Bakan Kacır: İzmir yönetimi ritme ayak uyduramadı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir’e her daim sahip çıktıklarını ve potansiyelini arttırmak için çabaladıklarını fakat yerel yönetimin bu ritme ayak uyduramadığını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 19.03.2024 15:16
  • Güncelleme Tarihi : 19.03.2024 12:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bakan Kacır: İzmir yönetimi ritme ayak uyduramadı haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğiyle düzenlenen İzmir İş Dünyası Buluşması Toplantısında İzmirli iş insanlarıyla bir araya geldi. Sabah saatlerinde İzmir’e gelen Bakan Kacır, İzmir Kalkınma Ajansı projeleri açılış törenine de katılım gösterdi. İZQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen toplantıya İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Emniyet Müdürü Celal Sel, AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kesteli ve çok sayıda iş insanı katılım gösterdi. İktidarın İzmir’e sahip çıkamadığına dair çıkan söylemleri eleştiren Bakan Kacır,  “Biz bunu tebessümle karşılıyor ve bu iddiaları sanayicilerimize, yatırımcılıklarımıza havale ediyoruz. Bizim İzmir'le, Diyarbakır'la, Trabzon'la, Edirne'yle, Konya'yla, Kayseri'yle, yürüttüğümüz çalışmaların hiçbirini bir şehirden ayırmadık. İzmir bizim göz bebeğimiz. İzmir Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı. Aslında İzmir potansiyelinin altıda mı? Evet. Ama bunda bizim hiç kabahatimiz yok. Biz İzmir’e her zaman en güçlü şekilde sahip çıktık ama maalesef bu ritme ayak uyduracak bir yerel yönetimden İzmir çok uzun süredir mahrum kaldı” dedi.

KACIR

İZMİR’DE RİTME AYAK UYDURACAK YÖNETİM YOK 

Son 22 yılda Türkiye’nin adım adım bir üretim üssüne dönüştüğünü söyleyen Bakan Kacır, “Sorumluluk taşıyan bizlerin yapabileceği en önemli iş sizlerin önünüzü açmak engelleri kaldırmaktır. Biz özel sektör öncülüğünde kalkınma modelini benimsemiş bir ülkeyiz. Hükümet olarak da bu modeli icra ediyoruz ve yaptığımız işlerin her birinde Türk özel sektörünün hızlanmasını rekabet gücünü kazanmasını temin etmeye gayret ediyoruz. Türkiye’nin planlı sanayi alanlarıyla donatılması kapsamında baktığımızda OSB’lerin 192’den 361’e çıkardık. Buralara istihdamı 415 binden 2 milyon 600 bin düzeyine çıkardık. Üretimde olan tesis sayılarını 11 binden 58 bine yükseltmemiz aslında son 22 yılda kat ettiğimiz mesafeyi gösteriyor. Türkiye hakikaten pek çok alanda bölgesel ve küresel bir üretim merkezine dönüştü. 22 yılda bu gelişmeler Türkiye’de yaşanırken İzmir’e de her daim sahip çıktık. Bazen bizlerin şehirler arasında ayrım yaptığını iddia edenler oluyor. Biz bunu tebessümle karşılıyor ve bu iddiaları sanayicilerimize, yatırımcılıklarımıza havale ediyoruz. Bizim İzmir'le, Diyarbakır'la, Trabzon'la, Edirne'yle, Konya'yla, Kayseri'yle, yürüttüğümüz çalışmaların hiçbirini bir şehirden ayırmadık. İzmir bizim göz bebeğimiz. İzmir Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı. İzmir sanayi, teknoloji, bilim, üniversiteler ve inovasyon şehridir. Aslında İzmir potansiyelinin altıda mı? Evet. Ama bunda bizim hiç kabahatimiz yok. Biz İzmir’e her zaman en güçlü şekilde sahip çıktık ama maalesef bu ritme ayak uyduracak bir yerel yönetimden İzmir çok uzun süredir mahrum kaldı. Umut ediyorum 31 Mart’tan sona İzmir’in yıldızını parlatacak bir yerel yönetim anlayışıyla İzmir’in kalkınma yolculuğunu hızlandıracağız” diye konuştu.

İZMİR’DE 22 YILDA NELER YAPILDI?

İzmir’de gerçekleştirdikleri projelere değinen Kacır, “Son 22 yılda İzmir’de OSB’leri 10’dan 14’de, İstihdamı 29 bin 650’den 124 bin 400’e, OSB’lerde faaliyet gösteren tesislerimizi 700 ‘den bin 856’ya çıkarıdık. İzmir’e 3 endüstri bölgesi kazandırdık. İzmir’e 100 AR – GE merkezi ve 24 tasarım merkezi, 4 TEKNOPARK’ı son 22 yılda kazandırmış olduk. İzmir’de kurulmuş olan 4 TEKNOPARK’a Bakanlık olarak 200 milyon lira hibe desteği sağladık. İzmir ARGE ekosistemine sağladığımız tüm teşviklerin toplamı 23 milyar lira. İzmir’de 2022 yılına kadar KOSGEB desteklerinden faydalana KOBİ’lerin sayısı sadece 493’tü. Bugün ise 7 bin 859’a çıktığını ve KOSGEB eliyle İzmir’de KOBİ’lerimize 8 milyar 300 milyon lira katkı sağladık. Kalkınma Ajansı eliyle İzmir’ 4 milyar 750 milyon lira kaynak sağladık. Yatırım teşvikleri kapsamında İzmir’de 6 bin 361 yatırım için teşvik belgesi düzenledik 707 milyar liralık özel sektör yatırımlarını ve 178 bin ilave istihdamın önünü açtık. İzmir’e 3 TEKMER kazandırdık. Tarım teknolojileriyle ilgili çalışacak TEKMER içinde biz değerlendirmemiz olumlu şekilde tamamladık sizlerin adımıyla birlikte inşallah İzmir’imize kazandırılmış olacak” dedi.

