- Eğitim
- 12.07.2025 17:03
LGS 2025'te 719 öğrencinin tam puan alması tartışma yarattı. Sosyal medyadaki şaibe iddialarına MEB’den net açıklama ve suç duyurusu geldi.
2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavda 719 öğrencinin tam puan alması, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sosyal medya platformlarında ve bazı basın organlarında ortaya atılan "şaibe" iddiaları, Milli Eğitim Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, sınav sürecine dair yapılan spekülatif yorumlara karşı net bir açıklama yayınladı.
Her yıl yüzbinlerce öğrencinin katıldığı ve lise tercihlerinde belirleyici rol oynayan LGS, bu yıl alışılmışın dışında bir sonuçla gündeme geldi. Tam puan alan öğrenci sayısının 719 olarak açıklanmasının ardından, sosyal medyada sınavın güvenilirliğine dair çeşitli yorumlar yapıldı. Bazı kullanıcılar, bu kadar yüksek sayıda tam puan alan öğrencinin olmasını "şaibeli" bulurken, konunun eğitimde fırsat eşitliğiyle ilgili derinleşen tartışmalara kapı aralayabileceği öne sürüldü.
Artan iddialar ve kamuoyundaki belirsizlik üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bir basın açıklaması yaparak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
2025 Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde yurt içinde ve yurt dışında öğretmen ve idarecilerimizin yoğun özverisiyle sorunsuz gerçekleştirilmiştir. Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum hâlinde uygulanmış olup sorular, 8. sınıf öğretim programlarında yer alan kazanımlar esas alınarak akademisyen, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlanmıştır.
Ülke genelindeki 544 okuldan 719 öğrencimizin tam puan aldığı 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınav, geçmiş yıllarda olduğu gibi ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun, şeffaf ve denetime açık bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Sınavı müteakip kamuoyu, ayrıntılı açıklamalarla Bakanlığımızca bilgilendirilmiş olup gelen bütün itirazlar da titizlikle incelenmiştir. Tüm bu açıklamalara rağmen, öğrencilerimizin ve ailelerimizin duygularını istismar ederek çıkar elde eden bazı art niyetli kişiler, "Konuştuğum kimi öğrenciler sınav zordu, dedi. Onların zor demesine rağmen tüm soruları doğru yapan 719 öğrenci olamaz." tezviratı ile kamuoyunu yanıltıcı spekülasyonlarını sürdürüp "Bir ilde soruların tamamına doğru cevap veren 300 öğrenci var." gibi akla mantığa sığmayan hayal mahsulü uydurma söylemlerle bilgi kirliliği yaratmaya devam ediyorlar.
Millî Eğitim Bakanlığı olarak altını bir kez daha çizerek belirtmek isteriz ki LGS dâhil bütün sınavların her aşaması büyük bir titizlik ve özenle yürütülmüştür. Öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin hukukunu ve fedakârlıklarını korumak, Bakanlığımızın en önemli önceliğidir.
Bu önemden hareketle mesnetsiz, tutarsız ve iftira dolu tüm bu iddiaları ileri sürenleri bir kez daha empati yaparak duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu iddialarla ülke gündemini meşgul ederek çocuklarımızın duygu ve beklentileri üzerinden siyaset yapmanın ve çıkar elde etmeye çalışmanın vicdani ve ahlaki yönünü bir kez daha düşünüp değerlendirmelerini tavsiye ederiz.
Gelinen aşamada tüm açıklamalarımıza rağmen kamuoyunu yanıltıcı bu tür iddiaları ortaya atanlar hakkında Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulduğunu da paylaşmak isteriz.
Sürece ilişkin olarak öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin alın terine ve başarılarına gölge düşürecek yanlış bilgi ve yorumlara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz.