Özcan: ‘Model okul’ olmayı hedefliyoruz

Hamdullah Suphi Tanrıöver Ortaokulu Müdürü Kemal Özcan, okul olarak en büyük hedeflerinin kendinin ve yeteneklerinin farkında bireyler yetiştirmek olduğunu söyleyerek ‘model okul’ olma yolunda başarı ile ilerlediklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 19.12.2016 08:32
  • Güncelleme Tarihi : 19.12.2016 08:32
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Özcan: ‘Model okul’ olmayı hedefliyoruz   haberinin görseli

 

NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER

 

Demokratik, çağdaş, sosyal hukuk devletine ve insan haklarına saygılı bir eğitim sistemi hedefleyen Hamdullah Suphi Tanrıöver Ortaokulu, aynı zamanda öğrencilerinin duyarlı, sorgulayıcı ve kendi ile barışık bir hale gelebilmesini sağlıyor. Toplum için, ailelerinde desteğini yanına alarak çalışmalarını yürüten okul, bölgede ve ülkede ‘model okul’ olmayı hedefliyor.

Çocukların yeteneklerini geliştirerek, spor ve sanatın önemini kavrayan laik bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Hamdullah Suphi Tanrıöver Ortaokulu Müdürü Kemal Özcan,velilere yönelik seminerler ve katılım düzeyinden bahsederek, “Velilere yönelik seminerlerimizi okul salonumuzda ve rehber öğretmenlerimizin kanalıyla sık sık düzenliyoruz ancak katılım oranında çok iyimser değilim. Velilerimizden daha fazla katılım bekliyoruz çünkü sadece bazı konularda katılım fazla oluyor. Eğitimde velilerimizin katılımcı olması şart çünkü veli olmadan başarı olamaz. Bugüne kadar planlanan veli eğitim seminerleri, Hayat Boyu Başarı Semineri, Ebeveyn Tutumlarının Çocukların Davranışlarına Yansımaları, kişisel, ailevi toplumsal değerlerin önemi, dengeli beslenme ve sporun yaşamımızdaki önemi, teknolojinin doğru kullanımı, TEOG Bilgilendirme Semineri ve Ergenlik Dönemi konularında yapıldı” dedi.

DEĞERLER EĞİTİMİ

Değerler eğitimiyle ilgili yapılan çalışmalar ve geri dönüşümleri hakkında bilgi veren Özcan, toplumsal yaşantının temel yapısını oluşturan milli, manevi, ahlaki ve kültürel değerlere son derece önem verdiklerini belirterek, “Sevgi, saygı, dürüstlük, duyarlı olma ve adalet gibi kavramlarımız doğrultusunda Değerler Eğitimi Projesi okulumuzda uygulanmaktadır. Değerler Eğitimi Projesi kapsamında bu yıl Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün aldığı kararla vatanseverlik teması işlenmektedir. Bu kapsamda okulumuzda öğrencilerimize ve velilerimize yönelik vatan, millet, bayrak sevgisi, milli ve manevi değerleri benimseme, Atatürkçülük, şehitlik ve gazilik gibi değerlerin maneviyatının benimsetilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır” açıklamasını yaptı.

VATANSEVERLİK

Değerler eğitimi çalışmaları kapsamında okullarında İstiklal Marşı Okuma Yarışması düzenlendiklerini ifade eden Özcan, şunları söyledi: “15 Temmuz Demokrasi ve Çanakkale Şehitleri başta olmak üzere Cumhuriyetimizin kurulmasında emeği geçen tüm şehit ve gazilerimiz her fırsatta minnetle anılmaktadır. Bu değerlerle ilgili resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmiştir. Çalışmalar sonrasında öğrencilerimizde vatan, millet, bayrak sevgisinin arttığı milli ve manevi değerlerin benimsendiği gözlemlenmektedir. Yapılan etkinliklere zevkle, istekle katılmaları, sorumluluklarını bilerek çalışmalara destek verdikleri gözlemlenmektedir.”

