- Eğitim
- 17.04.2025 16:48
Velilerin öğretmenleri kendilerine bir rakip değil ortak bir paydaş olarak görmeleri gerektiğini belirten Şehit Çevik Ersin Temel İlkokulu MüdürüBekir Irgat, ortak hedeflerinin çocukları iyi bireyler olarak yetişmek olduğunu söyledi
NİLGÜN TAZE - ÖZEL HABER
Şehit Çevik Ersin Temel İlkokulu ders saatleri dışında gerçekleştirdiği aktivitelerle çocukların hem akademik hem de sosyal gelişimini eş zamanlı olarak yürütüyor. Çocuklara yönelik yapılan sosyal etkinliklerde öncelikle çocuğun var olan yeteneğini keşfetmesini sağlayan okul aynı zamanda verdiği seminerlerle sağlıklı teknoloji kullanımı, sivil savunma ve afet bilgilendirmesinde bulunuyor.
Fiziki özelliklerinin yeterli olmadığını ve yapılması gereken çok şey olduğunu açıklayan Şehit Çevik Ersin Temel İlkokulu Müdürü Bekir Irgat, Öncelikle okul bahçemiz çok büyük olmasına rağmen çocukların spor amaçlı kullanabilecekleri kapalı alanları yetersiz. Oyun alanlarımızın daha aktif kullanılabilmesi için projelerimizi geliştirmeye başladık. Önümüzdeki dönem için çalışmalarımız hızla devam ediyor. 29 öğretmenimizle 440 öğrencimize eğitim ve öğretim vermeye devam ediyor. 2017-2018 döneminde okulumuz tekli eğitim sistemine geçecek dedi.
ALAN DEĞERLENDİRMESİ
Velilere ve çocuklara yönelik seminerler düzenlendiklerini ve bugüne kadar sivil savunma ve afet bilgilendirme seminerlerimizi gerçekleştirdiklerini ifade eden Irgat, Velilerimizin çoğunluğu çocuklarına karşı yeteri kadar ilgili ve duyarlı. Okul olarak gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projeler arasında yeşil alan düzenlemesi bulunuyor. Önümüzdeki günlerde okulumuzun bahçesinde bulunan alan düzenlemesi ile çocuklarımızın yaz kış kullanabilecekleri bir alan oluşturmuş olacağız. Çünkü kış aylarında yağmur ve çamurdan dolayı bu alan kullanılamaz bir halde. Bir de okulumuzun bahçesinde çocuklarımızın spor yapabilmesi için sportif faaliyetler alanı oluşturmak istiyoruz. Bunun için gerekli yerlerle iletişime geçtik. Gereken ilginin gösterileceğini düşünüyoruz açıklamasını yaptı.
DERS DIŞI ETKİNLİKLER
Ders saatleri dışında gerçekleştirdikleri birçok etkinlik bulunduğunu açıklayan Irgat, Çocuklarımızla birlikte çeşitli yerlere geziler düzenleyerek tiyatro ve sinema etkinlikleri yapıyoruz. Öğrencilerimize okulu sevdirme adına yaptığımız daha birçok çalışma bulunuyor. Çocuklara yönelik yapılan sosyal etkinlikler öncelikle çocuğun var olan yeteneğini keşfetmesini, başka insanlarla iletişim kurmasını, okul fobisi olan bir çocuk için motivasyon ve kendine olan güvenini sağlıyor ifadelerini kullandı.
HALK EĞİTİM HİZMETLERİ
Halk Eğitim Müdürlüğünün velilere ve çocuklara yönelik hazırladığı satranç ve folklor kurslarının bulunduğunu ifade eden Irgat, şunları söyledi: Teknoloji kullanımında bizim öğrencilik yıllarımızla şimdiki zaman çok farklı. Günümüzde çocuklarımızın teknolojiye ulaşabileceği imkan çok daha fazla. Yanlış kullanımdan dolayı bilgisayar çocuklarımız için dezavantaj sayılabilir. Çocuklarımız çoğu zaman gereksiz yere bilgisayarda ya da telefonda vakit geçiriyor. Biz her çocuğun her gün belli bir süre kitap okuması gerektiğine inanıyoruz. Hatta ailelerde mutlaka çocukları ile birlikte kitap okuyarak çocuklarına model olmalı.
OKUMA ALIŞKANLIĞI
Irgat, bir çocuğa kitap okuma alışkanlığı kazandırmanın sadece oku söyleme ile mümkün olmayacağını vurgulayarak, Çocuğa biz okulda, ailesi evde örnek olmalı. Öğretmenlerimizin gerekli şekilde çocuklarımıza model olduğunu görüyorum. Eğitim okul, veli ve öğrenci ayağında gelişiyor. Eğer bu ayaklardan bir taraf eksik kalırsa olması gereken eğitim hayat bulamaz. Toplum içinde yapılmaması gereken bir davranışı eğer bir birey eyleme dönüştürüyorsa ve bu bireye yaptığı davranışın hem kendisine hem de çevresine zarar verdiği farkındalığı kazandırılabiliyorsa bunun adı eğitimdir. Mesela bir çocuk yere çöp atıyor. Çocuğa yere çöp atma şeklinde konuşulması öğretim, çocuğun artık yere çöp atmaması yani davranışa dönüştürmesi eğitimdir şeklinde konuştu.
VELİ İŞBİRLİĞİ
Her toplumda eğitimin çok önemli bir yere sahip olduğunu ayrıca toplum olarak geleneksel değerlere sahip çıkmak gerektiğini vurgulayan Irgat, şu ifadeleri kullandı: Bu konu ile ilgili okulumuzda değerler eğitimi var. Bu yılki temamız selamlaşma. Hemen hemen her sabah okul giriş kapısında öğretmen arkadaşlarımla bekleyerek her gelen öğrencimize günaydın diyoruz. İçine kapanık olan, çekinen ve utangaç öğrencilerimiz bir süre sonra bizi okul içinde gördüğünde kendiliğinden gelerek bize selam veriyor ya da konuşuyor. Çocuklarımıza önce kendimizde uyguladığımız pozitif öğretileri verdiğimizi görmenin ve çocuklarımızın da bu öğretileri uyguladığını görmenin hazzı bambaşka. Velilerimize okulları ile işbirliği içinde bulunmalarını öneriyorum. Veliler öğretmenleri ve okulu kendilerine bir rakip olarak görmesinler. Öğretmenleri ortak bir paydaş olarak görmeleri gerekiyor çünkü bizim ortak hedefimiz çocuklarımızın toplum adına iyi bireyler olarak yetişmesidir.
DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Her öğrencinin başarılı olabilmek için kendi çalışma ortamına göre bir çalışma planı hazırlaması ve bu plana mutlaka uyması gerektiğini açıklayan Irgat, çalışma metodunun dersin özelliğine göre seçilmesi gerektiğini belirtti. Çalışmaların mutlaka belli bir yerde ve sakin bir ortamda bir masa üzerinde yapılmasını açıklayan Irgat, Ders araç ve gereçlerini çalışmaya başlamadan önce hazırlamak iyi olur çünkü araç ve gereç ihtiyacı olduğunda temin edilmeye çalışılırsa hem zaman kaybına hem de dikkat dağılmasına neden olur. Çalışmaya psikolojik olarak hazır olmayan kişi problemlerinden kendisini soyutladıktan sonra çalışmaya başlamalıdır. Öğrenmeyi aralıklarla yapmak gerekiyor. Verilen molalarda dinlenme, gezinti, söyleşi, müzik gibi farklı aktivitelerle uğraşılabilir. Çalışılan konu kendi başına bir bütün değilse, geçmiş konular gözden geçirilmelidir dedi.
SAĞLIKLI İLETİŞİM
Doğası gereği iletişim kurmanın insanın en temel ihtiyaçları arasında yer aldığını söyleyen Irgat, aile, iş, arkadaş, eş, çocuklar ve komşuların bireyin iletişim kurduğu ilk birimler olduğunu açıklayarak, Her birimle farklı iletişimler kurmak, bu iletişimleri dengede tutmak, anlaşılır, algılanabilir olmak, kişinin bireysel, psikolojik, sosyal konumunu belirleyen gerekliliktir. Kurulan bütün iletişimler olumlu olmayabilir. Birisiyle kavga etmek, ağız dalaşına girmek de bir iletişim şeklidir. Olması gereken, her alanda her birimle sağlıklı iletişim kurmayı başarmaktır. Sağlıklı iletişim kurmanın olmazsa olmaz doğruları vardır. Bunların başlıcası ise doğal olmak, anlayışı elden bırakmamak, egoya yenik düşmemek, saygılı olmak, empati kurabilme yeteneğine sahip olmak, tutarlı olmak, güven telkin etmek, yargılamamak, açık olmak, yapıcı olmak, doğru bir dil kullanmak ve kişileri değil problemi tartışmak etkili iletişim kurabilmek için ilk yapılması gereken ilk kurallardandır açıklamasını yaptı.
YANLIŞ DİL KULLANIMI
Irgat, insanoğlunun gün içerisinde çoğu zaman farkında olmadan uyguladığı iletişimi negatif etkileyen davranışlarda bulunduğuna dikkat çekerek, Bunlardan başlıcası, emir kipleri ile konuşmak, tehditkar cümleler ile iletişime geçmek, konuyu tamamen saptırmak, karşıdaki kişiyi denemek, eleştirmek, nutuk çekmek, yargılamak ve direkt suçlamak ve alaycı ithamlarda bulunmak kişiler arası iletişimin en baş düşmanıdır. Tüm bu doğru olanları uygulayabilmek ve hatalı olanlardan kaçınabilmek ise kişinin ilk başta anlayış ve sabrı elden bırakmamasıyla gerçekleşir. Herhangi bir kişiyle kurduğumuz iletişimde yüzümüzün aldığı şekil bile son derece önemlidir. O anki tavrınız ve göz teması halindeki yüzünüzün şekli karşınızdaki kişi ile iletişiminizin ne doğrultuda ilerleyeceğini gösteren en büyük kanıttır ifadelerini kullandı.
OKUL TARİHÇESİ
Okul 1989 yılında yapılmaya başlamış ve 1990-1991 yıllarında eğitim-öğretime açılmıştır. 3 katlıdır. 12 derslik vardır. Okulumuz adını 1989 yılında görevi başında şehit edilen Müfettiş Çevik Ersin Temelden almıştır. 29 öğretmen ve 440 öğrenciyle eğitim ve öğretimimiz devam ediyor. Akademik ve sosyal kültürel alanda pek çok başarılarımız mevcuttur.