Hem kariyer hem para YDS’den geçiyor

Hayatınızı değiştirmek adına hem kariyer yapmanın hem de daha fazla para kazanmanın yolu YDS’den geçiyor. 6 ay çalışarak alacağınız YDS puanı ile iş hayatınızda 500 bin TL’ye kadar ek gelir elde edebilirsiniz


  • Oluşturulma Tarihi : 15.01.2017 08:10
  • Güncelleme Tarihi : 15.01.2017 08:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hem kariyer hem para YDS’den geçiyor haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN - ÖZEL HABER

On binlerce aday her yıl lisansüstü eğitim için Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) hazırlanıyor. Akademik kariyer hedefi olan ve hem özel sektörde hem de devlet kademelerinde yükselmeyi hedefleyen kişilerin önündeki en büyük engel olarak karşılarına YDS çıkıyor. Birçok kişi YDS sınavından yeterli puanı alamadığı için kariyeri bir noktada tıkanıyor ya da kariyer hedefinden vazgeçiyor.

Yabancı dil eğitiminin günümüzde çok fazla ön plana çıktığı hatta bir lisan bilmenin bile yeterli olmadığı herkes tarafından kabul gören bir gerçek olmaya başladı. İngilizce sınavlar üzerine hem örgün hem de uzaktan eğitim veren İngilizce öğretmenleri Suat Gürcan ve Rıdvan Gürbüz tarafından 2006 yılında Ankara’da kurulan English Exam Center (EEC) alanında uzmanlaşmış kadrosuyla YDS adaylarına 10 yıldan fazla bir süredir çözüm sunuyor.

YDS ve IELTS (International English Language Testing System, Uluslararası İngiliz Dili Sınav Sistemi), başta olmak üzere TOEFL, LEVEL 4, HAZIRLIK ATLAMA gibi İngilizce sınavlara yönelik eğitim veren English Exam Center 2013 yılından beri ‘EEC Dil Okulu’ olarak hizmet veriyor. EEC Dil Okulu’nun İzmir’deki kuruculuğunu yapan Semih Pala ve Atakan Kara, İzmir’de YDS öğrencilerine EEC Dil Okulu’nun kalitesi ile hizmet sunuyor. YDS alanında tüm bilgi birikimi ve deneyimlerini EEC İzmir çatısı altında öğrencilere aktaran Semih Pala ve Atakan Kara ile YDS’yi enine boyuna konuştuk.

“CİDDİ YATIRIM VAR”

Atakan Kara ile İzmir EEC’nin kurucu ortağı olduğunu belirten Semih Pala, “2006 yılında ODTܒden mezun hocaların kurduğu bir marka olan English Exam Center, piyasada olan yayın eksikliğine karşın yaklaşık 500 bin TL ile ciddi bir yatırım yaptı. TÜBİTAK’tan ödül ve Kalkınma Ajansı’ndan teşvik alan bir sistemde YDS alanında sadece 43-44 tane yayın var. Ankara’daki merkezde 7-8 tane mühendis kursları geliştirmek için çalışıyor. İnternet üzerinden verilen hizmetleri geliştirmek adına Gürsoft markası adı altında Ankara Teknokent’te kendi geliştirdikleri yazılımlar ile sürekli kendilerini yeniliyorlar. Videoların indirilmesini engelleyecek yatırımlar ile uğraşıyorlar. Uzaktan YDS konusunda ciddi yatırımlar var. Cep telefonlarına entegrasyon ve store’lar için aplikasyonlar geliştiriliyor” dedi.