YORGANCILAR

EĞİTİMDE ÖZEL SEKTÖR DESTEKLENECEK

Ender Yorgancılar’ın sanayi alanlarının genişlemesi ve meslek liseleri konusundaki sorununun aslında tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu belirterek planladıkları projeleri anlatan Kacır, “Hali hazırda planlı sanayi alanlarının payı yüzde 0,36 düzeyinde. Bizim bunu yüzde 1’e yükseltme hedefimiz var. Ama şunun farkındayım ki yerelde başlayan çalışmaların neticelenmesi formatıyla ilerlemek bizi isteğimiz düzeyde hızlandırmıyor. Ve aslında bazen de sanayi alanlarının olması gerektiği istikamette büyütmediğimizi fark ediyoruz. Sanayi alanlarını en büyük handikaplarından biri raylı sisteme ulaşımın sınırlı olması. Önümüzdeki dönemde ilk kez Türkiye sanayi alanları master planı çalışmasını gerçekleştiriyoruz ve hızla tamamlayacağız. Eğitim meselesi bunun özüdür. Nitelikli eğitim nitelikli istihdam ortaya çıkaracak eğitim aranan iş gücünü yetiştirecek eğitim nihayetinde mesleki eğitimdir. Mesleki eğitimde de söz sahibi olması gereken ve bu alanın himaye etmesi gereken özel sektördür. Ebette biz bu alanı destekliyoruz daha fazla destekleyeceğiz ama biliyoruz ki özel sektör ne kadar bu alana sahip çıkarsak bu alanın prestij o kadar yükseliyor ve gençlerimizin ilgisi o kadar kuvvetlenir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin lise giriş sınavında tam puan alan öğrencilerin bir kısmı meslek lisesi tercihi yaptılar hangi meslek lisesini tercih ettiler? BAYKAR’ın kurduğu havacılık uzay teknolojileri mesleki Teknik Anadolu lisesini tercih ettiler.  Bir yanlış yapanlar ASELSAN Elektronik Mesleki Teknik Anadolu lisesini, TEKNOPARK İstanbul’da kurulan Siber Güvenlik Mesleki Teknik Anadolu Lisesi. Demek ki meslek lisesinin arkasında mesleki eğitimin arkasından özel sektörün güçlü oyuncuları güçlü markalar olursa öğrenciler bu alana daha fazla kıymet veriyorlar” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRDE ARA ELEMAN BULUNAMIYOR

Konuşmasında sektörde karşı karşıya kaldıkları sorunları aktaran Yorgancılar, "Arz talep emsali artıyor, sanayici ara eleman bulamıyor. Yani mesleksizlik var. Bu ilimizde yüzde 13 civarında. İzmir’de genç işsizlik yüzde 24 seviyesinde. Bunun sebebi yaptığımız anket sonrası ortak nokta günün ihtiyacı ile örtüşmeyen üniversitelerde okutulan derslerin oranda mezun olan çocukların sitemin içinde aldığı eğitim karşılığında bir iş kolu olmaması. Bir diğeri bütün OSB’lere ruhsat verirken önce meslek lisesini yapın sonra ruhsat verilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Meslek ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilere burs verilmesi yaygınlaştırılmalı. Meslek liseleri öğrencilerinin kendi alanlarında çalışması durumunda SGK ve gelir vergisi oranında yüzde 25 destek verilmesi önemli. Meslek lisesi mezunlarının 20 günlük temel eğitiminden sonra askerlikten muaf olmaları sisteme dahil olabilmesi için önemli. Ülkemizi terk eden nitelikli gençlerin önlenmesi ulusal sorun haline geldi. Çalışanlardan 22 kişinin işten ayrılıp Avrupa ülkelerine gittiğini ifade etti İzmir'deki bir işletme sahibi. İzmir'de sanayi arsası bulamıyoruz. Ya SİT var ya mera var. Meralara gittiğimiz zaman karşımıza mera özelliğini yitirmiş alanlar var. Bunların yeniden incelenerek sanayi alanı haline getirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. EBSO olarak 21 OSB kurduk ve hiçbirinde yer kalmadı. Bir tek yerimiz var acil hedefimiz. Türkiye'de hiç olmayan Atık İhtisas OSB'nin kurulmasını da yer bulduğumuz gibi onu da hayata geçireceğiz üyelerimiz şimdiden hazır” dedi.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