MUTLU OKUL BAŞARILI GELECEK

2016-2017 eğitim öğretim yılında ‘Mutlu Okul, Başarılı Gelecek’ Projesini yürütmekte olduklarını söyleyen Özcan, “Ayrıca okul olarak bu yıl gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projeler arasında kültürel etkinliklerde münazara yarışmaları, sınıflar arası bilgi yarışmaları, kitap ve oyuncak değişim kampanyası var. Sanatsal etkinliklerimizde resim, karikatür yarışmaları, şiir yazma, okuma yarışması, şarkı, türkü söyleme yarışması, taklit, dans yarışmaları, enstrüman çalma yarışması yapılırken spor etkinliklerimizde ise sınıflar arası maçlar, penaltı atma, basket 3 sayı atma, klavyeyle hızlı yazı yazma, İngilizce şarkı ve kelime çevirisi yer alıyor. Ayrıca okulumuz öğrencilerinin TEOG sınav sonuçları değerlendirildiğinde Karşıyaka ilçe ortalamasının üzerinde olduğu ve istedikleri okullara yerleştikleri görülmektedir. Başarılarımızın artması için, hem eğitim-öğretim hem de sosyo-kültürel alandaki faaliyetlerimiz planlanmış ve öğretmenlerimiz tarafından yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

VELİ PROFİLİ

Özcan, velilerin çocuklarıyla ilgilenme düzeyi hakkında bilgi vererek, “Okulumuz veli profili olarak ekonomik ve veli eğitim düzeyi anlamında çok farklılık göstermektedir. Ancak genel anlamda çoğunluğunun düzeyi orta ve üst sosyo-ekonomik seviyeye sahip. İki üniversite bitirmiş ebeveynlerde, lise mezunları da okulumuzda bulunmakta. Buna bir de farklı kültüre sahip olmalarını eklersek durum iyice karmaşıklaşıyor. Bizde ortak dil, tavır ve okul kültürü oluşturabilmek için seminerler düzenleyerek aile eğitim çalışmaları yapıyoruz. Okulumuzda velilere yönelik rehberlik servisimiz tarafından velilerin isteğine göre kurslar da planlanmaktadır. Öğretmenlerimizin gelişimleriyle ilgili hizmet içi eğitim kurslarına katılım sağlanmaktadır. 2015-2016 eğitim öğretim yılı seminer çalışmalarında tüm öğretmenlerimiz Fatih Projesi Etkileşimli Tahta Kullanımı kursuna katılmış ve derslerde aktif olarak etkileşimli tahtalar kullanılmaktadır” dedi.

ERASMUS PLUS PROJESİ

Erasmus Plus programı kapsamında yapılan“Öğretmenlerin Velilere Yönelik İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi” konulu projenin, Hollanda Avicenna College ortaklığı ile 2015-2016 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirildiğini söyleyen Özcan, “30 öğretmenimiz yurt dışında eğitimlere katılmışlardır. Ayrıca yurt dışı proje başvuruları planlanmaktadır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında okulumuzda 696 öğrenci ve 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, 2 rehber öğretmen, 2 okul öncesi öğretmeni, 2 özel alt sınıf öğretmeni, 40 branş öğretmeni, 1 memur, 1 yardımcı hizmetli kadrosunda bulunmaktadır. Fiziki yapı olarak 3 bloktan oluşan okulumuzda; 26 derslik, 2 ana sınıfı, 2 rehberlik odası, 1 çok amaçlı salon, 1 özel eğitim sınıfı, 1 destek eğitim sınıfı, 1 bilişim teknolojileri sınıfı, 1 fen laboratuvarı, 1 atölye, 1 spor odası bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

REHBERLİK SERVİSİ

Rehberlik servislerinin boşanmış aile çocuklarıyla ilgili çalışmalarından bahseden Özcan, şu ifadeleri kullandı: “Rehberlik servisimiz aracılığıyla boşanmış aile çocuklarının tespiti yapıldıktan sonra, boşanma sırasında çocuğun yaşı, boşanma sebepleri, çocuğun boşanmaya karşı tepkisi ve etkilenme düzeyi belirleniyor. Ebeveynlerin tekrar evlenip evlenmediklerine yönelik bilgi toplanması, ebeveynlerin boşanma aşamasını iyi yönetebilmeleri konusunda ilgili bireylerle gerekli bireysel ve grup çalışmalarını yürütmekte olup, gerekli durumlarda sağlık kuruluşları, adli kurumlar ve güvenlik güçleriyle işbirliğine gidilmektedir. Dahası bu çocuklar farklı boyutta yakından izlenmektedir. Özellikle davranış eğitimlerinden yoksun kalmamaları için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Çocukların eğitilebilmesi için ilk koşul öğrencinin tanınmasıdır. Bu da ekip işi ile olur. Bu konuda iyi bir ekibimiz var. Özellikle eğitimin veli ayağını tamamladığımızda eğitim ve öğretimdeki başarımız daha da artacaktır.