“PİYASANIN YÜZDE ELLİSİ EEC’NİN”

English Exam Center’ın İzmir’e taşınma süreci hakkında bilgi veren Pala, İzmir’de English Exam Center’ın olması noktasında öğrencilerden ciddi talepler geldiğini belirterek EEC İzmir’in kurulma sürecini şöyle aktardı: “Piyasanın yaklaşık yüzde 50’si EEC’nindir. Bu kadar büyüdükten sonra yaklaşık olarak sadece Ankara’da 3 bin tane öğrencisi ve 20-25 bin de internetten ders alan öğrencimiz var. Uzaktan eğitim ile yılda 400-500 bin kitap satışı oluyor. Ankara’da tüm bakanlık ve daire başkanlıklarında çalışanların hepsinin yolu bir kere de olsa EEC’den geçmiştir. Öğrencilerden çok fazla talep olunca, marka bilinirliği ve bir de üstüne ODTÜ markası olan Suat Gürcan ve Rıdvan Gürbüz hoca da arkadaşımız olduğu için EEC İzmir adı altında burasının markalaşma kararını aldık. Sonrasında da burasını faaliyete açtık. Geçen yıl ilk yılımızdı. Fakat kendimize hedef yıl olarak bu yılı seçtik. Hatta bir iki yıl içinde EEC İzmir’in tüm Ege Bölgesi’nin merkezi haline gelmesini de hedefliyoruz.”

“KURUMU AÇMAK YETERLİ DEĞİL YAYIN DESTEĞİ DE LAZIM”

Pala, YDS hocalarının Türkiye’de toplasanız en fazla 10 kişi olduğunu YDS hocalığının çok meşekkatli bir alan olduğu için hocaların sadece bu alanda kendilerini yetiştirmeleri gerektiğinin altını çizerek, öğrencilerin YDS hocalarından beklentilerini şöyle sıraladı: “YDS piyasası kişi bazlıdır. İngilizce bilmeniz yetmez. Eğitimlerde hocaya dokunmak çok önemlidir. Sıcağı sıcağına eğitim ile uzaktan eğitim arasında hala bir fark var. Anadolu’ya gittiğiniz zaman uzaktan eğitim bir zorunluluk oluyor. Özellikle askeri personel ve emniyet personeli için gittikleri ilçelerde bu eğitimi almaları zor olduğundan dolayı uzaktan eğitim onlar için iyi oluyor. Bizim paketler sadece bizim öğrencilere yöneliktir. Videolarımız çok uzundur ve hiç İngilizce bilmeyenlere dahi anlatabilecek şekilde uzundur. Öğrencilerimiz videoları ders üzerine artı materyal olarak kullanabiliyor. Şu anda 24-25 bin kişi video eğitimlerini alıyorsa öğrencilerimizin şifreleri başkalarına da vermek kaydıyla da buradan dolaylı olarak 50 bin kişi faydalanıyor. Bir kurumu açmak yetmiyor. Çok fazla yayınınız olması gerekiyor. Sosyal medya burada çok önemli bir işlev görüyor. Sosyal medya takibinde YDS sınav stratejilerinde yaklaşık 90 bin kişi, İzmir’de ise 10 bin kişi var. Sürekli sms panellerinde ise 500 bin kişiye aynı anda ulaşabiliyoruz. Reklamlarımızı sağda solda göremezsiniz. Marka bilinirliği ve güvenirliği yüksek olduğu için fazla reklam vermeye gerek duymuyoruz. Geçen sene burada bir başlama sürecine girdik. 2017-2018 sonunda gerçek etkimizi göreceğiz. İzmir biraz milliyetçidir. Markasına sahip çıkar. Ne kadar reklam yapsanız da bir kişiden duymazsa buraya gelmez. Kulaktan kulağa yayılarak ilerliyoruz. Davet edilen her seminere gidiyoruz. İzmirli kolay güvenmiyor, güvendiği zamanda bırakmıyor. İstanbul ve Ankara’da bir şey yok.”

“ÖNCE ÖZGÜVEN AŞILIYORUZ”

