Olaylara çocuk açısından bakalım

Gülen Kora Ortaokulu Müdürü Kubilay Özduran ile okulun bulunduğu çevreyi ve öğrencilere yönelik yapılan çalışmaları konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 07.12.2015 10:11
  • Güncelleme Tarihi : 07.12.2015 10:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Olaylara çocuk açısından bakalım haberinin görseli

EMİNE YALÇIN

Çiğli Evka-5 Semti’nde yer alan Gülen Kora Ortaokulu’nun Müdürü Kubilay Özduran, Öğretmen Akademisi Vakfı bünyesinde hem devlet okullarında hem de özel okullarda görev yapan öğretmenlere mesleki yeterliliklerinin artırılması konusunda mesleki çalışmalarda bulunduklarını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nda Kitap İnceleme Komisyon üyesi olduğuna da dikkat çekti.

BİZİMLE ÖĞRENME YOLCULUĞUNA ÇIKAN VELİLERİMİZ VAR

Okulun bulunduğu semtin yakın zamanda toplu yerleşimlere açılan bölge içinde yer aldığını belirten Özduran, yapıların ağırlıklı olarak çok katlı binalardan oluştuğunu gecekondu tarzı konutların az olduğunun altını çizdi. Özduran, “Metropole uzak ama Egekent İZBAN istasyonun bölgeye yakın olması bölge için bir avantaj. Bulunduğumuz bölge yeni bir yerleşim alanı. Okulumuzun velileri ağırlıklı olarak organize sanayi bölgesinde çalışıyor. Maalesef işi olmayan velimizde azımsanmayacak kadar var. Ancak ekonomik geliri iyi olan velilerimizde mevcut. Velilerin ekonomik durumlarından ziyade velilerin eğitim durumları çocuklarına gerekli ilgi ve alakayı göstermekte daha etkili diyebilirim. Velinin eğitime bakış açısı daha önemli. Yani velinin ekonomik geliri düşük seviyede. Ama çocuğuna gerekli ilgiyi gösteriyor. Bizimle öğrenme yolculuğuna çıkmış pek çok velimiz var. Bu velilerin yanı sıra ekonomik geliri iyi olan okula karşı sıcak bakmayan velilerimizde mevcut” dedi.

İKİLİ ÖĞRETİM ŞEKLİNİ DOĞRU BULMUYORUM

Özduran, okul binasının fiziki anlamda yetersiz olmasından dolayı okulda çok amaçlı bir salonun olmadığını ifade ederek, yaklaşık bin öğrencinin Gülen Kora Ortaokulu’nda eğitim ve öğretim hayatına devam ettiğini öğrenci sayısının fazla olması ve derslik sayısının az olması sebebi ile ikili öğretim yaptıklarını söyledi. Özduran, “İkili öğretimi doğru bulmuyorum. Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun normal eğitime geçileceği yönünde açıklamaları var. Normal eğitime geçilse bile şu an için bizde fiziki yapı olarak çokta mümkün gözükmüyor. Ama gelecek yıl okulumuza ek bir bina yapılırsa o zaman biz normal eğitime geçebiliriz. Şu an için bizim en acil ihtiyacımız ek bir bina. Bu ihtiyacımızın yanı sıra okulumuzda bir konferans salonumu yok. Yaklaşık 100 civarında personelim var. Ancak öğretmenler toplantısını yapacak bir alanımız yok. Bizim için çok uzak bir hedef ama okulumuza kapalı yüzme havuzu kazandırmayı planlıyoruz. Okulumuzda kapalı spor salonumuz mevcut olması bizim için artı bir değerdir. Çocukları sadece akademik başarı ile değil sportif ve kültürel başarılar ile de yüceltmemiz lazım. Bunun içinde bir altyapı gerekiyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER BİR PARAGRAFI OKUMAKTAN BİLE SIKILIYOR

Okulda bir kütüphanenin mevcut olduğunu ancak yeterli olmadığının da altını çizen Özduran, 2016 yılı hedefleri arasında mevcut olan kütüphaneyi Z kütüphanesine çevirmeyi planladıklarını açıkladı. Çocukların mutlaka ve mutlaka Türk ve dünya klasiklerini okumaları gerektiğini de sözlerine ekleyen Özduran, “Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların gün ve gün okuma alışkanlıkları azalıyor. Her geçen gün kağıdın kokusundan uzaklaşıyoruz. Okuma alışkanlığı kaybedildiği ya da hiç kazanılmadığı için öğrencilerimiz sınavlarda karşılarına çıkan bir paragrafı bile okumaktan sıkılıyor. Bu yüzden her okula bir kütüphane kazandırılmalı. Okula kazandırılan her kütüphanede kütüphane seviyesine çıkartılmalı diye düşünüyorum. Biz okulumuzda hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize yönelik süreli yayınları takip ediyoruz. Çünkü biz okumaya önem veriyoruz. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

EN ÇOK KUPAYI BİZ TAŞIDIK

Özduran, geçen yıl Çiğli İlçesi’nde yapılan sportif müsabakalar sonucunda en çok kupa taşıyan en çok madalya getiren okulun Gülen Kora Ortaokulu olduğunu vurgulayarak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Öğrencilerimize akademik başarıların yanında sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler ile yeteneklerini geliştirmelerine imkan sağlıyoruz. Basketbol ve voleybolda derecelerimiz mevcut. Bisiklet takımımız var. Bu sene ilk defa yüzme takımı kurduk. Belki de devlet okulları arasında yüzme takımı kuran ilkokul biz olacağız. Velilerimize yönelikte hafta sonu ahşap boyama kursu açtık.”

