Sayfa Yükleniyor...
İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, Hedefimiz önce bölge sonra dünya üniversitesi olmak dedi
Müslüm Aktürk / İSTANBUL - 1996 yılında Türkiyede üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulan İstanbul Bilgi Üniversitesi , Non scholae sed vitae discimus, yani okul için değil, yaşam için öğrenmeliyiz, ilkesi ile 19 yıldır Türkiyenin eğitim hayatındaki lider konumunu sürdürüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, Hedefimiz önce bölge sonra dünya üniversitesi olmak dedi. Sarıcaoğlu, İzmirden davet edilen gazetecilerle yaptığı toplantıda Bilgi Üniversitesinin kuruluşundan bu yana geçen aşamaları anlattı. Türkiyenin ilk vakıf üniversitelerinden biri olan Bilginin, zengin akademik birikimi, saygın kurum kültürü ve uluslararası standartlardaki eğitim kalitesiyle, Türkiyenin geleceğini şekillendirecek nitelikli nesiller yetiştirme hedefini gerçeğe dönüştürdüğünü belirten Rıfat Sarıcaoğlu, bugüne kadar 22 bini aşkın mezun veren, hali hazırda 20 bini aşkın öğrencisi ve 1000 akademisyeni aşan öğretim kadrosu bulunan üniversitelerinin, her yıl yenilenen ve gelişen eğitim kalitesiyle Türkiyenin en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasında üst sıralarda yer aldığını anlattı.
ULUSLARARASI EĞİTİM DENEYİMİ
Sarıcaoğlunun daha sonra şunları kaydetti: BİLGİ, Erasmus programında en çok tercih edilen üniversite Laureate International Universities ağı dışında BİLGİnin, Erasmus programı kapsamında 26 Avrupa ülkesindeki 220den fazla üniversiteyle 550nin üzerinde değişim anlaşması var. Bu listeye her yıl yeni üniversiteler ekleniyor ve BİLGİ öğrencileri, ortak üniversitelerden birinde bir dönem veya bir yıl süreyle eğitim imkânından giderek daha fazla yararlanıyor. 2014-2015 akademik yılında 186 BİLGİ öğrencisi bu kapsamda 80 farklı üniversiteye gitti, BİLGİye 133 farklı üniversiteden 375 değişim öğrencisi geldi. Değişim programları kapsamında BİLGİ, yabancı öğrencilerin de İstanbulda en çok tercih ettiği kurum. İstanbul Bilgi Üniversitesi, İtalyanın ve dünyanın en iyi tasarım okullarından biri olarak kabul edilen NABA ile işbirliği yaptı. Böylece başarılı öğrencilerine iki okulun da diplomasını alma imkânı sundu. BİLGİ Moda Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İç Mimarlık lisans öğrencileri, öğrenimlerinin ilk iki yılı ile son yılını BİLGİde, üçüncü yılını ise NABAda tamamlayarak dört yılın sonunda iki üniversiteden diploma alabilecek. 190 ülkeden 50.000in üzerinde öğrencinin dahil olduğu University of London International Programmesın Türkiyedeki tek yürütücüsü olan İstanbul Bilgi Üniversitesi, İngilterenin en köklü üniversitelerinden University of Londona bağlı London School of Economics and Political Scienceın (LSE) akademik deneyimini ve uzmanlığını öğrencilerine ulaştırıyor. Üstün Başarı Programlarından (Ekonomi-İşletme, Ekonomi-Finans, İşletme) birini seçen öğrenciler hem BİLGİ hem de University of London diplomasına sahip oluyorlar. Bu sayede BİLGİ öğrencileri, İngilterenin en köklü ve saygın üniversitelerinden University of London tarafından verilen bu diplomayı İngiltereye gitmeden ve dolayısıyla İngilterede herhangi bir masraf yapmadan ve University of Londona öğrenim ücreti ödemeden alabiliyorlar.