YDS sistemi ile ilgili bilgi veren Pala, EEC İzmir’de öğrencilere derslerde verdikleri eğitimin satır başlarından şöyle örnekler verdi: “Bu işin sırrı İngilizce bilmek değildir. 11-12 yaşından beri okullarda İngilizce eğitimi alıyoruz fakat ne konuşabiliyoruz ne de anlayabiliyoruz. YDS’deki olay tamamen akademik İngilizce olmasından kaynaklanıyor. İlk derslerde öğrencilere özellikle kelimeleri gösteriyorum ki sizin bildiğiniz İngilizce bu değil diyorum. Siz ‘employ’ kelimesini işe almak olarak biliyorsunuz fakat akademik İngilizcede ‘kullanmak’ olarak geçiyor. Fragmanı siz film olarak biliyorsunuz ama orada ‘parça parça kesik kesik’ anlamı var. ‘Account’ı hesap olarak bilirken orada açıklama olarak geçiyor. Bunları normal kurslarda öğretmek için yeterli vakit yok. Bunlar C2 pluslarda öğretilen konulardır. Ankara ve İzmir gibi bir yerde C2 pluslarda bu işi öğrenemezsiniz. En az 1,5 2 yıla ihtiyacınız var. Bu da mümkün olmadığı için burada iki tane modül oluşturuldu. Ön hazırlık ve YDS modülü. Birincisinde kişiyi sıfır olarak alıyoruz ve ona akademik olarak bilmesi gereken 2-3 bin tanesini öğretiyoruz. Hazırlık süreci kişiye özgüven kazandırma süreci olarak geçiyor. Burada kişi ‘employ’un yan anlamını öğreniyor. ‘Where are you from?’u bilmese bile bunu biliyor. Okuduğu parçadan bir şeyler anlamaya başlıyor. Ondan sonra size güvenince o güveni çok daha rahat yönlendirebiliyorsunuz. Bir genel İngilizce kursunda öğrenci bunları bulamaz. Kişiyi öğrenci olarak ele alıyoruz. Yrd.Doç. bile olsa öğrenciyi disipline etmeniz gerekiyor. Onu öğrenci moduna sokmanız gerekiyor.”

“İZMİR’E 120 SAAT EĞİTİM YETMİYOR”

İzmir özelinde YDS ile ilgili açıklamalar yapan Pala, İzmir’de YDS’den başarılı olup da yüksek kariyerli bir işe sahip olanların sayısının çok fazla olmadığına değinerek, YDS’nin kişilerin kariyeri üzerindeki etkilerini şöyle aktardı: “İzmir’de A grubu mesleklere erişim çok sıkıntılı noktada bu özel sektör için de böyle. Özel sektörde İzmir’de görebileceğiniz en yüksek pozisyon genel müdür. Genel müdür İzmir’de İstanbul ve Ankara’nın onayı olmadan bir çöp bile alamıyor. 2-3 bin TL’lik maaş farklarından dolayı insanlarda bir hırs oluşmuyor. Ankara’da ve İstanbul’da özel sektörde 20-30 bin dolar kazanan müdürleri görenler, çalışınca daha fazla para kazanılabileceğini görüyor. İzmir’de kişi bin 500-2 bin TL arasında maaşım olursa iyi 3-4 bin olursa çok iyi diyor. Akademideki personelin şu andaki son zamlarla birlikte maaşları eskiye göre daha iyi oldu. 4 bin-4 bin 200 TL maaş alıyorlar ve hiçbir şey ile uğraşmıyor, yeter bana diyor. Ankara ve İstanbul’da bu durum böyle görülmüyor. Özel sektöre kendini angaje eden hocalar var. Bu kadar üniversite var ama İzmir’de YDS ile ilgili bir tane bile kitap yok. Ege Üniversitesinin 200 tane okutmanı var bir tane kitabı yok. Dokuz Eylül’de 180 tane hoca var. Ama bir tane kitabı yok. ODTܒnün YDS ile ilgili 150 tane yayını var. Ankara Üniversitesinin birçok yayını var. Ankara’da kişiye bir veriyorsak İzmir’de 10 veriyoruz. Burada 400 saat olan eğitim Ankara’da 120 saattir. EEC İzmir’e özel bir formül çıkardı. Burada 120 saatte hiçbir şey yapamazsınız. İzmir’e 120 saat yetmiyor. Burada her yönden ve her kanaldan öğrenciyi diri tutmaya çalışıyoruz. Öğrenci bize saldıracağına biz öğrenciye saldırıyoruz.”