BU ÇOCUKLARIN TOPLUM İÇİNDE OLMASI GEREKİYOR

Okul bünyesinde özel alt sınıfının da mevcut olduğunu özel alt sınıfında bulunan öğrenciler için de hafta sonu ebru sanatı kursu açtıklarını belirten Özduran, “Bu çocuklar özel çocuklar. Bu çocukların göz önünde toplum içinde olması gerekiyor. Bu çocuklar bizim bir parçamız. Bizde okul yönetimi olarak bu çocukları artı bir değer olarak görüyoruz ve ona göre davranıyoruz. Beden eğitim dersinde akranları ile birlikte yapabildikleri sporları yapmalarını istiyoruz. Teneffüslerde mutlaka akranları ile birlikte oynamalarını sağlıyoruz. Bu çocukları okula almamayı ya da toplumdan uzak tutmayı doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARA ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEMİZ GEREKİYOR

Özduran, öğrenmenin bir yolculuk olduğunu anlatarak, “Bilginin an ve an değişen günümüzde kitaplarda yazan bilgileri öğrencilere aktarmaktan çok bilgiden yeni bilgi nasıl üretebileceğini göstermemiz gerekiyor. Öğrenme yolculuğunda ‘tamam ben piştim’ ya da ‘artık tamam her şeyi biliyorum’ deme şansımız yok. Çocuklara öğrenmeyi öğretmemiz gerekiyor. Eğer kendimiz ile ya da çocuklarımıza yönelik geleceğe dair hayaller kuramazsak başkalarının kurduğu hayalde biz figüran oluruz. Bu yüzden çocuklarımız ile ilgili hayaller kurmamız gerekiyor. Bu hayalleri kurabilmek içinde mutlaka öğrenmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Her çocuk öğrenir. Önemli olan o çocuğun nasıl öğrendiğini öğrenebilmemizdir” diye konuştu.

HİÇBİR ÇOCUK DÜNYAYA KULLANMA KILAVUZU İLE GELMİYOR

Özduran, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Her çocuk kendi başına özeldir. Her çocuk kendi başına bir değerdir. Çocuklar üzerine söylenen ‘çocuk bir hamurdur onu öğretmen biçimlendirir’ ya da ‘ çocuk bir ağaçtır onu bir heykeltıraş edası ile öğretmeni şekil verir’ gibi cümleler var. Bu cümleler doğru değil. Çocuk ne bir hamur ne bir odun ne de bir taş parçasıdır. Çocuk bir canlıdır. Çocuklar bizden farklı hissediyor. Hiçbir çocuk dünyaya kullanma kılavuzu ile gelmiyor. Biz çocuğu yaşayarak tanımalıyız. Bunun içinde hoşgörülü ve sabırlı olmalıyız. Çocuğu anlamamız gerekiyor. Olaylara çocuk açısından bakmak gerekiyor. “

GÜLEN KORA ORTAOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR?

2000 yılında yapımına başlandı. 2001-2002 eğitim öğretim yılında faaliyete geçti. 17.09.2001 tarihinde hizmete girdi. Binanın yerleşim alanı 648 metrekare binanın müteahhidi Hayati Eröz kurumun tam arsası 7047 metrekare boş bulunan arsası 6 bin 363 metrekaredir. Hayırsever Sayın Cihat Kora’nın eşi Gülen Kora adına yaptırılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından anaokulu amaçlı olarak inşa edilen bina 2002 yılında Çiğli Belediyesi’ne devredilmiştir. Çiğli belediyesi 49 yıllığını okulumuza kullanım haklarını vermiştir. Kaba inşaat halinde teslim alınmış olup, 2000 yılı mayıs ayında tamamlanarak, 2004-2005 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Anaokulu, iş atölyesi ve 2 derslik bulunmaktadır. Okul bünyesinde bir anasınıfı binası ve ana bina olmak üzere 2 binadan oluşmuştur. 21 Derslik, 1 fen laboratuvarı, 1 BT Sınıfı, 1 resim atölyesi, 1 teknoloji tasarım atölyesi, 1 çok amaçlı salon, 1 hayal odası, 1 kütüphane, 1 müdür odası, 2 müdür yardımcısı odası, 1 öğretmenler odası, 1 rehberlik odası, 1 araç-gereç odası, 1 arşiv odası ve 2 anasınıfı dersliği bulunmakta.

GÜLEN KORA ORTAOKULU’NUN VİZYONU VE MİSYONU NEDİR?

VİZYON

Atatürk ilke ve inkılapları ışığında öğrencilerin bireysel farklılıklarını gözeterek onları hayata hazırlayan bir eğitim yuvası olmak.

MİSYON

Öğrencilerimizi akademik olarak bir üst kuruma hazırlayarak birlik, beraberlik duygusuna önem veren, toplumdaki bireylerle sağlıklı iletişim kurabilen, bilgiyi edinme yolları ile bilgiyi kullanabilen, kendisi ve çevresi ile barışık, mutlu, paylaşımcı bireyler olarak yetiştirmek.

KUBİLAY ÖZDURAN KİMDİR?

1972 yılında doğdu. Meslek hayatına 1993 yılında resim öğretmeni olarak başladı. 2000 yılından bu yana farklı okullarda okul yöneticiliği yaptı. Eğitim, yönetim ve denetiminde yüksek lisans yaptı. 16 Aralık 2014 tarihinde Gülen Kora Ortaokulu’na müdür olarak atanıp görevine halen devam etmekte. Evli ve 2 çocuk babası.