TAM AKREDİTASYON
BİLGİ, 18 aylık hazırlık döneminin ardından The Western Association of Schools and Colleges (WASC) akreditasyon sürecine dahil oldu. Zorlu bir değerlendirme sürecinin sonunda tam akreditasyon başvurusu için yeterli olarak kabul edilen BİLGİ, WASC tarafından akredite edilen UCLA, California State, CalTech, UC Berkeley ve Stanford gibi dünyanın en iyi üniversiteleri arasındaki yerini almak için önemli bir adım daha atmış oldu. WASC akreditasyon süreci tamamlandığında, BİLGİ dünyanın en iyi üniversiteleriyle aynı kurumsal standartlara sahip olduğu uluslararası olarak tescillenmiş Türkiyedeki tek üniversite olacak.
BİLGİ HALİÇE AÇILDI
Geçtiğimiz sene santralistanbul Kampüsünde Haliç kıyısında kurulan Kayıkhane ve Knot Cafe&Restoran sayesinde BİLGİ Haliçe açıldı. Haliçin eşsiz manzarasına sahip olan mekan, 19 Nisan 2015te Türkiyenin ilk liselerarası yelken yarışı olan BİLGİ Cup Liselerarası Yelken Yarışına da ev sahipliği yaptı.
SANTRAL YENİLENDİ
100. Yılında Silahtarağa Elektrik Santralinin iki kazan dairesi yenilenerek Mimarlık Fakültesinin 8 bin metrekarelik kullanım alanı olarak derslikler, kütüphane, maket ve modelleme laboratuvarı, çalışma alanları ve 7 /24 açık atölyeleri haline geldi. Mimar Nevzat Sayının üstlendiği proje ile Santralin 100. yılına yakışır bir düzenleme yapıldı.
BİLGİDEN BİR İLK
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiyede Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programına seçilen ilk kurum oldu. Üniversite, 2010 yılından itibaren Dünya Ticaret Örgütü ve TC. Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkas ülkeleri dış ticaret bürokratlarına uluslararası ticaret eğitimindeki üstün katkıları nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programına (World Trade Organization, Chairs Programme) katılmaya hak kazandı. BİLGİ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Pınar Artıranın Türkiyeyi temsil ettiği program, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki uluslararası ticaretle ilgili akademik çalışmaları desteklemeyi hedefliyor. DTÖ Kürsü Programı çerçevesinde BİLGİ bünyesinde ayrıca Uluslararası Ticaret ve Tahkim Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu.
SOSYAL KULUÇKA MERKEZİ
İstanbul Bilgi Üniversitesinde, Türkiyede ilk kez sivil toplum girişimleri ve kuruluşlarının yeni proje, kampanya ve kurumsal kapasitelerine destek sağlamaya yönelik kurulan Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, sosyal girişimleri ağırlıyor. 8 Aralık 2014 tarihinde kurulan merkez, diğer üniversitelerin bünyesindeki kuluçka merkezlerinden farklı olarak Türkiyede ilk kez ve sadece kar amacı gütmeyen, hak temelli bir perspektif ile çalışan sivil toplum girişimleri ve kuruluşlarının yeni ve kar amacı gütmeyen çalışmalarına destek sağlamaya yönelik olarak çalışıyor. Kasım ayında yapılan başvurular sonucu belirlenen 13 sivil toplum kuruluşu ve girişimi merkez bünyesinde sunulan imkanlardan Ocak 2015 tarihinden itibaren 10 ay süresince yararlanacak.
İŞ ETİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Etik ve İtibar Derneği (TEİD) işbirliğiyle İş Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezini hayata geçirdi. Merkez, Türkiyenin üniversite çatısı altında kurulan ilk İş Etiği araştırma merkezi oldu. Merkez, etik ve uyum yönetimi alanında yapılacak araştırmalarda veri sağlamanın yanı sıra bu alanda çalışacak yöneticileri eğitmeyi ve onlar için bir referans merkezi olmayı hedefliyor.
BİLGİNİN YENİ GURUR KAYNAKLARI
İstanbul Bilgi Üniversitesi, kurum kültürüne, akademik birikimine ve Türkiyenin sosyal ve kültürel yaşamına kıymetli katkılar sunan akademisyenlerini ölümsüz kılmak amacıyla isimlerini üniversitede yaşatacak bir geleneği başlattı. 2012 yılında, santralistanbul Kampüsünde açılan Latif Mutlu Kütüphanesi ile hayata geçirilen bu gelenek, Prof.Dr. Toktamış Ateşin isminin Kuştepe Kampüsündeki konferans salonuna verilmesi ile devam etti. Son olarak, Türk Edebiyatının anıtsal kalemi ve BİLGİnin Fahri Doktoru Yaşar Kemalin adı, santralistanbul Kampüsündeki Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesine verildi.