“YDS DAHA DA ZORLAŞACAK”

YDS’de giren profilin farklı bir profil olduğuna dikkat çeken Pala, YDS’de yapılan son değişiklikler ile ilgili ise şu görüşleri paylaştı: “YDS’ye giren profil farklı bir profildir. Her yıl 250 bin kişi YDS’ye giriyor. Kurumların hepsi YDS isteyecek, YDS puanlarını da kurumlar belirleyecek. İşçi statüsü hariç bütün kurumlar YDS puanına bakacak. 2018’ten sonra YDS daha da değişecek. Daha okuma ve dinleme ağırlıklı bir sınav düşünüyorlar. Çünkü bu sınava artık herkes çalışıyor bu sınavlar artık herkeste bir aşinalık yarattı. Açık uçlu kelime soruları gelecek. El yazısı ile yazılacak sorular olacak. Kelime sorularını boşluk doldurup elle yazacaksınız. YDS’nin geçerliliği kalkıp zorunluluk haline gelecek. KPSS’yi herkes yaptığı için artık YDS daha önemli hale gelecek. Bakanlığın her biri kendi personelini kendi seçecek. 2018’de YDS’de çok değişiklik olacak. 2017 YDS sınavı köklü değişiklik öncesi son sınav olacak. 2018 yılı yabancı dil öğrenimi piyasası ve öğrenciler için çok fazla değişiklik getirecek.”

“6 AY ÇALIŞIP HAYATINIZI DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ”

Öğrencilere sınav hakkındaki püf noktaları belirten Pala, YDS ile kişilerin maddi ve manevi olarak çok fazla şey kazanabileceklerine vurgu yaparak şunları söyledi: “Öğrenciler açısından bu işe profesyonel bakılması gerekir. Her şeyi Türkçe olan ALES sınavından bile 70-80 zor alınıyorsa akademik İngilizce sınavı olan YDS’ye daha profesyonel gözle bakılması gerekir. Çalışma olmadan birisinin YDS’den 70-80 alması beklenemez. YDS puanının Bankacılık, THY, TSK’da maaşlara çok büyük katkısı var. YDS’den 80 puan almak bu kurumlarda ek 500 TL gelir anlamına geliyor. THY’de YDS’den 75 puan ve üstü alanlar ek bin 200 TL gelir elde ediyor. 6 ay çalışıp alacağınız YDS puanı ile bu imkana kavuşabiliyorsunuz. Askeri personellerin yurtdışı görevlerinde ve emniyette de aynı şey var. Misyon koruma gibi görevlerde çift maaş alıp 5 yılda 250 bin TL gibi bir gelire sahip olabiliyorlar. NATO ve AB görevlerinden de aldıkları görev başına iyi paralar kazandıkları için bu insanlar bu sınavlara çok iyi hazırlanıyor. YDS puanı iyi olan biri 20-25 yıl sonunda 500 bin TL kazanabilir. Akademik boyuttaki kazancınızı ise saymıyorum bile. Birde bunun toplumda saygınlık durumu var. Toplumumuz cübbelilere saygı duyar. Kürsüsü olan herkese bu toplumda saygı duyuluyor. YDS sayesinde 6 ay çalıştıktan sonra herkesin hayatı değişiyor.”

“YDS MANTIĞI DEĞİŞTİ”

Son olarak YDS’nin artık ihtiyaçtan çıkıp gereklilik haline geldiğini belirten Pala, sözlerini şöyle sonlandırdı: “YDS ihtiyaçtan çıktı artık gereklilik oldu. 3-4 sene önce lüks tüketim gibi görülüyordu. Ancak şu anda nüfus fazla ve iş yok. Gelecek olan kalifiye gereken işlerde bu tür sınavlardan sonra geliyorsa buralara hazır olmak gerekir. 80-90 YDS puanı alıp istediğiniz kuruma gidebilirsiniz. YDS puanı olmayanlar müfettiş ve uzmanlığa gidemiyor ve düz memur olarak kalıyor. Sadece İngilizce olması her şeyi değiştiriyor. YDS daha belirleyici bir sınav haline gelecek. Sıfırdan birinin de bir kursa gidip kendine bir yol haritası çizmesi gerekiyor. Eski ÜDS ve KPDS’deki algılar yok artık. Kişinin bir seviyeyi görmesi için mutlaka bir kursa gidip işleyişi görmesinde fayda vardır.”