KUTU

KEMAL ÖZCAN KİMDİR?

1954 yılında Eskişehir’de doğan Kemal Özcan ilk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladı. Yüksek Öğrenimini Bursa Eğitim Enstitüsünde yapan Özcan, 1979 tarihinde Türkçe Öğretmenliği görevine başlayarak 1994 yılında Müdür Yardımcısı, 1996 yılında da Okul Müdürlüğü görevine başladı. Sırasıyla Karşıyaka Lamia Karer İ.Ö.O. (1996-2000 yılları arası), Girne İlköğretim Okulu (2000-2010 yılları arası), İnci Şener İlkokulu (2011-2014) müdürlüklerini yürütmüş olup 2014 tarihinden bu yana da Hamdullah Suphi Tanrıöver Ortaokulunda müdürlük yapmaktadır.  Evli 2 çocuk babasıdır.

KUTU

OKUL TARİHÇESİ

İzmir İli Karşıyaka İlçesi Şemikler semti Yalı Mahallesi 6418 Sokak’ta 2 bin 944 m2 ölçüsündeki 1243, 1244, 1350, 1351 numaralı parseller üzerine kurulmuştur. Okulumuz 3 binadan oluşmaktadır. Tek katlı olan eski binanın inşaatına 1966 yılı Mayıs ayında başlanmış aynı yıl kasım ayında tamamlanmıştır.Okul çevresindeki nüfusun artması ile ihtiyaç duyulan yeni binanın inşaatına 1986 tarihinde başlanmış, 1987-1988 öğretim yılında hizmete açılmıştır. 3 kattan oluşan 9 derslik, çok amaçlı salon malzeme odaları, yönetici ve öğretmen odaları ve beş derslikte müdür ve öğretmenler odasından oluşmaktaydı. İzmir İl Daimi Komisyonunun 1966 yılı ve 1970 sayılı kararı ile 1966 tarihinde Şemikler İlkokulundan nakledilen 284 öğrenci ile öğretime başlamıştır.Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün 1992 tarih ve 155524 sayılı oluru ile Valilik makamının 1992 tarihi 310-47936 sayılı yazısı ile 1992-1993 öğretim yılından itibaren Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulu adını almıştır. Yapılan yeni binanın da artan nüfus karşısındaki yetersizliği nedeni ile ek bina yapımı için çalışma ve gerekli işlemler tamamlanarak 2004 yılı sonunda ek bina tamamlanmıştır. Bina iki katlı 12 derslik 1 fen ve teknoloji laboratuvarı,  1 bilgisayar sınıfı ile toplam 14 derslik ve yönetici odasından oluşmaktadır.

KUTU

PSİKO-MOTOR TANIMI VE ÖNEMİ

Psiko-motor kelimesi anlam olarak ‘hareket’i ifade eder. Dünyaya gelen her birey, daha anne karnında iken fiziksel olarak gelişmeye başlar. Dünyaya geldiğinde de bu gelişim hızlanarak devam eder. Önceleri refleks olan bu hareketlerin bazıları, refleks olarak ömür boyu devam ederken bazıları da zamanla organların bilinçli olarak kullanılması ile psiko-motor becerilere dönüşür. Nefes alıp vermek ya da göz kırpıştırmak ömür boyu bireyin istemi dışında da olsa devam eden refleksif hareketlerdir. Oysa tek ayak üzerinde sekmek ya da kâğıt kesmek, organların kullanımının bilinçli olması ile yapılan eylemlerdir ve ‘psiko-motor gelişim’ içinde değerlendirilir. Psiko-motor gelişim, yaşam boyu devam eden ‘psiko-motor’ becerilerde ortaya çıkan davranışların kontrol altına alınması sürecidir. Söz konusu olan davranışlar; duyu organları, zihin ve kasların birlikte çalışması ile ortaya çıkar. Bir anlamda bu davranışların kontrol altına alınmasını sağlayan süreç, “psiko-motor gelişimi” ifade eder. Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır. Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir. Psiko-motor gelişim, düzenli bir sıra izler.

İlginizi Çekebilir...

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script