Yararsız işler için zaman bırakmıyoruz

Havva Özişbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Suat Korkmaz her çocuğun zamanını yararlı faaliyetlerle doldurarak onları tehlikeli alışkanlıklardan koruyabildiklerini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 08.03.2017 08:00
  • Güncelleme Tarihi : 08.03.2017 08:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yararsız işler için zaman bırakmıyoruz

NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER

Sağlık Meslek Lisesi alanında eğitim veren Havva Özişbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi fiziki kapasitesi yetersiz olmasına rağmen imkanları doğrultusunda öğrencilerine en iyi eğitimi vermeye çalışıyor.

596 öğrenciye yöneticilerde dahil olmak üzere 54 öğretmenin eğitim verdiği okulda veli seminerleri düzenlenmesine rağmen veliler yeterli katılımı göstermiyor. 

İlk ve ortaokulda daha fazla çocukları ile ilgilenen velilerin liseye başladıklarında ilgiyi azalttıklarını ifade eden Havva Özişbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Suat Korkmaz, “Veliler ancak öğrenci ile ilgili çok ciddi bir durum yaşanırsa ya da yıl sonunda ders notları çok düşük gelmişse çocukları ile ilgileniyor. Görüşme için her çağrıda bulunduğumuzda ya işlerini ya da diğer meşguliyetlerini bahane ediyorlar. Dışarıdan gelen bağımlılık geliştirme gibi tehditlere karşı okul hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Bunun için okul-aile işbirliği şart” dedi.

SEMİNERLERE KATILIM

Gençler arasında yoğunlaşan kötü alışkanlıkların önüne geçilebilmesi için tedbirler alınması gerektiğini açıklayan Korkmaz, “Emniyet Genel Müdürlüğü ile bu konuda sıkı bir işbirliği içindeyiz. Kötü alışkanlıkların insana ne tür ciddi zararlar verdiğini çocuklarımızla görsel olarak paylaşıyoruz. Diabetik beslenme, krize müdahale, ergenlik, madde-sigara ve teknoloji bağımlılığı gibi konularda çocuklarımızı okulumuzda hazır buldukları için eğitebilirken velilerimizi maalesef davetimize icabet etmedikleri için bilgilendiremiyoruz. İzmir’in uzak ilçelerinden ve diğer şehirlerden gelen öğrencilerimizde çok fazla olduğu için onların velileri de uzaklıktan dolayı seminerlere katılamıyor” açıklamasını yaptı.

PROJELER

Erasmus Plus projelerine düzenli başvurularını devam ettirdiklerini ifade eden Korkmaz, şunları söyledi: “Öğrencilerimizin hazırladığı TÜBİTAK projelerimiz son iki yıldır kabul edildi.  TÜBİTAK projelerimiz şenlik havasında geçiyor. İlçemizin yapmış olduğu sosyal ve kültürel etkinliklerde oldukça aktifiz. Öğrencilerimizi spora yönlendirerek onların zamanlarını kendilerine faydalı bir şekilde dolduruyoruz. Öğrenci profili değiştiği için uluslararası düzeyde yakın zamana kadar birçok başarı kazanmış olan okulumuz son yıllarda sportif alanda geriledi. Kız güreş milli takımının hemen hemen yarısı bizdeydi.”

 

SICAK İLETİŞİM

Futbol, voleybol, basketbol, folklor,  drama ve tiyatro çalışmalarının okullarında yapılan rutin çalışmalar arasında yer aldığını ifade eden Korkmaz, “Öğrencilerimizin yarıya yakınının sağlık işletmelerinde hafta içi eğitim almalarından dolayı sosyal etkinliklere düzenli katılımlarını sağlayamıyoruz. Bakanlığımızın son iki yıldır uygulamış olduğu kursları okulumuzda başlatarak Halk Eğitim desteği ile yabancı dil başta olmak üzere farklı branşlara yoğunlaştık. Değerler eğitimini vermeye başladıktan sonra çocuklarımız arasında selamlaşma ve iletişim sıcaklığının daha da artmaya başladığını fark ettik. Değerler eğitimi çalışmalarımızdan çok olumlu sonuçlar aldığımız için bu çalışmayı özenle devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

KİTAP OKUMA

Kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için öğretmen ve öğrencilerin haftanın belirli günlerinde aynı saatlerde okumaya başladığı bilgisini veren Korkmaz, “Değerler eğitimi sunumumuzu okul bahçemizde şenlik havasında gerçekleştirdik. Okuma etkinliklerimizde son derece özenliyiz. Kütüphane başlığımız dahi ‘Oku’ olarak başlıyor. Her koridor başı ve sonunda bulunan kütüphanelerimizden öğrencilerimiz istedikleri kitabı alabiliyor ve bitirdikten sonra yerine bırakabiliyorlar. Bizim çocuklarımız ve öğretmenlerimiz çok okuyan nitelikte insanlar. Koridorda nöbet tutan öğrencilerimizin ve okulumuzda çalışan memurlarımızın kitap okuduklarını görebilirsiniz” şeklinde konuştu.

YGS BAŞARISI

Geçen yıl YGS sınavının ilk ayağında başarılarının yüzde yüz olduğunu açıklayan Korkmaz şu ifadeleri kullandı: “İkinci YGS ayağında ise sınava katılan öğrencilerimiz sınavı geçebildiler. Okul olarak başarı grafiğimiz oldukça yüksek. Öğrencilerimizin dışarıdan aldıkları olumsuz davranışları kısa bir sürede kendi içimizde bertaraf edebilme gibi bir özelliğimiz var. Sigara alışkanlığını genellikle okulumuza yeni kayıt yaptırmış olan 9. sınıflarda gözlemliyoruz. Bu diğer okulların sigara alışkanlığı konusunda çocuklara yeterli bilinçlendirme kazandıramadıklarının bir göstergesi. Okullarımızın tamamının sadece çocukların ilgisini bir spor dalı veya resim, müzik gibi etkinliklere yönlendirerek de bu tür alışkanlıklardan uzak tutabileceklerine inanıyorum. 10-11 ve 12. sınıflarda bulunan çocuklarımızda sigara alışkanlığı gözlemlemiyoruz.”

OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİ

Ortaokullarda sigara alışkanlığını önlem ile ilgili tedbirlerin yeterince alınmadığı bilgisini veren Korkmaz, okul-aile işbirliğinin iyi sağlanamadığını ifade ederek, “Her ne kadar öğrencinize bu alışkanlıkların kötü olduğunu, kendi vücutlarında iyileştirilmesi imkansız hastalıklara yol açabileceğini anlatsanız da anlamıyor. Bu tıpkı trafik kurallarında olduğu gibi yaptırım uygulanarak başarılabilecek bir eğitim. Ceza kesildiğinde trafik kurallarına uyulduğunu ve can kayıplarının azaldığını görüyoruz. Bireye hatalı sollama yaptığı zaman kendisi de dahil olmak üzere bir çok kişinin hayatını alabileceği bilincini veremiyorsanız bir yaptırım uygulamak zorunda kalırsınız. Eğitimde yaptırımın şart olduğuna inanıyorum” dedi.

YAPTIRIMIN GÜCÜ

Çocukları uyuşturucu, sigara, teknoloji bağımlılığından koruyabilmek için anne babalar başta olmak üzere eğitmenlerinde sıkı bir yaptırım uygulaması gerektiğini söyleyen Korkmaz, “Yaptığımız bilinçlendirme seminerlerini velilerimizin çoğu çalıştığı için iş saatleri dışında da düzenlemeye çalıştık ancak yine de velilerimizi okula getiremedik. Bizim okulumuz sabah 08.00’de açılıyor ve velilerimiz yeter ki istesin biz eğitimciler akşam saat 22.00’ye kadar dahi kalabiliriz. Hafta sonları da açığız. Velilerimize çocuklarının eğitimi konusunda haftanın her günü ve saati yardımcı olmaya hazırız”  ifadelerini kullandı.

EĞİTİMCİLERİN ÖZENİ

Korkmaz, aile ortamında sevgi ile tanışamamış çocuklara eğitimcilerin büyük bir özen gösterdiğini söyleyerek hayat deneyimlerini şu şekilde paylaştı: “Öğrencilerimiz belli bir puanla okulumuza kayıt yaptırabildiği için derslerle ilgili zeka ve anlayış düzeyi düşük bir çocuğumuz yok. Bizler mevcut bilgilerine ek bilgiler katıyoruz sadece. Sorunlu aile çocuklarımızla rehber öğretmenlerimiz başta olmak üzere sınıf öğretmenlerimizde yakından ilgileniyor. Öğrencimizin dahi fark edemeyeceği bir şekilde konuşmalar yapılarak sorunlar tespit edilerek derhal çözüm oluşturuluyor. Sağlık Meslek Lisesi olmamızın avantajlarına sahip olduğumuz için diğer okullara nazaran daha hızlı ve kökten çözümler üretebiliyoruz. Öğrencilerimizi faydalı işlerle meşgul etmeyi öyle iyi beceren bir okuluz ki çocuklarımıza üzülebilecekleri bir zaman dilimi bırakmıyoruz.”

SUAT KORKMAZ KİMDİR?

1963 yılında Denizli’de doğan Suat Korkamaz ilk ve orta öğrenimini Denizli’de, lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi ve Çivril Lisesinde tamamladı. Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitiren Korkmaz, Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde yaptı. Doktorasını halen İstanbul Üniversitesinde devam ettiren Korkmaz, Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli okullarında öğretmenlik ve yöneticilik yaparak bu süreçte AB Projeleri ve yurt dışında Türk Kültürünü tanıtım projelerinde çalıştı. Sivil toplum kuruluşlarında kuruculuk ve yöneticilik yapan Korkmaz, 2011 yılından itibaren ise Havva Özişbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde müdürlük yapıyor.

OKUL TARİHÇESİ

Havva Özişbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 752 metrekare alan üzerinde bir bağış arazisine 4 kat olarak inşa edildi. 1969 yılında eğitim ve öğretim hizmetine ortaokul ve lise olarak girdi. Karşıyaka’nın en eski 4 lisesi içerisinde olan okulda, 28 odanın 18’i derslik olarak kullanılmaktadır. Ulaşım; Konak 140, Karşıyaka’dan 136 nolu belediye otobüsü ve Karşıyaka’dan minibüslerle sağlanmakta olup merkeze 5 dakika uzaklıktadır. Konum itibariyle Örnekköy kentsel dönüşüm projesi kapsamında olup otoban ile bağlantısı 50 metredir. Çevresinde biri Karşıyaka Devlet Hastanesi 75 metre, Medical Park Hastanesi 50 metre uzaklıkta iki hastane ile 15 dakika yürüme mesafesinde Karşıyaka Demirköprü Diş Hastanesi ve yeni kurulan Katip Çelebi Üniversitesi Diş Fakültesine 3 kilometre mesafe uzaklıktadır. Ayrıca çevresinde özel küçük hastanelere de yakın konumdadır. Karşıyaka’nın en köklü liselerinden olan okul, Orta Öğretim Genel Müdürlüğünün 03.05.2012 tarih ve 1248 sayılı onayı ile Havva Özişbakan Anadolu Sağlık ve Meslek Lisesine dönüştürüldü. Karşıyaka’nın ilk Sağlık Meslek Lisesi olarak 2012-2013 eğitim öğretim yılında hizmete girdi.    

Haber Merkezi