Bakan Yumaklı, kuru incir İçin Aydın’ı ziyaret edecek

İklim krizine rağmen 2025’te 1,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kuru meyve sektörü, İzmir’de düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında tüm paydaşları bir araya getirdi.

  • Oluşturulma Tarihi :
  • Güncelleme Tarihi :
  • Kaynak : BÜLTEN
Bakan Yumaklı, kuru incir İçin Aydın’ı ziyaret edecek haberinin görseli

Türkiye’nin dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin başı çektiği kuru meyve sektörü, 2025 yılında iklim krizinin neden olduğu üretim kayıplarına rağmen 1,7 milyar dolarlık ihracat başarısı elde etti. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, İzmir’de Swissotel’de düzenlenen “Kuru Meyve Sektörü Yıllık Değerlendirme Toplantısı”nda sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Toplantıda sektörün mevcut durumu ve geleceğine yönelik beklentileri ele alındı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret ettiklerini ve sektör ile ilgili konuştuklarını ifade ederek, Yumaklı’nın kuru incir gündemiyle Aydın’ı ziyaret etme sözü verdiğini söyledi.

kayısı

VERİM KAYBI SORUNLARI YAŞIYORUZ

 “Son 3 yıldır iklim krizinin etkilerini yakıcı bir şekilde hissediyoruz” diye söze başlayan Başkan Işık, kuru kayısıda rekoltenin bu sezon 100 bin tondan 5 bin tona gerilediğini ifade etti. Işık, “Kuru üzüm rekoltesi 3 yılda 320 bin tondan 165 bin tona geldi. Kuru incirde rekoltemiz 90 bin tondan 70 bin tona indi. İklim krizinin etkileriyle ürünlerimizde verim kaybı sorunları yaşıyoruz. İthalatçılar tedbir alma yoluna gitti. Küresel ısınma uzmanların değerlendirmelerine göre devam edecek. Bir risk yönetimi gerekiyor. Ülke olarak hareket etmeliyiz” dedi.

Başkan Mehmet Ali Işık

“İKLİM KRİZİ TÜM DÜNYADA YAŞANIYOR”

Başkan Işık, iklim krizinin olumsuz etkilerinin tüm dünyada yaşandığına dikkat çekerek, “Geçen ay Güney Afrika’ya 65. Uluslararası Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretici Ülkeler Konferansı’na gittik. Güney Afrika’da da benzer durumu gördük. Güney Afrika’da Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor, farklı kuru üzüm çeşitlerinde 2-3 ay boyunca kademeli olarak hasat edilecek farklı türler geliştiriyor ve çeşitli kuru üzüm tipleri de üreterek farklı dönemlerde pazara girebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

KURU İNCİRDE ORTAK POLİTİKA VURGUSU

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret ettiklerini belirten Birlik Başkanı Mehmet Ali Işık, görüşmede sektörün öncelikli sorunlarını ve beklentilerini Bakan Yumaklı’ya aktardıklarını söyledi. Işık, Bakan Yumaklı’nın kuru incir gündemiyle Aydın’a bir ziyaret gerçekleştirme sözü verdiğini de kamuoyuyla paylaştı. Aydın’da Tarım ve Orman Bakanlığı ile kuru incire özel projeleri ele alacaklarını ifade eden Işık, sektöre yönelik ortak politikaların geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Kuru meyve stoklarının kalite ve fiyat açısından etkin biçimde yönetilemediğini vurgulayan Işık, bu sorunların ancak kamu, üniversite ve özel sektör iş birliğiyle çözülebileceğini dile getirdi. Yeşil Mutabakat sürecinde devlet desteğinin kritik rol oynadığını belirten Işık, üniversitelerin projelere dâhil edilmemesi halinde çalışmaların sürdürülebilirlikten uzak kalacağını ifade etti. İhracatçılar olarak sorumluluk aldıklarını vurgulayan Işık, 2025 yılında kaliteyi artırmak amacıyla 1.400 ton aflatoksinli ve küflü kuru incirin imha edildiğini, bu uygulamanın dünyada benzeri olmadığını söyledi. Söz konusu proje sayesinde Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nden (INC) “Sürdürülebilirlikte Mükemmellik Ödülü” aldıklarını hatırlatan Işık, sektörün tamamında üretim altyapısının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KURU İNCİRDE DEĞER ZİNCİRİ TARTIŞILDI

“Kuru Meyve Sektörü Yıllık Değerlendirme Toplantısı” kapsamında düzenlenen “Kuru Meyvelerde Gıda Güvenliği” başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMMİB) Başkanı Mehmet Ali Işık üstlendi. Oturumda; Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Halis Kaya, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, Codex Alimentarius Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Betül Vazgeçer, Türkiye’nin AB Daimî Temsilciliği’nin 2021–2025 dönemi Tarım Müşaviri Şahika Gülizar Atılgan ile Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Arslan sunum ve değerlendirmelerde bulundu. Toplantının ikinci oturumu “Kuru İncir Değer Zinciri” başlığıyla gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü EKMMİB Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay’ın yaptığı oturumda; Prof. Dr. Uygun Aksoy, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Özkul, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Mühendisi Mümin Güngör ile Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Arslan, kuru incirde üretimden ihracata uzanan süreçte değer zincirinin güçlendirilmesine yönelik görüşlerini paylaştı. “Kuru Meyve Sektörü Yıllık Değerlendirme Toplantısı”nın son oturumu ise “Kuru Üzüm ve Kuru Kayısı Değer Zinciri” başlığıyla düzenlendi. Oturumun moderatörlüğünü EKMMİB Başkan Yardımcısı Şemsettin Özgür üstlenirken; EKMMİB Denetim Kurulu Üyesi Erkan Geyik, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Selçuk Karabat ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Uzmanı Sinan Arslan, kuru üzüm ve kuru kayısının katma değerini artırmaya yönelik önerilerde bulundu.

Kaynak : BÜLTEN

Okumaya Devam Et

Aşağı kaydırmaya devam edebilir veya ilgi alanınıza göre seçim yapabilirsiniz.