyi bitirdi diye eğitimi bitti diye bir şey söz konusu olamaz. Kişi her gün hatta her saat yeni şeyler öğrenir. Her geçen gün yeni şeyler keşfediliyor. Bizde bu gelişmeler çerçevesinde öğrencimizi hazırlamamız ve geliştirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Eğitimin yaşı yok. Eğitim şart. Eğitimli insan ne iş yaparsa yapsın daha bilinçli, daha sağlıklı, daha kurallı ve daha tertipli yapar. Son olarak da başarının sırrı çalışmaktan geçer. Velilerimiz öğretmenlerimiz ile iyi diyalog içinde olmalı. İyi diyalog içinde olunduğu zaman o kurulan iyi diyaloglar çocuklarımıza bir şekilde yansır.
ÇOCUĞUN HAYATINA DOKUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Adnan Mazıcı İlkokulunun Rehber Öğretmeni Aydeniz Baran ise çocuğun hayatına dokunmak için, öncelikle büyükleri olarak çocuğa saygı duyulması gerektiğine dikkat çekti. Baran, Çocuğun hayatına dokunmak için anne baba olarak, öğretmen olarak çocuğun sevgi ve güven verici dokunuşlarla sevilmesi gerekir ki bu şekilde sevilen çocuğun beyni daha sağlıklı gelişir. Daha iyi düşünür ve daha sağlıklı çalışır. Böylece genel açıdan mutlu bir çocuk olma şansını yakalar. Bu durum onun geleceğini de olumlu yönde etkiler ve şekillendirir. Bu açıdan evde anne babaların çocuklarını yetiştirirken yapacakları en doğru adımlardan biri çocuklarını sevgi ve güven dolu dokunuşlardan yoksun bırakmamak olmalıdır. Çocuğun kendisiyle empati kurmalıyız. Onun duygularını anlamaya çalışmalıyız. Çocuğu yargılamadan, objektif bir şekilde dinleyip anlamaya çalışmalıyız. Çocuğa yaşına ve gelişimine uygun sorumluluklar vermeliyiz. Anne baba olarak çocukla kaliteli bir zaman geçirmeliyiz. Çocuğun sorularını bıkmadan yanıtlamalıyız. Çocuğa düşünme ve hayal kurma için olanaklar hazırlamak gerekir. Özellikle anne ve babalar için. Çocuğun özgüvenini geliştirmek gerekir. Özgüveni yüksek çocuklar doğru ve sağlıklı davranış sahibi olmayı başarırlar. Hayatta başarılı olmanın en önemli belirleyicisi kendine güvendir. Çocukla doğru ve güzel iletişim kurmak, güzel zaman ve eğlenceyi paylaşmak ve çocuğun gelecekte kendine güven duymasını ve bunu sürekli kılmasını sağlamak için onu dinlemek ve empati kurmak gerekir diye konuştu.
ŞEYHMUS ŞİMŞEK KİMDİR?
Muş Bulanık 1973 doğumlu evli ve 2 çocuk babasıdır. İlkokul ve Ortaokulu Muş Bulanıkta, liseyi Van merkezde, Üniversiteyi de Hatayda Hatay Eğitim Fakültesini bitirerek 1990 yılında mezun olmuştur. 1990 yılında Ardahanda ilk görevine başlamış olup uzun yıllar oralarda görev yapmıştır. 2002 yılında Manisa Alaşehir Bahadır İlköğretim okulunda 4 yıl, İzmir Torbalı Atalan İlköğretim Okulunda 2 yıl, Karabağlar Çevdet Güçlüer İlköğretim Okulunda 2 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra Karabağlar Peker Mahallesi İlköğretim Okuluna Müdür Yardımcısı olarak 2010 yılında ataması yapılmıştır. 2014 yılında da Müdür olarak Adnan Mazıcı İlkokuluna ataması yapılarak halen görevine devam etmektedir.
AHMET ADNAN MAZICI KİMDİR?
1897 yılında Denizlinin Tavas İlçesinde dünyaya gelen Ahmet Adnan Mazıcı Tavas Malmüdürü Hüseyin Faik Beyle Ziymeti Hanımın dört çocuğundan biridir. Ahmet Adnan Mazıcı demiryolları Fransızlar tarafından işletildiği dönemde iş hayatına demiryolcu olarak başlamıştır. Türkiyenin ilk demiryolu okulu mezunlarından olup Ege Bölgesinde çeşitli istasyonlarda görev yapmıştır. Demir yolları Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarına geçtikten sonra istasyon şefi olarak mesleğine devam etmiştir. Alsancak İstasyon Şefliğinden sonra Basmahane Gar Müdürlüğüne gelmiş ve son olarak Basmahane Gar Merkez Müfettişliğine atanmıştır. Buradan 1958 yılında emekli olmuştur. Basın Sitesindeki arazi Ziymeti Hanımın annesinden kız kardeşi Zişanla kendisine veraset yoluyla intikal etmiştir. 1948 yılında bu araziyi parsellettiren Ahmet Adnan Mazıcı okul yerine Milli Eğitim Bakanlığına hibe etmiştir. Sitenin ilk inşaatları sırasında 11 Ekim 1959 yılında vefat etmiştir. Halen Kokluca Mezarlığında yatmakta