YAYINEVİNİN 15. YILI
Türkiyede akademik yayıncılık alanında bağımsız, özgür ve eleştirel bir yayın anlayışını geliştirmek amacıyla kurulan ve üniversite yayıncılığında yeni bir döneneme öncülük eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, bu sene 15inci yılını kutluyor. 15 yılda tarihten ekonomiye, uluslararası ilişkilerden siyaset bilimine, hukuktan insan haklarına, sosyolojiden psikolojiye, ders kitaplarından başvuru kitaplarına uzanan geniş bir çerçevede Türkçe ve İngilizce olarak toplam 500ün üzerinde kitap yayınladı. Kitaplar, Türkiyedeki üniversitelerin yanı sıra birçok yabancı üniversitede ders kitabı oldu, kaynak kitap gösterildi.
SPOR BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİSİ YÜKSEKOKULU
Sporcu, antrenör, teknik direktör yetiştirmenin yanı sıra sporun başlı başına bir sektör olduğu fikrinden hareketle bu sektörün yönetim kademesinde yer alacak yöneticiler de yetiştirmeyi amaçlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, 2015-2016 akademik yılında eğitime başlıyor. Şampiyonlar Ligi final müsabakası, Üniversitelerarası Yaz Olimpiyatları gibi büyük organizasyonların birer durağı haline gelen ülkemizde, sektörün benzer faaliyetleri yürütebilecek donanımda yetişmiş elemanlara, spor kulüplerini ve federasyonları çağın koşullarına uygun şekilde yönetebilecek profesyonellere teslim edilmesi gereğinden hareket ederek, kaliteli, sektörün gerektirdiği mevzuata hakim, uluslararası alanda hizmet entegrasyonunu sağlayabilecek donanıma sahip öğrenciler yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, BİLGİ Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulunun mezunları, çeşitli branşlardaki federasyonlarda, spor kulüplerinin yönetim ve idare kademelerinde, yazılı ve görsel spor medyasında çalışabilecek donanıma sahip olacak.
BURS İMKANI
İstanbul Bilgi Üniversitesi, öğrencilerine çok geniş burs olanakları sunan ve her yıl bu olanakları iyileştiren bir üniversite.
ÖSYS Bursları: ÖSYS sınav kılavuzunda belirtilen burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirilen öğrencilere verilen ve öğretim ücretinin tamamını veya bir kısmını kapsayan karşılıksız burslardır.
Başarı Bursları: Öğrenim gördükleri akademik yılsonunda 2. ve 3. sınıfı başarıyla bitiren ve başarı bursu kriterlerini yerine getiren burssuz öğrencilere, bir sonraki akademik yıl için öğretim ücretinden yüzde 50 indirim sağlayan akademik başarı bursu verilir.
Spor Bursları: Spor branşında milli takım seviyesine yükselmiş veya milli olmasa bile okul takımına seçildikten sonra yüksek performans göstermiş olan burssuz okuyan öğrencilere, Spor Koordinatörlüğünün teklifi ve Burs Komitesinin tespit edeceği oranlarda karşılıksız sporcu bursu verilebilir.
IB Bursları: Liselerin İngilizce IB, Abitur, Matura, Fransızca IB ve Bakalorya, Maturita programı mezunları İstanbul Bilgi Üniversitesindeki öğrenimleri boyunca eğitim-öğretim ücretinde yüzde 20 indirimden yararlanırlar.
İstanbul Bilgi Üniversitesinde okuyan kardeşler için yüzde 10 kardeş indirimi ve aileden birinin eğitimci olmasına istinaden yüzde 10 öğretmen indirimi olanakları da sunulmaktadır. Bunların dışında çalışan özel destek bursu, mezun özel destek bursu sağlanabilmektedir.
TIP FAKÜLTESİ AÇILACAK
Tıp Fakültesini açma talebi Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylandı. 2016 yılında öğrenci kaydına başlanacak Bilgi Üniversitesi Tıp Fakültesinde genetik alana ağırlık verilecek.
Haber Merkezi